Ciljevi održivog razvoja

Ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih nacija predstavljaju univerzalni poziv za sprovođenje aktivnosti koje će zaustaviti siromaštvo, omogućiti zaštitu planete i obezbediti da svi ljudi uživaju mir i prosperitet.

Ciljevi se suočavaju sa osnovnim uzrocima siromaštva i ujedinjuju nas kako bi napravili pozitivne promene za ljude i planetu.

Tih 17 ciljeva su: 1. Svet bez siromaštva; 2. Svet bez gladi; 3. Dobro zdravlje; 4. Kvalitetno obrazovanje; 5. Rodna ravnopravnost; 6. Čista voda i sanitarni uslovi; 7. Dostupna i obnovljiva energija; 8. Dostojanstven rad i ekonomski rast; 9. Industrija, inovacije i infrastruktura; 10. Smanjenje nejednakosti; 11. Održivi gradovi i zajednice; 12. Odgovorna potrošnja i proizvodnja; 13. Akcija za klimu; 14. Život pod vodom; 15. Život na Zemlji; 16. Mir, pravda i snažne institucije; 17. Partnerstvom do cilja.

U Izveštaju o održivom razvoju NIS prepoznaje 12 ciljeva u kojima kompanija doprinosi ostvarenju ciljeva UN u zajednicama u kojima posluje. Ti ciljevi su: 3. Dobro zdravlje; 4. Kvalitetno obrazovanje; 5. Rodna ravnopravnost; 6. Čista voda i sanitarni uslovi; 7. Dostupna i obnovljiva energija; 8. Dostojanstven rad i ekonomski rast; 9. Industrija, inovacije i infrastruktura; 11. Održivi gradovi i zajednice; 12. Odgovorna potrošnja i proizvodnja; 13. Akcija za klimu; 15. Život na Zemlji; 16. Mir, pravda i snažne institucije;

Ciljevi su definisani u duhu partnerstva i pragmatizma, kako bi se sada napravili pravi izbori za poboljšanje života, na održiv način za buduće generacije. Oni pružaju jasne smernice i ciljeve za sve zemlje, da u skladu sa svojim sopstvenim prioritetima i izazovima usvoje pravac delovanja. Ciljevi se suočavaju sa osnovnim uzrocima siromaštva i ujedinjuju nas kako bi napravili pozitivne promene za ljude i planetu. Ciljevi nam pružaju zajednički plan i agendu za rešavanje nekih izazova koji su pretnja našem svetu, kao što su siromaštvo, klimatske promene i sukobi.