03.04.2018

Znanje se uvek isplati

iz Magazina Biznis
  • Views 2277

Svetlana, Irina i Ilija su samo neki od nekadašnjih stipendista NIS-a koji su dobili priliku da rade u ovoj kompaniji i da napreduju u profesionalnoj karijeri.

Skoro 50 opremljenih kabineta, laboratorija i učionica u gradovima širom Srbije,  dodeljenih stipendija za 90 mladih talenata, organizacija 33 olimpijada znanja iz  fizike, hemije, matematike i ruskog jezika, samo su neki od rezultata petogodišnjeg postojanja programa Energija znanja Naftne industrije Srbije. Ovaj jedinstven program NIS je pokrenuo 2012. godine i tako postao jedan od pionira u saradnji privrede i obrazovanja.

Nakon pet godina, mladi stručnjaci, nekadašnji stipendisti ove kompanije već su svoje znanje pretočili u isukstvo, zaposlili se u NIS-u i dobili mogućnost da napreduju u profesionalnoj karijeri. Jedan od mnogih stipendista ove kompanije koji je nakon završetka Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu svoj radni odnos zasnovao u NIS-u je Svetlana Kuzminac, master inženjer tehnologije. Prvi susret sa radom u ovoj kompaniji, kaže, imala je u Pogonu za namešavanje baznog ulja, na Šangaju u Novom Sadu. „To je bila jako lepa uvertira za kasniji rad. Trenutno radim na poziciji inženjera tehnoloških procesa u Sektoru za pripremu i otpremu nafte i gasa i zadužena sam pratim kvalitet pripreme gasa, nafte i slojne vode. Želim da jednog dana postanem i vodeći inženjer“, kaže Svetlana.

To je bila jako lepa uvertira za kasniji rad. Trenutno radim na poziciji inženjera tehnoloških procesa u Sektoru za pripremu i otpremu nafte i gasa i zadužena sam pratim kvalitet pripreme gasa, nafte i slojne vode. Želim da jednog dana postanem i vodeći inženjer

Svetlana Kuzminac

I njen kolega Ilija Baković, takođe stipendista NIS-a, ima slična iskustva kada je reč o sticanju znanja i prakse. „Prve kontakte sa kompanijom NIS ostvario sam tokom treće godine studija kada sam obavljao stručnu praksu na poljima NIS-a. Ubrzo nakon toga, kompanija je odlučila da na Rudarsko-geološkom fakultetu testira najbolje studente za odabir stipendista. Imao sam sreću da budem jedan od 16 stipendista fakulteta te 2014. godine“, priseća se Ilija. Kaže da je u NIS-u počeo sa radom u januaru 2016. godine. “Pošto je kompanija NIS jedina koja se u našoj državi bavi istraživanjem i proizvodnjom nafte i gasa, da nije došlo do stipendiranja i zasnivanja radnog odnosa, verovatno bih otišao iz Srbije i potražio posao naftnog inženjera van njenih granica“, poverio se Ilija, čija je trenutna pozicija inženjer za planiranje, operativnu i tehničku podršku.

Pošto je kompanija NIS jedina koja se u našoj državi bavi istraživanjem i proizvodnjom nafte i gasa, da nije došlo do stipendiranja i zasnivanja radnog odnosa, verovatno bih otišao iz Srbije i potražio posao naftnog inženjera van njenih granica

Ilija Baković

Još jedna u nizu uspešnih stpendista u ovoj kompaniji bila je Irina Zahirović. Ukratko nam je opisala susret sa poslom u velikoj korporaciji i sa time kako je to promenilo njen život: “tokom svog rada u NIS-u, prošla sam kroz nekoliko različitih sektora i svaki od njih mi je pružio priliku da naučim nove stvari i da se dodatno usavršavam. NIS mi je dao mogućnost za dalje napredovanje i razvoj u skladu sa svim svetskim standardima, što je motivisalo mnoge mlade stručnjake iz ove oblasti da ostanu u svojoj zemlji“. Irina kaže i da želi da ostane u Srbiji i da radi u ovoj kompaniji kako bi se dalje usavršavala u oblasti petrofizike.

Tokom svog rada u NIS-u, prošla sam kroz nekoliko različitih sektora i svaki od njih mi je pružio priliku da naučim nove stvari i da se dodatno usavršavam. NIS mi je dao mogućnost za dalje napredovanje i razvoj u skladu sa svim svetskim standardima, što je motivisalo mnoge mlade stručnjake iz ove oblasti da ostanu u svojoj zemlji

Irina Zahirović

U NIS-u kažu da su ponosni na mlade ljude koje su stipendirali i koje su potom zaposlili jer su oni sada deo uspešnog tima koji vodi kompaniju napred. Ova kompanija takođe napominje da će i dalje nastaviti da sarađuje sa obrazovnim institucijama i da daje podršku mladim talentima. Za doprinos obrazovanju u Srbiji, NIS je prva kompanija u našoj zemlji koja je dobila Svetosavsku nagradu koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

  • Podeli:
  • Facebook
  • Twitter