Uvodna reč

nis_piu_motorno_gorivo

Vadim Jakovljev
predsednik Odbora direktora NIS a.d. Novi Sad

Kiril Tjurdenjev
generalni direktor NIS a.d. Novi Sad

Dragi prijatelji,

u istoriji razvoja NIS-a uspešna i dinamična 2017. godina biće zabeležena kao značajna prekretnica. To je godina u kojoj smo definisali strateške pravce razvoja i utemeljili nove velike projekte koji će ojačati našu konkurentnost na sve zahtevnijem tržištu.

Savremena realnost i ubrzani razvoj novih tehnologija, svakodnevno menjaju celokupan svet oko nas, ali i stvaraju nove izazove u našem poslovanju. Ubrzani razvoj informacionih tehnologija potpuno menja očekivanja i navike naših potrošača, dok stalne inovacije utiču ne samo na promenu načina proizvodnje, već i na funkcionisanje celog tradicionalnog tržišta – kako globalnog, tako i regionalnog i lokalnog.

U toku 2017. godine smo bili fokusirani na očuvanje profitabilnosti i povećanje efikasnosti poslovanja. Na taj način smo stvorili poslovni model koji je bio otporan na niske cene nafte i nove makroekonomske uslove. To nam je omogućilo da u 2017. godini ostvarimo znatno bolje finansijske rezultate, formiramo ili produbimo značajna partnerstva i da postavimo strateške pravce daljeg razvoja NIS-a.

Poboljšani rezultati

Značajan rast finansijskih pokazatelja u 2017. godini predstavlja rezultat maksimalne posvećenosti svih zaposlenih – od top menadžmenta do neposrednih izvršilaca. Neto dobit NIS-a iznosila je 27 milijardi dinara, što je 80 odsto više nego 2016. godine. Investirali smo ukupno 26,5 milijardi dinara, dok obaveze po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 171 milijardu dinara, što je 5 odsto više nego godinu dana ranije. Petu godinu zaredom NIS je dokazao da predstavlja siguran izvor prihoda za akcionare i isplatio dividende u ukupnom iznosu većem od 4 milijarde dinara.

Nastavak modernizacije

Uspeh smo zabeležili u svim pravcima našeg poslovanja.Nastavljena je realizacija programa modernizacije proizvodnje. U oblasti prerade smo započeli radove na projektu „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo, u čiju izgradnju će biti uloženo više od 300 miliona evra. Početak rada postrojenja za odloženo koksovanje, koji je planiran za 2019. godinu svrstaće rafinerijski kompleks NIS-a među najmodernije i najefikasnije u Jugoistočnoj Evropi. Istovremeno smo nastavili sa značajnim ulaganjima u unapređenje zaštite životne sredine u pančevačkoj Rafineriji.U 2017. godini ona je postala prvo energetsko postrojenje u Srbiji sa IPPC integrisanom dozvolom kojom se potvrđuje da je proizvodni proces u Rafineriji u potpunosti usklađen sa evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine.

U oblasti prometa smo nastavili da modernizujemo našu maloprodajnu mrežu i u Srbiji smo 2017. godine otvorili 14 benzinskih stanica u skladu sa najsavremenijim ekološkim, bezbednosnim i tehnološkim standardima. Istovremeno sa razvojem naše maloprodajne mreže poboljšao se i kvalitet ponude klijentima: aktivno smo razvijali naše programe lojalnosti i unapređivali ponudu brendiranih goriva.

Što se tiče energetskih projekata, u saradnji sa „Gasprom energoholdingom“, potpisali smo ugovor sa Shanghai Electric Group o izgradnji termoelektrane-toplane Pančevo. Planirani obim investicija u ovaj projekat iznosi oko 180 miliona evra. Primena savremenih parno-gasnih tehnologija omogućiće da se u Pančevu proizvodi ekološki čista električna energija, koju ćemo pre svega koristiti za Rafineriju nafte, dok će viškovi biti plasirani na tržište čime ćemo i dodatno doprineti energetskoj stabilnosti Srbije. Takođe smo nastavili rad na razvoju alternativnih goriva i pustili u rad postrojenje za proizvodnju komprimovanog prirodnog gasa na gasnom polju „Ostrovo“ u Srbiji.

Osim u Srbiji, NIS je nastavio i uspešno da posluje u regionu Balkana. Radili smo na razvoju naše mreže benzinskih stanica u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Rumuniji, dok smo u Rumuniji takođe završili i bušenje istražne bušotine Teremia 1000 gde su dobijeni obećavajući rezultati.

Pouzdan partner

Ipak, nisu samo poslovni rezultati ono što NIS čini vodećom kompanijom u Srbiji. NIS je i u 2017. godini nastavio da bude pouzdani partner lokalnim zajednicama, kroz programe usmerene na unapređenje kvaliteta života u opštinama i gradovima u kojima poslujemo, ali i kroz prodšku obrazovnim, naučnim, kulturnim i sportskim ustanovama i manifestacijama koje su od velikog značaja za društvo.

U programe društvene odgovornosti smo u prošloj godini uložili oko 370 miliona dinara i potvrdili da smo lider društveno odgovornog poslovanja u Srbiji. Posebno smo ponosni na realizaciju sprovođenje društveno-odgovorne akcije u okviru koje su zaposleni, sam NIS, zajedno sa potrošači, sakupili značajnu donaciju za potrebe Dečije bolnice „Tiršova“ u Beogradu. Sredstva su bila prikupljena za nabavku medicinske opreme. Kao i do sada, mnogo pažnje smo posvetili realizaciji programa za razvoj zaposlenih i angažovanje i podršku mladih stručnjaka.

U 2017. godini usvojili smo novi Kolektivni ugovor, jedan od najboljih u Srbiji, koji je postao prava deklaracija uzajmnog razumevanja između zaposlenih i poslodavaca.

Vizija razvoja

Godinu za nama krunisali smo usvajanjem nove strategije razvoja NIS-a do 2025. godine, kojom smo postavili temelje za dalji razvoj sa ciljem povećanja vrednosti kako za akcionare, tako i za zaposlene i zajednicu u kojoj NIS posluje.

Pre svega, ulagaćemo u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa kako bismo očuvali trend rasta rezervi ugljovodonika, potom u povećanje efikasnosti prerade NIS-a, modernizaciju maloprodajne mreže, kao i u proizvodnju električne energije.

Naši dosadašnji rezultati pokazali su da umemo da pretvorimo izazove u poslovne uspehe i NIS danas tačno zna kuda ide. To potvrđuju jasan plan razvoja koji smo usvojili, kao i predanost i inovativnost svih naših zaposlenih. Pokazujemo budućnost na delu.