U Privrednoj komori Srbije održano predavanje „Značaj cirkularne ekonomije za privredu Republike Srbije“

NNKS je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i NIS, u petak 26. maja organizovao predavanje o cirkularnoj ekonomiji.

Predavanje je održao dr. Janez Potočnik, komesar EU za životnu sredinu od 2010. do 2014.

Cirkularna ekonomija je suprotnost linearnom modelu privrede koji podrazumeva nekontrolisanu eksploataciju prirodnih resursa i protok materijala od fabrike preko korisnika do deponije. Ona menja poslovne modele, navike i način razmišljanja, kako proizvođača tako i potrošača, jer se novim ekološkim dizajnom proizvoda produžava njegov životni vek kroz opravku, prepravku i reciklažu. Svi procesi se odvijaju uz upotrebu obnovljivih izvora energije. Potočnik je rekao da reciklaža i tretiranje otpada predstavljaju prvi veliki korak u promeni načina razmišljanja privrednika i celokupne kulturne orijentacije društva. Linearna ekonomija dobila je svoj suparnički koncept u kojem se, umesto kretanja materije i energije u jednom smeru zastupa kružno kretanje energije i materije. Na predavanju je g. Potočnik istakao da prelazak na cirkularnu ekonomiju podrazumeva tranziciju ka novom ekonomskom modelu koji integriše sve stubove na kojima počiva održivi razvoj, te da je uloga države u ovom procesu od izuzetne važnosti.

S obzirom na to da je orijentacija Naftne industrije Srbije upravo ka održivom razvoju i povećanju udela obnovljivih izvora energije u ukupnom proizvodnom miksu, naša kompanija je podržala ovo predavanje i pružila mogućnost svojim zaposlenima da mu prisustvuju.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, promet naftnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike. Više na strani http://www.nis.eu/lat/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd