Fizika

Fizicari

Olimpijada 2016.

Četvrta Srpska fizička olimpijada za učenike srednjih škola održana je 06. i 07. maja u prostorijama Fizičkog fakulteta u Beogradu, uz učešće 20 najuspešnijih mladih fizičara. Pobednici ovogodišnje fizičke olimpijade, koji će Srbiju predstavljati na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Švajcarskoj su Dušan Novičić, Mihajlo Sporić, Dušan Đorđević i Vuk Radović, iz Matematičke gimnazije iz Beograda, i Miloje Đukanović, iz gimnazije „Vuk Karadžić“ iz Loznice.

Olimpijada 2015.

U maju 2015. godine po tradiciji je održana Srpska fizička Olimpijada. Takmičarski deo Srpske fizičke olimpijade za učenike srednjih škola održan je 9. i 10. maja na Fizičkom fakultetu, a učestvovalo je ukupno 37 učenika. Veliku zlatnu statuu „Energije znanja“ osvojio je Dušan Novičić iz Matematičke gimnazije u Beogradu. Velika srebrna statua pripala je Janku Šušteršiču iz Prve kragujevačke gimnazije, dok je Veliku bronzanu statuu ponela Marija Šindik iz Matematičke gimnazije. Male statue su pripale Željku Arsiću iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Pančeva i Radoici Draškiću iz Šabačke gimnazije.

Olimpijada 2014.

Srpska fizička Olimpijada održana je u prostorijama kompanije NIS u Novom Sadu u maju 2014. godine. Preko 35 mladih matematičara borilo se znanjem za svoj plasman u naredni ciklus takmičenja na međunarodnom nivou. Veliku Zlatnu statuu “Energije znanja” ponosno je podigao prvoplasirani Ivan Tanasijević, učenik 4. razreda Matematičke gimnazije u Beogradu. Velika srebrna statua pripala je Urošu Ristivojeviću, takođe iz Matematičke gimnazije, dok je veliku bronzanu statuu osvojio Mihailo Đorđević, takođe učenik pomenute Matematičke gimnazije. Male statue Energije znanja dodeljene su Jovanu Jovanoviću iz XIII beogradske gimnazije, Janku Šušteršiču iz Prve kragujevačke gimnazije i Luki Bojoviću iz beogradske Matematičke gimnazije.

Uroš Ristivojević, pobednik Međunarodne fizičke Olimpijade:
„Takmičenje je bilo veoma teško i koliko ja znam ovo su bili najteži zadaci na olimpijadi ikada. Ali, tim Srbije je standardno dobro uradio testove i zadovoljni smo. Ja sam na četvrtoj godini Matematičke gimnazije i već sam upisao Fizički fakultet u Beogradu“.

Na 45. Međunarodnoj fizičkoj Olimpijadi koja je održana u julu 2014. godine u Kazahstanu, mladi fizičari iz Srbije osvojili su četiri medalje i jednu pohvalu. Srebrnu medalju je osvojio Uroš Ristivojević iz Matematičke gimnazije u Beogradu, a sa bronzanim medaljama su se iz Kazahstana vratili Mihailo Đorđević i Luka Bojović, takođe iz beogradske Matematičke gimnazije, kao i Jovan Jovanović iz 13. beogradske gimnazije. Pohvalu je osvojio Janko Šušteršič iz Prve kragujevačke gimnazije.

 Olimpijada 2013.

Milan Krstajić, pobednik Srpske fizičke Olimpijade 2013:
„Za mene je ambiciozan čovek koji sebi postavlja ciljeve ne štedeći svoje mogućnosti. Da bi neko bio inovativan, mora da zna da razmišlja izvan nekih uobičajenih granica, jer samo tu može pronaći nešto novo. Motivaciju, pre svega, pronalazim u tome da mi je ono čime se bavim zanimljivo. Takođe i veoma pozitivna reakcija okruženja mnogo doprinosi tome. Sigurno je da me je angažovanje NIS-a na ovom polju još dodatno motivisalo.“

Srpsku fizičku Olimpijadu organizuje Društvo fizičara Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanijom NIS. U aprilu 2013. godine NIS je prvi put bio domaćin ovog takmičenja u okviru projekta „Energija znanja“. Na Olimpijadi je učestvovao 21 najbolje plasirani učenik sa državnog takmičenja. Pored takmičara, ovom događaju kao gosti prisustvovali su i mlađi uspešni učenici iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Najbolji plasman na 7. Srpskoj fizičkoj Olimpijadi ostvarili su:  Milan Krstajić, Ivan Stošić, Ilija Burić, Uroš Ristivojević i Ivan Tanasijević.

Na 44. Međunarodnoj fizičkoj Olimpijadi koja je održana u julu 2013. godine u Kopenhagenu (Danska), srpski fizičari su učestvovali u organizaciji Društva fizičara Srbije uz podršku NIS-a. Mladi fizičari su doneli Srbiji pet medalja: srebrnu medalju osvojio je Milan Krstajić, dok su se Ivan Tanasijević, Uroš Ristivojević, Luka Bojović i Ilija Burić vratili sa ovog prestižnog takmičenja ovenčani bronzom. Srpski učenici su postigli izuzetan uspeh imajući u vidu da se od dosadašnjih 35 učešća domaće ekipe na Olimpijadi, tek peti put desilo da svi naši učesnici osvoje medalje. 

U ovoj sekciji: