Kвалитетно образовање

„Енергија знања“ је енергент који најбоље покреће успех, а захваљујући том корпоративном програму НИС је постао прва компанија добитница „Светосавске награде“, коју за допринос образовању додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Kвалитетно образовање

Обезбедити инклузивно и квалитетно образовање и промовисати могућности целоживотног учења за све.

Већ пет година, Компанија кроз програм „Енергија знања“ посебну пажњу посвећује улагању у будућност стипендирањем најбољих студената у Србији и иностранству и кроз континуирану сарадњу са високообразовним институцијама и научним друштвима у Србији.

У домену средњошколског образовања, настављена је сарадња са Техничком школом у Зрењанину. Реализована је стручна пракса за 60 ученика у Тренинг центру у Зрењанину, као и на објектима производње и локацијама бушаћих и ремонтних постројења. Министарство просвете је одабрало НИС-ов приступ организацији стручне праксе са средњошколцима, као један од иницијалних модела дуалног образовања у Србији. Прва генерација од 26 ученика, образовног профила „руковалац постројењима за добијање нафте и гаса“, током 2017. завршила је своје трогодишње школовање. Четрнаест ученика је засновало радни однос у Компанији, док је четворо ученика у процесу запослења. У 2017. потписани су и меморандуми о сарадњи са три средње стручне школе у Панчеву, којима се предвиђају опремање учионица за реализацију практичне наставе, као и акредитација новог студијског програма у складу са потребама Компаније.
У циљу промоције природних наука, НИС је у 2017. подржао и организовао, у сарадњи са надлежним научним друштвима, три националне олимпијаде знања из области природних наука: математике, физике и хемије. Компанија је била партнер и талентованим средњошколцима који су нашу земљу представљали на престижним међународним олимпијадама из наведених области, на којима су постигли одличне резултате: једна златна, девет сребрних и пет бронзаних медаља. Програм је подржао и одржавање финала српског такмичења из роботике на Универзитету у Новом Саду и одлазак победника на Европско такмичење роботичара у Француску.

Поред олимпијада из природних наука, посебна пажња посвећена је активностима које доприносе реафирмацији и популаризацији руског језика у Србији. У сарадњи са Славистичким друштвом Србије, Руским центром Фонда „Руски мир“, РЦНК „Руски дом“ и Руском школом при Амбасади РФ, организована је пета НИС-ова олимпијада из руског језика. Наставили смо да пружамо подршку у реализацији двојезичне наставе и у отварању нових двојезичних српско-руских одељења у Србији. У склопу пројекта „Заједници заједно“ у јануару 2017. отворена је „паметна учионица“ за руски језик у Гимназији „Светозар Марковић“ у Нишу. Поред пет двојезичних одељења у ОШ „Јован Поповић“ у Новом Саду, настава на руском и српском језику се реализује у још четири одељења Алексиначке гимназије и три одељења Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду. У циљу стручног усавршавања и сертификације педагошког кадра за руски језик, НИС је наставио активну сарадњу са РЦНК „Руски дом“ и Педагошким факултетом у Сомбору Универзитета у Новом Саду. Потписан је и Меморандум о сарадњи са Гимназијом у Пироту у циљу подстицања учења и развоја руског језика. Такође је и у 2017. подржан одлазак 25 ђака две двојезичне школе из Србије у камп Међународног дечјег центра „Артек“ на Криму.

У циљу унапређивања услова за рад и спровођење наставних и научно-истраживачких активности, адаптирали смо и опремили 29 рачунарских учионица и 20 лабораторија у школама и на факултетима у Србији. Кроз програм „Заједници заједно“ отворена је нова лабораторија за физику у Првој београдској гимназији, као и парк знања и научна учионица у Нишу. У априлу је уприличено и свечано отварање модерне лабораторије за нафтно-петрохемијско инжењерство на Технолошком факултету Универзитета у Новом Саду.

Настављена је стратешка сарадња са универзитетима и факултетима у Србији и иностранству. Потписан је Меморандуми о сарадњи са Економским факултетом Универзитета у Београду, на основу кога се стипендира један студент на међународном програму основних академских студија „Економија и финансије“, који се реализује у сарадњи са Универзитетом у Лондону (Лондонска школа економије – LSE). Такође, током 2017. потписани су и нови меморандуми о стратешкој сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Филолошким факултетом Универзитета у Бања Луци, Институтом „Михајло Пупин“ у Београду и Организацијом српских студената у иностранству. Настављена је и сарадња са партнерским образовним институцијама: Техничким факултетом „Михајло Пупин“ УНС, Високом техничком школом у Зрењанину , Технолошким факултетом УНС, Рударско-геолошким факултетом УБ и Универзитетом у Новом Саду.

