28.12.2016

Sinergetski tržišni nastup

Vojo Krkobabić
  • Views 612

Direkcija za trgovinu električnom energijom u Bloku „Energetika“
uspešno trguje električnom energijom na slobodnom tržištu i već je prisutna na tržištima u Rumuniji, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a uskoro će je biti i na tržištima ostalih zemalja u ovom delu Evrope.

Osim liderske pozicije u naftnom biznisu, naša kompanija sistemom kogeneracije već tri godine na naftnim i gasnim poljima uspešno proizvodi električnu energiju. U poslednjoj godini ovaj poslovni uspeh stručnjaka NIS-a višestruko je nadograđen izuzetno uspešnim ulaskom Kompanije u kupoprodaju električne energije na slobodnom tržištu u ovom delu Evrope. Proizvodnja struje, njeno korišćenje za sopstvene potrebe i početak njene uspešne prodaje kupcima samo su manji deo ukupnog menadžmenta električnom energijom, a najveća zasluga za ovaj odlično osmišljen i organizovan prodor pripada zaposlenima u Direkciji za trgovinu električnom energijom u Bloku „Energetika“. Već potvrđenoj liderskoj poziciji NIS-a u regionu kad je reč o naftnom biznisu sada se u punom zamahu pridružuje i posao trgovinom električnom energijom na slobodnom tržištu, što je nesumnjiv dokaz da NIS uspešno korača putem moderne energetske kompanije, što i jeste naše strategijsko poslovno opredeljenje.

Zajednička ponuda derivata i struje

– Najznačajniji zadatak Direkcije za trgovinu električnom energijom je sinergetski nastup različitih komercijalnih odeljenja NIS-a kroz zajedničku ponudu derivata nafte, gasa i električne energije i to je nešto čemu težimo po uzoru na najmodernija evropska tržišta – ističe Đorđije Janjušević, direktor ove Direkcije i dodaje:

– Smatramo da NIS ima jedinstvenu priliku da kroz prepoznatu postojeću maloprodajnu mrežu i objedinjene raznorodne energetske delatnosti tržištu ponudi specifičan set proizvoda na koji konkurencija neće imati adekvatan odgovor. Direkcija za trgovinu električnom energijom je posebno ponosna što je uspela da s NIS-ovim brendom upozna velika imena u oblasti proizvodnje i trgovine električnom energijom i van granica naše zemlje, koristeći pritom postojeću mrežu kompanija NIS grupacije. Nema sumnje da naša organizaciona struktura u takmičarskim tržišnim uslovima na najbolji način prati potrebe modernog poslovanja. Izvršne jedinice za veleprodaju i maloprodaju su, uz stalni monitoring i kontrolu izloženosti rizicima, svakodnevno podržane operativnom podrškom našeg dispečerskog centra koji radi 24 časa. Na slobodnom tržištu električne energije prisutni smo i prepoznati kao pouzdan snabdevač, a to znači da smo u konkurentskoj utakmici na potpuno liberalizovanom tržištu kadri da po najpovoljnijim cenama kupimo struju i, uz odgovarajuću maržu, po prihvatljivim cenama prodamo ovu specifičnu robu kupcu. Kupoprodajna mreža se svakodnevno širi, a ovo je vrlo dinamičan posao koji zahteva neprestano prisustvo na tržištu – rekao je Đorđije Janjušević.

Rekordna kupoprodaja

NIS je, pored EPS-a, za sada jedini proizvođač i vrlo uspešan trgovac električnom energijom na tržištu Srbije kako u maloprodaji, tako i u veleprodaji. Na ukupan finansijski prihod Bloka „Energetika“ za devet meseci ove godine i rast EBITDE, odmah posle prodaje gasa spoljnim potrošačima i produkcije energije u sopstvenim energanama u Pančevu i Novom Sadu, uticao je prihod ostvaren trgovinom električnom energijom.

– Rekordnu kupoprodaju smo zabeležili u avgustu ove godine, kad je promet iznosio više od 300 MWh/h, odnosno 224 hiljade MWh električne energije za ceo mesec – rekao je Nebojša Vojvodić, koordinator za trgovinu električnom energijom, koji dalje kaže:

– Na NIS-ovim naftnim i gasnim poljima širom Srbije trenutno je u radu 12 mini-elektrana sa ukupnom instalisanom snagom oko 14 megavata (MW), a električna energija proizvedena u 7 postrojenja instalisane snage 10,5 MW prodaje se na slobodnom tržištu. Ukupna proizvodnja iz preostalih pet mini-elektrana instalisane snage 3,5 MW, za koje je NIS stekao status povlašćenog proizvođača električne energije, prodaje se po subvencionisanim cenama. Osim upravljanja proizvodnjom iz sopstvenih proizvodnih kapaciteta, trgovina električnom energijom preko naše direkcije je znatno veća. Satna dinamika trgovanja se u proseku kreće na nivou 200 MWh/h – istakao je Vojvodić.

Menadžment električnom energijom

U 2016. godini NIS je proširio svoje poslovanje na tržišta Bosne i Hercegovine, Slovenije i Mađarske. Uloga Direkcije za trgovinu električnom energijom u okviru Bloka „Energetika“ je višestruka. Prvi cilj, posebno na samom početku rada Direkcije, bio je da se obezbedi uredno snabdevanje svih mesta potrošnje u okviru NIS-a, koji spada u kategoriju većih industrijskih potrošača u Srbiji. Druga uloga je plasman onog dela električne energije koji nije u sistemu subvencija, odnosno koji je namenjen prodaji na slobodnom tržištu. Treća i najvažnija uloga je ostvarivanje pozitivnog poslovanja iz poslova trgovinom električnom energijom u zemlji i inostranstvu.

