Filantropija i volonterizam

Među značajnim segmentima društveno odgovornog poslovanja, koje negujemo sa posebnom pažnjom i posvećenošću, ubrajamo filantropske i volonterske aktivnosti zaposlenih unutar kompanije NIS.

Usmereni na unapređenje kvaliteta života u lokalnim zajednicama razvijamo poverenje, jačamo postojeća partnerstva i gradimo nove odnose utemeljena na prijateljstvu i uzajamnoj solidarnosti.

Filantropija

Kroz raznovrsne korporativne projekte i programe podstičemo razvoj empatije kod zaposlenih, osećaj pripadnosti, uzajamne odgovornosti i inicijative za unapređenje ključnih oblasti i pitanja od društvenog značaja. Naše filantropske aktivnosti u 2019. godini bile su usmerene na decu i pomoć institucijama namenjenim zdravstvenoj zaštiti dece, imajući u vidu ostale ciljeve održivog razvoja koji našu kompaniju izdvajaju kao model dobre prakse u Srbiji.

Na tradicionalnoj akciji na „Danu kompanije“, zaposleni imaju priliku da doniraju sredstva, koja kompanija duplira, kako bi iznos u značajnijoj meri uticao na poboljšanje uslova rada i života u ustanovama kojima je podrška najpotrebnija. Tako smo 2019.godine pomogli SOS Dečije selo iz Sremske Kamenice koje je donaciju iskoristilo za uređenje i poboljšanje uslova za smeštaj dece. Sa istim ciljem organizuje se dobrotvorna prodaja suvenira na korporativnoj proslavi Nove godine, kada sredstva od prodaje usmeravamo udruženjima za pomoć deci i osetljivim kategorijama društva, kao što su Centar ,,Zvezda“, ,,Dečije srce“ i mnoge druge.

Volonterizam

U skladu sa društveno odgovornim poslovanjem, 2018. godine osnovan je „Klub volontera NIS-a“ koji trenutno broji preko 500 članova, aktivno uključenih u planiranje, osmišljavanje i realizaciju mnogobrojnih volonterskih akcija. Inicijativa za učešće u akcijama dolazi iz različitih organizacionih blokova kompanije i u većini su fokusirane na pomoć i podršku deci i omladini socijalno ugroženih kategorija, kao i zaštitu životne sredine.

Sa kompanijskim konkursom za zaposlene, pod nazivom „Ulepšaj! Poduči! Obraduj“, jedinstvenim po konceptu i organizaciji, u 2019. godini dobitnici smo Nacionalne nagrade za volontiranje u kategoriji „Iskorak godine“ koju tradicionalno dodeljuju Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv. Posebnost konkursa ogleda se u mogućnosti da volonteri samostalno, kao nosioci projekta, prepoznaju potrebu za akcijom, osmislile koncept i organizaciju, kreiraju timove i realizuju volontersku akciju. Na konkursu je izabrano pet najboljih akcija sprovedenih tokom godine. Volonteri su uređivali prostorije vrtića u Sefkerinu i dvorište Udruženja za lica sa smetnjama u razvoju „Altruist“ u Žablju, ofarbali ogradu škole „Milan Petrović“ u Novom Sadu, učestvovali u kreativnoj radionici kroz druženje sa mladim osobama iz udruženju za lica sa Daunovim sindromom u kafeu „Zvuci srca“ u Beogradu i oplemenili i okrečili neke od prostorija u OŠ „Rade Drainac“ u Beogradu.

Realizacija konkursa „Ulepšaj! Poduči! Obraduj!“ samo je deo volonterskih projekata u ovoj godini gde su zaposleni donirali preko 1700 volonterskih sati, razmenjivali znanja, veštine i iskustava u cilju unapređenja kvaliteta život u zajednici.

Jedna od najmasovnijih volonterskih akcija, u 2019. godini, bila je podrška aktivnostima Nurdora u akciji „Pruži korak“ u kojoj je učestvovalo više od 300 zaposlenih NIS-a iz svih krajeva Srbije. Zajedničkim koracima uspeli smo da prikupimo značajna sredstava za izgradnju nove Roditeljske kuće u Beogradu.

Akcijama korporativnog volonterizma motivišemo zaposlene, podstičemo njihovo angažovanje i razvijamo osećaj zajedništva i solidarnosti koje doprinose ostvarivanju širih društvenih ciljeva. Volontiranje može uticati na pozitivne promene u nečijim životima, jača osećaja pripadnosti, podstiče lični razvoj i razvijanje mnogobrojnih veština i sposobnosti. To su neki od razloga zbog kojih smo korporativni volonterizam učinili integralnim delom korporativne kulture i društveno odgovornog delovanja kompanije.

Pored humanitarnih akcija, naši volonteri su od osnivanja Kluba volontera inicirali i učestvovali u važnim ekološkim inicijativama, od kojih izdvajamo veliku ekološku akciju na Fruškoj Gori povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, zatim ekološku akciju uređenja obale Tamiša uz učešće top menadžmenta i predstavnika lokalne vlasti, građana i različitih organizacija, kao i međunarodnu ekološku akciju čišćenja Petrovaradinske tvrđave sa partnerima u Novom Sadu.