14.05.2018

Kako se postaje najbolji strani student u Rusiji

  • Views 494

Andrija Avramović, jedan od 13 stipendista kompanije NIS koji su na Gubkinskom, poneo je tu titulu, u ogromnoj konkurenciji studenata iz celog sveta. Ni to što studira na ruskom nije predstavljalo prepreku, jer je i to savladao pre odlaska. On će, kako kaže, po završetku studija da se vrati u Srbiju i započne karijeru u kompaniji NIS.

Biti najbolji strani student Ruske Federacije nije baš mala stvar, posebno ako studirate na čuvenom Gubkinskom univerzitetu u Moskvi. Andrija Avramović, jedan od 13 stipendista kompanije NIS koji su na Gubkinskom, poneo je tu titulu, u ogromnoj konkurenciji studenata iz celog sveta. Ni to što studira na ruskom nije predstavljalo prepreku, jer je i to savladao pre odlaska. On će, kako kaže, po završetku studija da se vrati u Srbiju i započne karijeru u kompaniji NIS, koja ga i stipendira. Andrija kaže da se 2014. godine javio na javni NIS-ov konkurs za stipendiranje najboljih učenika srednjih škola, za studiranje inženjerskih specijalnosti iz oblasti nafte i gasa u Ruskoj Federaciji na nekim od najperspektivnijih univerziteta u toj oblasti. Bilo je to slučajno, kada je ugledao plakat na školskoj oglasnoj tabli, i korak po korak, priključio se drugoj generaciji srpskih studenata u Rusiji pod okriljem programa “Energija znanja”. O tome koliko je važno što osim stipendije odmah po završetku studija dobija i posao u NIS-u, mladi student kaže:

“Veoma je bitno za svakog studenta da tokom studija bude siguran da će ga njegov trud i rad na fakultetu na kraju odvesti nečemu konkretnom. Meni stipendija NIS-a daje siguran budući posao u nacionalnoj naftnoj kompaniji, u profesiji koju volim. Kompanija je svojim rešenjem da mi omogući studije naftnog inženjerstva u Rusiji dala meni veliku priliku za razvoj. Moja interesovanja za geologiju, prirodne i tehničke nauke spojila su se sa planovima NIS-a u okviru projekta ‘Energija znanja’ i mislim da je sve to zajedno predstavljalo odličnu šansu za sticanje kvalitetnog obrazovanja i dalji razvoj uspešne karijere. Finansijska podrška, koju NIS pruža svojim stipendistima, veoma mi je pomogla da se osamostalim i smanjim potraživanja od svojih roditelja. Program ‘Energija znanja’ pruža svojim stipendistima kontinuiranu podršku tokom studija, da uvek možemo da se obratimo predstavnicima programa za pomoć u različitim situacijama. Takođe, kao stipendistima NIS-a obezbeđena nam je stručna praksa u kompaniji i motivisani smo da učestvujemo na različitim konferencijama i skupovima.”

Šta je to što si naučio na moskovskom univerzitetu a nije ti bilo dostupno kod nas? Koja je razlika u studijama i obrazovanju koje se dobija u Rusiji?

Gubkinski univerzitet mi je pružio dosta bolje obrazovanje iz specijalnih kurseva naftnog inženjerstva, koji proizilaze iz ruske industrijske prakse, što se na srpskim fakultetima retko može dobiti. To su inženjerske discipline orijentisane na praksu, i veoma su korisne za budući rad u struci. Generalno gledano, moj utisak je da je rusko obrazovanje, uprkos procesima tranzicije i primene bolonjskog sistema, sačuvalo svoj jak teorijski fundament i generalizaciju na početnim godinama studija, koje predstavljaju osnovu za postepenu užu specijalizaciju studenata na starijim godinama osnovnih i master studija. Ruski obrazovni sistem vidim kao piramidu u čijoj osnovi se nalaze fundamentalne nauke i discipline, na koje se nadograđuju opšti stručni kursevi u sredini, i na kraju specijalni kursevi na vrhu.

Veoma je bitno za svakog studenta da tokom studija bude siguran da će ga njegov trud i rad na fakultetu na kraju odvesti nečemu konkretnom. Meni stipendija NIS-a daje siguran budući posao u nacionalnoj naftnoj kompaniji, u profesiji koju volim.

Andrija Avramović

Zbog čega studenti Gubkina dolaze u Srbiju i šta planiraš da im pokažeš ovde?

Gubkinski studenti posećuju Srbiju i kompaniju NIS u okviru projekta Studentske sekcije SPE Gubkinskog univerziteta, u okviru kojeg je planirano upoznavanje sa naftnim i gasnim sektorom Srbije (konkretno, sa različitim sektorima kompanije NIS), obilazak Beograda, Novog Sada i turističke regije Zapadne Srbije. Veliku pomoć u realizaciji projekta pružili su predstavnici projekta “Energija znanja” Naftne industrije Srbije.

Koliko je istraživački rad u Srbiji dostupan jednom studentu i na čemu radite trenutno?

Svoj istraživački rad uglavnom obavljam na moskovskom fakultetu, a jedan od projekata je pod mentorstvom zaposlenih Naučno-tehnološkog centra NIS. Projekti na kojima trenutno radim i koji predstavljaju moju sferu interesa vezani su za različite metode povećavanja iskorišćenosti naftnih ležišta i vezu petrofizičkih osobina ležišta i parametara proizvodnje ugljovodonika.

  • Podeli:
  • Facebook
  • Twitter