Servisi

Kompanija NIS poseduje sopstvene servisne kapacitete, koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe Kompanije, i pružaju usluge trećim licima. NIS obavlja servisne delatnosti preko ćerki kompanija „NAFTAGAS-Naftni servisi“, „NAFTAGAS-Tehnički servisi“ i „NAFTAGAS-Transport“.

servisi1

Prioritet Servisa je obezbeđenje što višeg kvaliteta pruženih usluga, povećanje tehničko–tehnološke efikasnosti i rast uposlenosti u NIS-u i drugim kompanijama. Cilj je da Servisi povećaju svoje prisustvo u okruženju i na međunarodnom tržištu.

„NAFTAGAS-Naftni servisi“ obavljaju sledeće servisne usluge u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa:

 • geofizička ispitivanja – seizmičke, gravimetrijske, elektromagnetne i geoelektrične metode ispitivanja;
 • izradu, opremanje i remont bušotina na naftu, gas i vodu – izradu naftnih, gasnih i hidrotermalnih bušotina kao i remont i opremanje istih;
 • sprovođenje specijalnih operacija i merenja na bušotinama na naftu, gas i vodu –elektrokarotažna i hidrodinamička merenja, cementacije, stimulacije i testiranja;

„NAFTAGAS-Tehnički servisi“ prate NIS u svim segmentima poslovanja, od istraživanja nafte, gasa i geotermalne energije, bušenja, servisa bušotina, prerade nafte i gasa do distribucije i prodaje. Bave se održavanjem i remontom objekata i opreme, izgradnjom cevovoda, instalacijom tehnoloških sistema za naftu i gas, pripremnim građevinskim radovima za bušenje i remont bušotina. Tehnički servisi pokrivaju područja mašinstva, elektrotehnike, građevinarstva i sertifikovane postupke ispitivanja i kontrolisanja.

„NAFTAGAS-Transport“ raspolaže sa velikim brojem drumskih transportnih sredstava i skoro 5000 potencijalnih vozača koji svakodnevno prelaze hiljade kilometara u najrazličitijim uslovima eksploatacije.

Servisi NIS-a poseduju svu neophodnu opremu, postrojenja i transportna sredstva, koji su neophodni za obavljanje navedenih radova.

Primena novih tehnologija

U ciljutehnološkog unapređivanja Bloka „Servisi“, NIS nabavlja nova remontna postrojenja, bušaću i drugu opremu.

Novo bušaće postrojenje „K-1“ startovalo je sa radom u februaru 2014. godine na naftnom polju „Turija Sever“. Ovo novo postrojenje, čija je vrednost oko sedam miliona evra, prati savremene tehnološke trendove. Postrojenje predstavlja integrisani dizajn mehaničkog, električnog i digitalnog sistema i poseduje naprednu, dokazanu tehnologiju sigurnih operacija izrade kanala bušotine, prikladnog i odgovarajućeg transporta i sposobnosti dostizanja najviših HSE standarda. U toku je nabavka još jednog bušaćeg postrojenja istog proizvođača.

Modernizacija opreme u Bloku „Servisi“ ima pozitivne efekte i sa aspekta zaštite životne sredine. Četiri bušaća postrojenja opremljena su dodatnom opremom za prečišćavanje bušotinske tečnosti, čime se u potpunosti sprečava zagađenje zemljišta, odnosno isključuje se pojava otpadnih jama za odlaganje isplake (fluid koji se koristi u procesu bušenja).

Nova remontna postrojenja u Bloku „Servisi“ opremljena su po najvišim standardima  bezbednosti na radu. Pored elektronskih uređaja koji kontrolišu nivelaciju tornja, brzinu vetra, kao i ograničenje opterećenja, opremljena su i daljinskom komandom za podizanje tornja kao i opremom koja olakšava rad brigade. Na postrojenju se nalazi nova generacija motora sa smanjenom emisijom izduvnih gasova. Nabavka novih remontih postrojenja utiče na smanjenje troškova Pogona „Remont“ kao i na veću efikasnost.

Nova oprema «Servisa» uključuje i alat na žici, novu opremu za prikupljanje geofizičkih podataka i sistem Top Drive. Alat na žici koristi se prilikom operacija na naftnim i gasnim bušotinama. Nabavljeno postrojenje je najnovije generacije, unapređuje poslovanje i skraćuje vreme izvođenja radova. U odnosu na postojeću opremu, poseduje i mogućnost elektronskog praćenja i čuvanja podataka sa izvršenih operacija na bušotinama. Top Drive predstavlja integrisani sistem za rotaciju bušaćeg alata i cirkulaciju radnih fluida prilikom bušenja. Najveća prednost korišćenja ovog sistema je mogućnost manevrisanja bušotinskog alata uz kontinuiranu rotaciju i curkulaciju, a takođe i proširivanje kanala bušotine prilikom izvlačenja alata, što znatno smanjuje mogućnost zaglave bušaćeg alata.

U ovoj sekciji:

 •  

  Istraživanje i proizvodnja

  Eksploatacija nafte i gasa i proizvodnja geotermalne energije

 •  

  Servisi

  Servisne usluge u oblasti istraživanja i proizvodnje

 •  

  Promet

  Veleprodaja, maloprodaja i izvoz nafte, gasa i naftnih derivata

 •  

  Prerada

  Od benzina i dizel goriva do mašinskih ulja i sirovina za petrohemijsku industriju

 •  

  Energetika

  Proizvodnja energije i korišćenje obnovljivih izvora energije

 •  

  Prateće delatnosti

  Neprofilne aktive, ugostiteljske usluge i proizvodnja pijaće vode

 •  

  Naučno-tehnološki Centar

  Podrška u svim fazama istraživanja i proizvodnje

 •  

  Struktura poslovanja

  Pogledajte infografiku o našim delatnostima