Hemija

nis_energija_znanja_hemija

Olimpijada 2016.

Na Srpskoj hemijskoj olimpijadi koja je održana u maju 2016. godine, pobedili su Andrej Kukuruzar iz gimnazije „Veljko Petrović“ iz Sombora, Stefan Stojanović iz Leskovačke gimnazije, Jovan Stojković iz gimnazije „Bora Stanković“ iz Vranja i Milica Jauković iz Prve beogradske gimnazije. Ovaj tim mladih hemičara predstavljaće Srbiju na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi koja će se održati ovog leta u Gruziji.

Olimpijada 2015.

Krajem maja 2015. godina na Hemijskom fakultetu u Beogradu održana je Srpska hemijska Olimpijada. Veliku zlatnu statuu „Energije znanja“ dobio je Aleksa Milosavljević, iz Srednje škole Svilajnac, dok je velika srebrna statua pripala Milošu Groboru iz Matematičke gimnazije iz Beograda. Bronzanu statuu dobio je Stefan Stojanović iz Gimnazije u Leskovcu. Male statue „Energije znanja“ pripale su Milošu Selakoviću iz Užičke gimnazije, kao i Vladimiru Antonijeviću iz Gimnazije “Svetozar Marković” iz Jagodine.

Na 47. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Bakuu, u Azerbejdžanu, u konkurenciji od gotovo 300 takmičara iz čak 75 zemalja sveta tim mladih hemičara iz Srbije osvojio je četiri medalje – jednu zlatnu (Aleksa Milosavljević), dve srebrne (Miloš Grubor i Miloš Selaković) i jednu bronzanu (Stefan Stojanović).

Olimpijada 2014.

Srpska hemijska Olimpijada je, prvi put u istoriji takmičenja, održana 2014. godine u organizaciji Srpskog hemijskog društva i NISa. Najbolje plasirani učesnici su: Marko Nešić iz Srednje škole Krupanj, David Koprivica iz Valjevske gimnazije, Aleksa Milosavljević iz Srednje škole Svilajnac i Miloš Selaković iz Užičke gimnazije.

Na 46. Međunarodnoj hemijskoj Olimpijadi, održanoj u julu 2014. godine u Hanoju (Vijetnam) mladi hemičari iz Srbije doneli su četiri medalje. Srebrnu medalju je osvojio Aleksa Milosavljević iz Srednje škole Svilajnac, dok su bronzu poneli Marko Nešić iz Srednje škole Krupanj, David Koprivica iz Valjevske gimnazije i Miloš Selaković iz Užičke gimnazije.

Olimpijada 2013.

Od 15. do 24. Jula 2013. godine na Moskovskom državnom univerzitetu Lomonosov pobednici srpske hemijske olimpijade su učestvovali na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi. Isidora Banjac iz XIII beogradske gimnazije i Marko Nešić iz Srednje škole Kupanj osvojili su srebrne medalje, David Koprivica iz Valjevske gimnazije bronzanu medalju.

U ovoj sekciji: