NIS u akciji „Čepom do osmeha“

Početkom ove godine, zaposleni NIS-a aktivno su se uključili u realizaciju akcije Čepom do osmeha, koja podrazumeva sakupljanje čvrstih plastičnih čepova i njihovu reciklažu, u cilju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć deci sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju.

Akcija „Čepom do osmeha“ podržana je u okviru NIS-ovog programa „Zajednici zajedno“ 2015. godine doniranjem finasnijskih sredstava, a od ove godine, zaposleni kompanije imaju mogućnost da svakodnevnim angažovanjem daju svoj doprinos i pokažu humanost na delu.

cepom do osmeha

U okviru ove akcije mogu da se prikupljaju bilo koji čvrsti plastični čepovi od različitih pića, sredstava za kućnu i ličnu higijenu i slično. Prikupljeni čepovi se odvoze na reciklažu, a novčana sredstva dobijena od njihove reciklaže usmeravaju se u humanitarne svrhe.

Pravo na apliciranje za pomoć imaju deca iz Srbije sa bilo kojom smetnjom u razvoju, od tri do osamnaest godina, kao i redovni studenti starosti do dvadeset šest godina. Njih obilazi i pregleda tim lekara, nakon čega zaseda Upravni odbor udruženja „Čepom do osmeha“, koji donosi odluku kom detetu će biti dodeljena pomoć.

O trenutnom fokusu akcije i saradnji sa NIS-om, predsednica udruženja „Čepom do osmeha“ Vanja Petković je izjavila:

– Sredstva od reciklaže biće usmerena na kupovinu električnih kolica za Davida Vanevskog iz Jabuke, iz opštine Pančevo. Nova kolica Davidu će olakšati svakodnevan život i samim tim će doprineti njegovom školovanju. U ime Udruženja želim da se zahvalim NIS-u i zaposlenima koji su na delu pokazali svoju društvenu odgovornost i pomogli realizaciju naše akcije. Osim što je donirala sredstva za kupovinu vozila za prevoz čepova za reciklažu, vaša kompanija je nastavila da podržava naš rad i inicijativu postavljanjem kutija u svojim poslovnim objektima.

cepom do osmeha1

Tokom prva tri meseca, zajedno zaposleni NIS-a su prikupili 110 kilograma čepova. Cena za ovu količinu čepova je 3.000 dinara, a novčana sredstva koja će se obezbediti reciklažom čepova koje su prikupili zaposleni deo su ukupno potrebnih sredstava za kupovinu pomagala. Cena pomagala je različita i zavisi od potreba deteta, a primera radi, vrednost poslednje kupljenog električnog vertikalizatora bila je 350.000 dinara.

Dodatne informacije o akciji:

Akcija „Čepom do osmeha“ pokrenuta je 2012. godine. Akcija ima više efekata: reciklaža otpada, zaštita životne sredine i razvoj humanosti i solidarnosti kod dece i odraslih. Do sada je pomoć dobilo devetoro dece. U okviru donacija kupljena su dva električna tricikla i tri terapeutska tricikla rađena po meri, kao i sto za školu prilagođen invalidskim kolicima, specijalni sto i stolica rađeni po meri, invalidska kolica i električni vertikalizator.

Plastika i drugi reciklažni otpad mogu da se recikliraju u različite predmete, ali jedan od ciljeva akcije „Čepom do osmeha“ jeste podizanje svesti o tome da i mali plastični čepovi koji su završili na otpadu, mogu pravilno da se iskoriste. Razlog zbog čega se u okviru ove akcije koriste samo plastični čepovi, a ne PET ambalaža, jeste činjenica da su za ovu drugu vrstu otpada potrebna velika vozila i skladište, a i sam proces reciklaže je drugačiji.

Od reciklaže plastičnih čepova se prave ofingeri, saksije i slično, a ukoliko su čepovi sortirani po boji, nije ih potrebno obezbojavati ili farbati u crno, zahvaljujući čemu se koristi manje hemijskih supstanci. To je razlog zašto udruženje „Čepom do osmeha“ apeluje da se u školama i vrtićima organizuju male ekološke radionice sortiranja čepova po boji.

Okvirna težina čepova se meri po dostavljanju čepova u skladište, kao i prilikom merenja težine kamiona pre i posle utovara tokom isporuke kupcu.Više o akciji „Čepom do osmeha“ možete pročitati na sajtu http://cepomdoosmeha.org.rs/

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, kao i promet širokog asortimana naftnih derivata. Više na strani nis.eu/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd