Култура без граница

Програм „Култура без граница” фокусиран је на афирмацију културних вредности, подршку институцијама и манифестацијама од националног и међународног значаја. Јачањем културе у друштву, као и хуманих вредности које она носи, подстичемо свест код људи, како бисмо се заједнички ангажовали у стварању бољег, лепшег и срећнијег окружења.

Нишвил

НИС је у 2016., осму годину заредом подржао и нишки џез фестивал „Нишвил“, на којем је 660 музичара из различитих крајева света одржало 110 концерата пред више од 100.000 посетилаца.

Подршка најпрестижнијег џез фестивала у југоисточној Европи темељи се на жељи да се кроз хармоничан однос квалитетне музике и општих културних вредности отвори простор за глобалну размену позитивне енергије и уметничких иновација и достигнућа.

Интернационални џез фестивал „Нишвил“, који НИС подржава седму годину заредом, представља традиционални музички догађај који окупља реномиране светске џез музичаре, а који сваке године посети у просеку 100.000 поштовалаца овог музичког жанра. О значају фестивала говори податак да је 2009. „Нишвил“ проглашен културном манифестацијом од националног значаја, као и да носи титулу „најбољи локални бренд“.

Поред финансијске подршке, НИС у циљу популаризације и промоције Фестивала сваке године на друштвеним мрежама, поред поделе улазница, организује специјалне акције за своје пратиоце.

 

ФЕСТ

Београдски међународни филмски фестивал ФЕСТ се од свог оснивања 1971. године, до данас, развио у најугледнију домаћу филмску смотру и профилисао као један од главних догађаја у културном животу Београда и Србије.

Подршка коју НИС, као главни спонзор, већ годинама пружа овом међународно признатом фестивалу, има за циљ ширење идеја, отварање нових перспектива, промоцију уметничког талента уопште, као и подршку пројектима који побољшавају културни живот заједнице у којој компанија послује.

Током трајања Фестивала, НИС редовно организује акције и конкурсе који подстичу младе на креативност. Тако је 2014. године, током трајања 42. ФЕСТ-а, одржаног под слоганом „Није све црно-бело“, НИС на друштвеној мрежи „Инстаграм“ организовао видео конкурс „НИСпирација филмом“. Истичући значај инспирације у процесу стварања, али и инспирације коју нам пружа сама филмска уметност, победника који нам је послао најзанимљивију интерпретацију филмског класика наградили смо тродневним путовањем на чувени фестивал „Карлове Вари“, док смо за све остале учеснике конкурса припремили симболичне поклоне.

Балкан трафик

НИС ће и ове године, шести пут заредом, бити генерални спонзор фестивала „Балкан трафик“, препознатљивог културно-музичког догађаја који се ове године у Бриселу одржава 12. пут и то под називом „Урбано поглавље“.
Овај фестивал промовише традицију, културу и наслеђе земаља Западног Балкана у Европској Унији и просечно га годишње посети више од 6.000 људи.
До данас, посетиоци овог фестивала имали су прилике да чују и виде највеће звезде југоисточне Европе и на тај начин осете атмосферу, ритам, али и укусе Балкана.
Ове године „Балкан трафик“ ће као главне госте представити босанскохерцеговачку групу „Dubioza kolektiv“, фуриозну атракцију која представља мешавину рока, ска, панка и хип-хопа. http://dubioza.org/about-us/.

Осим бенда „Dubioza kolektiv“ на фестивалу ће наступити трубачка трупа из Румуније „Fanfare Ciocarlia“, српски репер и песник Марко Шелић Марчело и још 250 уметника из овог региона.

Као компанија са пословањем у 5 земаља Балкана, НИС са великим задовољством пружа подршку овом догађају од 2013. године, како би на јединствен начин допринео синергији и зближавању земаља Балкана међусобно, али и зближавању читавог Балкана са Европском Унијом. Такође, НИС препознаје важност „Балкан трафика“ у промоцији богатства различитости овог дела Европе.

Више о фестивалу можете прочитати на www.balkanfrafik.com.

Фотографије са 11. издања фестивала „Балкан трафик“ можете погледати овде.

Пратите новости о фестивалу на twitter, facebook, instagram

 

У овој секцији: