Уводна реч

nis_piu_motorno_gorivo

Вадим Јаковљев
председник Одбора директора НИС а.д. Нови Сад

Кирил Тјурдењев
генерални директор НИС а.д. Нови Сад

Драги пријатељи,

у историји развоја НИС-а успешна и динамична 2017. година биће забележена као значајна прекретница. То је година у којој смо дефинисали стратешке правце развоја и утемељили нове велике пројекте који ће ојачати нашу конкурентност на све захтевнијем тржишту.

Савремена реалност и убрзани развој нових технологија, свакодневно мењају целокупан свет око нас, али и стварају нове изазове у нашем пословању. Убрзани развој информационих технологија потпуно мења очекивања и навике наших потрошача, док сталне иновације утичу не само на промену начина производње, већ и на функционисање целог традиционалног тржишта – како глобалног, тако и регионалног и локалног.

У току 2017. године смо били фокусирани на очување профитабилности и повећање ефикасности пословања. На тај начин смо створили пословни модел који је био отпоран на ниске цене нафте и нове макроекономске услове. То нам је омогућило да у 2017. години остваримо знатно боље финансијске резултате, формирамо или продубимо значајна партнерства и да поставимо стратешке правце даљег развоја НИС-а.

Побољшани резултати

Значајан раст финансијских показатеља у 2017. години представља резултат максималнe посвећености свих запослених – од топ менаџмента до непосредних извршилаца. Нето добит НИС-а износила је 27 милијарди динара, што је 80 одсто више него 2016. године. Инвестирали смо укупно 26,5 милијарди динара, док обавезе по основу пореза и других јавних прихода износе 171 милијарду динара, што је 5 одсто више него годину дана раније. Пету годину заредом НИС је доказао да представља сигуран извор прихода за акционаре и исплатио дивиденде у укупном износу већем од 4 милијарде динара.

Наставак модернизације

Успех смо забележили у свим правцима нашег пословања.Настављена је реализација програма модернизације производње. У области прераде смо започели радове на пројекту „Дубока прерада“ у Рафинерији нафте Панчево, у чију изградњу ће бити уложено више од 300 милиона евра. Почетак рада постројења за одложено коксовање, који је планиран за 2019. годину сврстаће рафинеријски комплекс НИС-а међу најмодерније и најефикасније у Југоисточној Европи. Истовремено смо наставили са значајним улагањима у унапређење заштите животне средине у панчевачкој Рафинерији.У 2017. години она је постала прво енергетско постројење у Србији са IPPC интегрисаном дозволом којом се потврђује да је производни процес у Рафинерији у потпуности усклађен са европским стандардима у области заштите животне средине.

У области промета смо наставили да модернизујемо нашу малопродајну мрежу и у Србији смо 2017. године отворили 14 бензинских станица у складу са најсавременијим еколошким, безбедносним и технолошким стандардима. Истовремено са развојем наше малопродајне мреже побољшао се и квалитет понуде клијентима: активно смо развијали наше програме лојалности и унапређивали понуду брендираних горива.

Што се тиче енергетских пројеката, у сарадњи са „Гаспром енергохолдингом“, потписали смо уговор са Shanghai Electric Group о изградњи термоелектране-топлане Панчево. Планирани обим инвестиција у овај пројекат износи око 180 милиона евра. Примена савремених парно-гасних технологија омогућиће да се у Панчеву производи еколошки чиста електрична енергија, коју ћемо пре свега користити за Рафинерију нафте, док ће вишкови бити пласирани на тржиште чиме ћемо и додатно допринети енергетској стабилности Србије. Такође смо наставили рад на развоју алтернативних горива и пустили у рад постројење за производњу компримованог природног гаса на гасном пољу „Острово“ у Србији.

Осим у Србији, НИС је наставио и успешно да послује у региону Балкана. Радили смо на развоју наше мреже бензинских станица у Босни и Херцеговини, Бугарској и Румунији, док смо у Румунији такође завршили и бушење истражне бушотине Teremia 1000 где су добијени обећавајући резултати.

Поуздан партнер

Ипак, нису само пословни резултати оно што НИС чини водећом компанијом у Србији. НИС је и у 2017. години наставио да буде поуздани партнер локалним заједницама, кроз програме усмерене на унапређење квалитета живота у општинама и градовима у којима послујемо, али и кроз продшку образовним, научним, културним и спортским установама и манифестацијама које су од великог значаја за друштво.

У програме друштвене одговорности смо у прошлој години уложили око 370 милиона динара и потврдили да смо лидер друштвено одговорног пословања у Србији. Посебно смо поносни на реализацију спровођење друштвено-одговорне акције у оквиру које су запослени, сам НИС, заједно са потрошачи, сакупили значајну донацију за потребе Дечије болнице „Тиршова“ у Београду. Средства су била прикупљена за набавку медицинске опреме. Као и до сада, много пажње смо посветили реализацији програма за развој запослених и ангажовање и подршку младих стручњака.

У 2017. години усвојили смо нови Колективни уговор, један од најбољих у Србији, који је постао права декларација узајмног разумевања између запослених и послодаваца.

Визија развоја

Годину за нама крунисали смо усвајањем нове стратегије развоја НИС-а до 2025. године, којом смо поставили темеље за даљи развој са циљем повећања вредности како за акционаре, тако и за запослене и заједницу у којој НИС послује.

Пре свега, улагаћемо у истраживање и производњу нафте и гаса како бисмо очували тренд раста резерви угљоводоника, потом у повећање ефикасности прераде НИС-а, модернизацију малопродајне мреже, као и у производњу електричне енергије.

Наши досадашњи резултати показали су да умемо да претворимо изазове у пословне успехе и НИС данас тачно зна куда иде. То потврђују јасан план развоја који смо усвојили, као и преданост и иновативност свих наших запослених. Показујемо будућност на делу.