У циљу унапређивања партнерских односа у домену реализације обука и курсева за запослене и реализације заједничких пројеката, појачана је сарадња у размени актуелних знања са факултетима. Тако су и у 2017. професори са партнерских институција одржали предавања НИС-овим експертима, а такође је реализован и низ гостујућих предавања НИС-ових стручњака на Економском факултету УБ, Техничком факултету „Михајло Пупин“ и Технолошком факултету УНС.

У циљу допуне наставног програма, НИС је организовао бројне студентске стручне праксе и теренске посете НИС-у, које су обухватале презентацију НИС Групе и пословних процеса, као и обилазак постројења. У 2017. организована је друга посета НИС-у и Рафинерији нафте Панчево за 30 академаца МБА програма Универзитета Јејл. Такође је реализована једнодневна посета Новом комплексу у Зрењанину, Рафинерији нафте Панчево и НП Јерменовци за 76 студената студијског програма „Инжењерство нафте и гаса“ Рударско-геолошког факултета УБ, 91 студента смера „Индустријско инжењерство у експлоатацији нафте и гаса“ Техничког факултета „Михајло Пупин“, као и за 30 студената студијског програма „Нафтно-петрохемијско инжењерство“ Технолошког факултета УНС. У 2017. реализоване су и летње стручне праксе за 43 НИС-ова стипендиста из Србије и Русије, 42 студента Техничког факултета „Михајло Пупин“, 12 студената „нафташких факултета“ из Републике Српске и БиХ, три студента са Рударско-геолошког факултета УБ, смер „Геофизика“, као и праксе за ђаке Техничке школе Зрењанин. Програм „Енергија знања“ помогао је и одлазак 14 студената прве генерације студијског програма „Индустријско инжењерство у експлоатацији нафте и гаса“ са Техничког факултета „Михајло Пупин“ на стручну праксу на Државном техничком универзитету у Ухти.

У школској 2016/2017. години НИС је имао закључена 43 уговора о стипендирању са најуспешнијим студентима који се школују на циљаним факултетима Универзитета у Београду и Новом Саду, али и на престижним универзитетима за нафту и гас у Русији. Нарочито смо поносни на успехе наших стипендиста: Андрије Аврамовића, стипендисте програма „Енергија знања“ и студента 3. године Руског државног универзитета за нафту и гас „И. М. Губкин“ у Москви који је проглашен за најбољег страног студента Руске Федерације за 2017, Милана Крстајића, једног од најбољих студената Тринити колеџа на Универзитету Кембриџ и Небојшу Обркнежева, најбољег мастер студента на Ухтинском државном техничком универзитету. У 2017. НИС је запослио троје својих стипендиста.

Компанија НИС је током 2017. узела активно учешће на конференцијама чија је тема дуално образовање у Србији, а које се реализују уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Привредне коморе Србије. НИС је био домаћин завршне конференције BAEKTEL, у оквиру европског ТЕМПУС пројекта. Организоване су и стручне трибине, као и Дан НИС-а на Техничком факултету „Михајло Пупин“ и Техничкој школи Зрењанин. Представници НИС-а учествовали су и у реализацији пројекта Машинског факултета Универзитета у Београду „Подршка повећању запошљивости младих“, кроз програм едукације и менторства, намењен студентима ради стицања основних пословних вештина. Програм „Енергија знања“ и његови стипендисти учествовали су на другом Међународном форуму за нафту и гас који је одржан на Руском државном универзитету за нафту и гас „Губкин“ у Москви, а програм је представљен и на највећем фестивалу младих у Сочију, у оквиру Националног комитета Србије, који су подржали Влада Републике Србије и Министарство омладине и спорта.
У децембру 2017. године, поводом свечане прославе пете годишњице програма „Енергија знања“, у сарадњи са Еxit фондацијом, организована је панел дискусија на тему „Подршка младим талентима Србије – немогућа мисија, да или не?“, на којој је закључено да је задржавање младих стручњака и улагање у њихово образовање један од приоритета Србије, али и НИС-а.

У овој секцији:

 •  

  Заједници заједно

  Програм подршке локалним заједницама

 •  

  Филантропија и волонтеризам

  Наше филантропске и волонтерске активности

 •  

  Спонзорства и донације

  Одабир пројеката у складу са нашим принципима

 •  

  Енергија знања

  Сарадња са универзитетима, научним и образовним институцијама

 •  

  Извештавање

  Извештаји о одрживом развоју

 •  

  HSE

  Бринемо о људима и животној средини