Integrisana korporativna strategija NIS-a do 2025.

Integrisana korporativna strategija razvoja NIS-a do 2025. postavila je temelje za dalji razvoj u izazovnim makroekonomskim uslovima sa ciljem povećanja vrednosti kako za akcionare, tako i za zaposlene i zajednicu u kojoj NIS posluje.

nis_or_tenis

Strateški ciljevi:

 • Očuvanje pokazatelja proizvodnje nafte i gasa i rast rezervi ugljovodonika
 • Povećanje dubine i efikasnosti prerade u Rafineriji nafte Pančevo
 • Formatiranje i modernizacija maloprodajne mreže
 • Dalje širenje poslovanja kroz investicije u proizvodnju električne energije
 • Očuvanje pozicije lidera po efikasnosti u regionu, uz punu optimizaciju operativnih performansi

Finansijski pokazatelji:

 • Usvajanje nove strategije razvoja omogućiće da NIS i u narednom periodu ostane veliki poslodavac koji značajno doprinosi budžetu Srbije uplatama po osnovu poreza i dividendi
 • U periodu do 2025. godine planiran je rast pokazatelja EBITDA od prosečno 4 odsto godišnje
 • Novom Strategijom predviđen je obiman program investicija u iznosu od 2,2 milijarde dolara čime će NIS ostati u samom vrhu liste najvećih domaćih investitora

Poslovne aktivnosti:

Definišući strateške pravce razvoja, NIS je imao u vidu realne okolnosti u kojima Blok «Istraživanje i proizvodnja» posluje već duži vremenski period. Stoga novousvojena Strategija u oblasti istraživanja i proizvodnje predviđa sprovođenje niza aktivnosti na razvoju resursne baze i realizaciji programa bušenja i geološko-tehničkih mera. Fokus je stavljen na profitabilne investicione projekte u Srbiji i regionu, koji imaju maksimalni efekat na ukupno poslovanje.

Blok «Servisi» će nastaviti da podržava proizvodnju nafte i gasa u Srbiji i koncesijama i učestvovaće u održavanju rafinerijskih postrojenja. Takođe, nastaviće sa obavljanjem radova na održavanju opreme i tehnološkog transporta sa maksimalnom uposlenošću svojih kadrovskih i tehničkih kapaciteta, uz poštovanje tehno-ekonomske opravdanosti i uz stalna ulaganja, modernizaciju i kadrovsko jačanje.

Strateški ciljevi razvoja Bloka «Prerada» su, između ostalih, poboljšanje energetske efikasnosti i stalan rast efikasnosti prerade. Projekat modernizacije rafinerijskih postrojenja, odnosno projekat povećanja dubine prerade Rafinerije nafte Pančevo ostaje ključni projekat za NIS u narednom periodu. Realizacija tog projekta, vrednog više od 300 miliona evra, omogućiće dodatnu diversifikaciju proizvodne palete proizvodima sa većim prinosom, ali i obezbediti snabdevanje tržišta visokokvalitetnim gorivima, što će doprineti energetskoj stabilnosti Srbije. Komercijalni rad postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja počeće u trećem kvartalu 2019. godine.

Blok «Promet» će nastaviti sa ulaganjima u modernizaciju, razvoj i unapređenje efikasnosti maloprodajne mreže, kao i u povećanje tržišnog učešća u regionu. Programima lojalnosti i stvaranjem jedinstvene prodajne ponude, benzinske stanice brenda NIS Petrol i premijum brenda GAZPROM proširiće ponudu za potrošače. U narednom periodu, NIS će se posvetiti i razvoju biznis-linija specijalizovanih proizvoda – avio-goriva, maziva i bunker goriva, i to kroz podizanje nivoa specijalizovane logistike i unapređenje kvaliteta proizvoda i pratećih usluga.

U segmentu energetike, NIS će nastojati da dalje diversifikuje poslovanje kroz investicije u proizvodnju električne energije. Ključni projekti Bloka «Energetika» biće izgradnja termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, dalji rast proizvodnje električne energije iz kogeneracije i razvoj projekta vetrogeneracije. U fokusu je i unapređenje sistema energetske efikasnosti koje podrazumeva racionalno korišćenje raspoloživih resursa.

O Strategiji:

https://www.nis.eu/lat/wp-content/uploads/sites/2/2018/04/jakovljev-strategija.png

Vadim Jakovljev

predsednik Odbora direktora NIS, prvi zamenik generalnog direktora «Gasprom njefta»

„Danas je NIS najveća i najefikasnija kompanija Srbije, jedan od ključnih energetskih igrača Balkanskog regiona. Siguran sam da će dugoročna strategija NIS-a, koja definiše vektore razvoja biznisa u Srbiji i izvan njenih granica, obezbediti da se ubuduće poveća konkurentna sposobnost kompanije na tržištima Istočne Evrope, a realizacija strateških projekata kompanije će omogućiti povećanje profitabilnosti poslovanja za akcionare“.

https://www.nis.eu/lat/wp-content/uploads/sites/2/2018/04/tjurdenjev-strategija.png

Kiril Tjurdenjev

generalni direktor NIS

„Uvereni smo da će Strategija koju smo usvojili uz saglasnost najvećih akcionara u narednim godinama biti pokretač uspešnog razvoja NIS-a sa ciljem da ostvarimo dugoročnu viziju – da NIS postane vodeća energetska kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Takođe, ova Strategija je potvrda ispravnosti puta kojim smo krenuli, dokaz da ostajemo fokusirani na naše strateške prioritete koji će obezbediti nastavak uspešnog poslovanja, uz rešenost da poštujemo potrebe naših potrošača i novu realnost na tržištu“.

U ovoj sekciji:

 •  

  NIS u brojkama

  Parametri koji dokazuju naš uspeh

 •  

  Upravljanje

  Upoznajte članove našeg rukovodećeg tima

 •  

  Misija, vizija, vrednosti

  Nepromenjiva načela koja nas menjaju na bolje

 •  

  Kodeks poslovne etike

  Dokument koji uređuje etičke norme NIS-a

 •  

  Istorija

  Saznajte kako je sve počelo

 •  

  Muzej NIS-a

  Čuvamo našu bogatu prošlost i tradiciju

 •  

  Nagrade i priznanja

 •  

  Odluke i pravilnici