Одрживи градови и заједнице

Стратешко опредељење НИС-а у сегменту друштвено одговорног пословања усмерено је на развој заједнице у којој послује, подршку младим талентима и промоцију истинских вредности у друштву, а само у 2017. години издвојено је преко 370 милиона динара за ове пројекте широм Србије.

Одрживи градови и заједнице

Учинити градове и људска насеља инклузивним, безбедним, прилагодљивим и одрживим.

Као једна од највећих компанија у Србији, НИС је свестан одговорности према заједници у којој послује. Због тога настоји да своје добре пословне резултате преточи у енергију за позитивне промене. Друштвена одговорност НИС-а није само део корпоративне стратегије, већ израз чврсте решености свих запослених да дају свој допринос општем друштвеном напретку. Под слоганом „Будућност на делу“ НИС подржава развој културе, спорта, промовише здраве начине живота, ради на унапређењу квалитета образовне инфраструктуре и сарађује са научним и образовним установама, ради на побољшању услова живота у локалним заједницама, подржава талентоване појединце да у потпуности развију своје таленте.

НИС је већ годинама водећи социјални инвеститор у Србији. Само у 2017. години у друштвено одговорне пројекте широм Србије уложено је више од 370 милиона динара. Напори НИС-а усмерени су на промоцију истинских вредности, па тако компанија традиционално подржава развој позоришне уметности и дечјег стваралаштва, афирмацију културе и уметности Балканског региона, као и младе таленте. НИС такође доприноси и развоју инфраструктуре у овој области, па је тако, између осталог, подржао уређење дела Дечјег културног центра у Београду. У жељи да подржи уметност младих и развој савременог стваралаштва НИС је финансирао израду мурала у центру Београду на тему „Зелени град – нова енергија“.

Поред тога, напори НИС-а усмерени су на развој спортске инфраструктуре широм Србије, како би се што већем броју грађана омогућило бесплатно бављење спортом, што је од велике важности за здравље нације. У тој области НИС је посебно фокусиран на подршку правилном развоју најмлађе популације и организује бројне манифестације које међу децом популаришу спорт и здрав начин живота. Једна од таквих акција је и бесплатна НИС-ова „Отворена школа тениса“ коју компанија организује у сарадњи са Тениским савезом Србије. Такође, НИС жели да укаже и на значај витешког надметања и толеранције и већ годинама учествује у реализацији акције „Спортом против насиља“ кроз коју је прошло више од 30.000 малишана широм Србије.

Пословне успехе преточити у општи бољитак, подржати развој заједнице.

Када је реч о популаризацији науке међу младима и побољшању услова да се млади баве науком у Србији, НИС, између осталог, подржава Истраживачку станицу „Петница“, као регионални расадник талената и једну од најважнијих научно-образовних институција. У складу са својим опредељењем да је улагање у образовање инвестиција у будућност, НИС је од 2009. године један од најзначајнијих партнера „Петнице“, те поред финансијске подршке и подршке у набавци савремене опреме за младе научнике и стручњаци Компаније учествују као предавачи на семинарима у овој институцији.

Такође је важно истаћи да запослени НИС-а масовно учествују у филантропским и хуманитарним акцијама чији су циљеви подршка рањивим категоријама друштва и јачање еколошке свести. У 2017. години изведено је седам волонтерских акција са учешћем запослених НИС-а. Поред континуиране акције „Чепом до осмеха“, запослени и представници топ менаџмента учествовали су у уређењу дела Ботаничке баште, сређивању парка „Ђуро Стругар“ у Београду, као и у чишћењу дела Делиблатске пешчаре и потока на Фрушкој гори. Поред тога, организовано је и дружење са децом у дому „Ветерник“, док су запослени НИС-а припремили новогодишње пакетиће за децу која се лече у Дечјој клиници „Тиршова“ и Дечјој болници у Новом Саду, као и за штићенике Центра у Звечанској улици у Београду. У акцији паковања празничних пакетића за најмлађе учествовали су и генерални директор и топ менаџмент Компаније. Запослени НИС-а су иницирали и акцију током које су у синергији са самом Компанијом и потрошачима прикупљена средства за набавку савремених медицинских апарата и опреме за Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине у Новом Саду. Тиме је Компанија наставила са подршком медицинским установама које су од виталног значаја за друштво, јер су претходно обезбеђена средства за унапређење рада Универзитетске дечје клинике „Тиршова“ у Београду. Поред ове акције, НИС је у 2017. уручио и донацију Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Београду и тиме наставио дугогодишњу традицију подршке значајним јавним установама покренуту на иницијативу запослених.

НИС је посебно поносан на сарадњу са 11 локалних заједница у Србији која траје од 2009. године. Ово партнерство које се оснажује из године у годину, до сада је резултирало успешном реализацијом више од 900 пројеката вредних преко милијарду динара. Ови пројекти значајно су унапредили живот становника Београда, Новог Сада, Ниша, Чачка, Зрењанина, Панчева, Кикинде, Кањиже, Новог Бечеја, Србобрана и Житишта. У 2017. години фокус програма сарадње са локалним заједницама био је на капиталним пројектима који ће имати дугорочан значај за целу заједницу. Тако је НИС подржао реализацију 42 пројекта вредна 110,5 милиона динара из пет области – спорта, културе, екологије, науке/образовања и јавног здравља и социјалне заштите. У складу са циљевима сарадње, на основу анкетног истраживања грађана у локалним заједницама, као и увида у стратешке планове, у сваком граду или општини финансирано је до пет пројеката, изабраних на конкурсу, који су од приоритетног значаја за најширу популацију у тим срединама. У свакој локалној заједници изабране су по три области у оквиру којих су заинтересовани могли да пријављују своје предлоге. На тај начин НИС подржава изградњу дечјих игралишта, реконструкцију значајних установа и објеката, унапређење спортске инфраструктуре, ствара боље услове за младе уметнике, јача образовно-научну инфраструктуру и доприноси развоју заједнице. Реализацијом ових пројеката НИС на делу исказује своје опредељење да пословне успехе Компаније искористи и за позитивне друштвене промене и свеопшти напредак.

У овој секцији:

 •  

  Заједници заједно

  Програм подршке локалним заједницама

 •  

  Филантропија и волонтеризам

  Наше филантропске и волонтерске активности

 •  

  Спонзорства и донације

  Одабир пројеката у складу са нашим принципима

 •  

  Енергија знања

  Сарадња са универзитетима, научним и образовним институцијама

 •  

  Извештавање

  Извештаји о одрживом развоју

 •  

  HSE

  Бринемо о људима и животној средини