Direkcija za trgovinu električnom energijom u Bloku „Energetika“ nosi veliku odgovornost i uspešno koordinira naporima da se ostvare ovi različiti poslovni ciljevi, integrišući sve uloge na tržištu – ulogu proizvođača, potrošača i trgovca.
– Strateška opredeljenost NIS da postane energetski lider u jugoistočnoj Evropi nameće nam neophodnost da obezbedimo infrastrukturu za nastup na svim regionalnim tržištima i omogućimo trgovinu raznorodnim proizvodima električne energije – ističe Veljko Ćuk, menadžer za upravljanje rizicima u Direkciji.

– NIS je trenutno prisutan na tržištu šest zemalja i dve berze električne energije u regionu, a u narednim godinama – naglašava dalje Veljko – pokrićemo ceo prostor Balkana i proširiti poslovanje na neke od najlikvidnijih tržišta Centralne Evrope. Poseban akcenat stavljamo na kontrolisani rast i odgovorno poslovanje, ne dovodeći u pitanje poslovne rezultate NIS-a. Kontrolnim mehanizmima i sistemom limita vodimo računa o izloženosti tržišnim, kreditnim i operativnim rizicima. Cilj nije ograničavanje mogućnosti za profitabilno poslovanje, već komuniciranje jasnih okvira za trgovinu, koji će omogućiti pravi stepen slobode prilikom donošenja poslovnih odluka.

Ključ uspeha – stalno prisustvo na tržištu

NIS trguje električnom energijom u ime tri kompanije iz NIS grupe: NIS a.d. Novi Sad, NIS Petrol S.r.l. i G-Petrol d.d. Sav posao trgovine i upravljanja rizicima obavlja se u okviru centralizovanog Trading Floor-a u NIS a.d. Novi Sad. Zaposleni u zavisnim preduzećima pružaju svu administrativnu i logističku podršku. Naša matična kompanija licencirana je za poslovanje u Srbiji i Crnoj Gori, kao i u zemljama u graničnom području Srbije (Makedonija). G-Petrol d.d. je registrovan za trgovinu unutar i na granicama Bosne i Hercegovine, dok NIS Petrol S.r.l., kao preduzeće osnovano u okviru Evropske Unije (Rumunija), ima pravo nastupa na tržištima EU. NIS je trenutno prisutan na tržištima Rumunije, Slovenije i Mađarske. Strateški cilj je proboj na tržišta svih EU zemalja u regionu.

– NIS želi i mora da svoje poslovanje proširi na susedna tržišta, jer su sva ta tržišta različite cenovne zone – naglašava Đorđe Vesić, menadžer za trgovinu električnom energijom. – Na taj način NIS direktno pristupa različitim cenama i može svoje viškove ili manjkove električne energije da prodaje i kupuje po najpovoljnijim cenama. Može se dogoditi, na primer, da neki energetski poremećaji u našem susedstvu, ali i udaljenijim zemljama, utiču na ponašanje NIS-a u Srbiji. Na primer, usled produženog remonta nuklearnih elektrana u Francuskoj može doći do velikog skoka cene električne energije, koje će se odraziti i na region jugoistočne Evrope. Ovaj događaj bi doveo do izmene i odlaganja plana remonta kogenerativnih postrojenja koja poseduje NIS kako bi se električna energija još proizvodila i prodala po višim cenama. Ili, da pomenemo i obrnut primer, usled ogromne proizvodnje električne energije iz vetrogeneratora u Nemačkoj moglo bi da se desi da cene električne energije u našem regionu znatno opadnu. U ovom slučaju sugestija iz Direkcije za trgovinu električnom energijom bila bi da se u tom periodu obave eventualni remonti procesnih postrojenja za proizvodnju električne energije. Na ovaj način Direkcija za trgovinu želi da utiče na delovanje drugih subjekata u NIS-u, kako bi se napravila dodatna vrednost u poslovima koji se inače već obavljaju – rekao je Vesić.

Narodno pozorište pod NIS-ovim svetlima

Od 2014. godine svi potrošači u Srbiji imaju mogućnost da na slobodnom tržištu izaberu svog snabdevača električne energije.

– S obzirom na poslovnu politiku širenja portfelja naša kompanija se, i pored jake konkurencije, uključila i u ovu tržišnu utakmicu – rekao nam je Milan Mandić, menadžer za trgovinu električnom energijom.

– Sredinom oktobra ove godine prve količine električne energije, proizvedene u malim elektranama na naftnim i gasnim poljima NIS-a, preko prenosne i distributivne mreže isporučene su Narodnom pozorištu u Beogradu, s čijim predstavnicima je potpisan prvi ugovor o snabdevanju. Godišnja potrošnja električne energije Narodnog pozorišta u Beogradu iznosi oko 2 gigavat časa (GWh). Ovog meseca potpisan je i ugovor s beogradskom sportskom halom Arena i u toku je zakonski proces promene snabdevača. Ovo je samo početak procesa prodaje struje krajnjim potrošačima, a u toku su pregovori s još nekoliko potencijalnih klijenata s kojima se očekuje potpisivanje ugovora do kraja godine – saznali smo od menadžera za trgovinu električnom energijom.

Menadžment električnom energijom u koji je Direkcija za trgovinu u Bloku „Energetika“ za kratko vreme ušla hrabro i uz poštovanje najviših profesionalnih standarda u ovoj oblasti, omogućio je zaposlenima u ovom delu naše kompanije da znalački koriste sve oblike kupoprodaje. Ovo se odnosi na promet električnom energijom putem tendera javnih preduzeća, trgovinu na berzi, bilateralnu trgovinu i do danas najrasprostranjeniju kupoprodaju preko brokera i OTC platformi.

Članak je objavljen u magazinu Energize br. 10

  • Podeli:
  • Facebook
  • Twitter