Култура без граница

Програм „Култура без граница” фокусиран је на афирмацију културних вредности, подршку институцијама и манифестацијама од националног и међународног значаја. Јачањем културе у друштву, као и хуманих вредности које она носи, подстичемо свест код људи, како бисмо се заједнички ангажовали у стварању бољег, лепшег и срећнијег окружења.

Нишвил

Подршка најпрестижнијег џез фестивала у југоисточној Европи темељи се на жељи да се кроз хармоничан однос квалитетне музике и општих културних вредности отвори простор за глобалну размену позитивне енергије и уметничких иновација и достигнућа.

Интернационални џез фестивал „Нишвил“, који НИС подржава седму годину заредом, представља традиционални музички догађај који окупља реномиране светске џез музичаре, а који сваке године посети у просеку 100.000 поштовалаца овог музичког жанра. О значају фестивала говори податак да је 2009. „Нишвил“ проглашен културном манифестацијом од националног значаја, као и да носи титулу „најбољи локални бренд“.

Поред финансијске подршке, НИС у циљу популаризације и промоције Фестивала сваке године на друштвеним мрежама, поред поделе улазница, организује специјалне акције за своје пратиоце.

Претпрошле године, „плеј“ листа „Хармонија наших енергија“ са око 150 наступа талентованих музичара-аматера постављена је на НИС-ов „Јутјуб“ канал. Прошле године је организован  музички конкурс: „Имаш ли жицу за Нишвил”. Захваљујући овом конкурсу, на који се пријавило чак 47 бендова, седам неафирмисаних музичких састава из Србије добило је ексклузивну прилику да наступи на најбољем џез фестивалу у региону.

Настављајући традицију подршке младим уметницима, НИС је прошле године организовао конкурс за младе џез певаче под називом «Дај глас за Нишвил», а четири победника наступили су на YouthStage-у највеће регионалне џез манифестације. Осим прилике да се представе на фестивалу, победници конкурса добили су и могућност учешћа у музичким радионицама заједно са познатим извођачима из света музике.

ФЕСТ

Београдски међународни филмски фестивал ФЕСТ се од свог оснивања 1971. године, до данас, развио у најугледнију домаћу филмску смотру и профилисао као један од главних догађаја у културном животу Београда и Србије.

Подршка коју НИС, као главни спонзор, већ годинама пружа овом међународно признатом фестивалу, има за циљ ширење идеја, отварање нових перспектива, промоцију уметничког талента уопште, као и подршку пројектима који побољшавају културни живот заједнице у којој компанија послује.

Током трајања Фестивала, НИС редовно организује акције и конкурсе који подстичу младе на креативност. Тако је 2014. године, током трајања 42. ФЕСТ-а, одржаног под слоганом „Није све црно-бело“, НИС на друштвеној мрежи „Инстаграм“ организовао видео конкурс „НИСпирација филмом“. Истичући значај инспирације у процесу стварања, али и инспирације коју нам пружа сама филмска уметност, победника који нам је послао најзанимљивију интерпретацију филмског класика наградили смо тродневним путовањем на чувени фестивал „Карлове Вари“, док смо за све остале учеснике конкурса припремили симболичне поклоне.

Балкан трафик

НИС пету годину заредом подржава „Балкан Трафик“, музички фестивал посвећен промоцији традиције Балкана, који се са значајним успехом од 2007. године одржава у Бриселу и доприноси позитивном имиџу земаља региона у ЕУ.

Фестивал је угостио највеће звезде југоисточне Европе које у најбољем светлу представљају културу народа балканског региона, па је захваљујући томе ова манифестација постала један од препознатљивих европских културних догађаја, који сваке године окупи хиљаде посетилаца.

Ове године, Балкан трафик има част да угости једног од најзначајнијих музичких стваралаца са ових простора Горана Бреговића, који ће са својим Оркестром за свадбе и сахране извести концерт за симфонијски оркестар и класичну и оријенталну виолину под називом «Три писма из Сарајева».

Као компанија која послује на Балкану, НИС са задовољством даје подршку манифестацијама које промовишу културу овог дела Европе. Фестивал „Балкан Трафик“ је успео да постане јединствен захваљујући својој разноликости и уметничком квалитету. Подржавајући овакве фестивале, НИС доприноси синергији и пријатељству земаља балканског региона, где, шири свест о културној блискости и богатству различитости које су препознатљива одлика ове регије у којој НИС послује.

Више о фестивалу прочитајте на www.balkanfrafik.com

Интервју са оснивачем и уметничким директором фестивала Балкан трафик Николасом Вирсом прочитајте на: https://www.nis.eu/wp-content/uploads/2017/01/Energize_10_srb.pdf

Пратите нас на Твитеру

Фотографије са 10. јубиларног издања Балкан трафик можете погледати на: https://www.nis.eu/o-nama/nis-i-eu/foto-galerija

У овој секцији: