Matematika

Od 2013. godine, u saradnji sa Društvom matematičara Srbije NIS organizuje Olimpijade znanja – takmičenja u oblasti matematike  i podržava odlazak naših ekipa na međunarodne Olimpijade.

matematika

Olimpijade 2016.

Deseta po redu Srpska matematička olimpijada održana je 1. i 2. aprila u prostorijama Matematičke gimnazije, u organizaciji Društva matematičara Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
Veliku Zlatnu statuu „Energije znanja“ osvojio je Igor Medvedev, učenik Matematičke gimnazije iz Beograda. Velika Srebrna statua je pripala Nikoli Pavloviću iz gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, dok je Bronzana statua otišla u ruke Alekse Milojevića iz Matematičke gimnazije. Male statue „Energije znanja“ su osvojili Aleksa Konstantinov, Nikola Sadovek i Ognjen Tošić, učenici Matematičke gimnazije iz Beograda. Pobednici Srpske matematičke olimpijade su se ovim plasmanom kvalifikovali za učešće na 57. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja će se u julu ove godine održati u Kini, u Hong Kongu.

Olimpijade 2015.

Srpska matematička olimpijada, u organizaciji Društva matematičara Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i uz podršku kompanije NIS, ordžana je 27. i 28. marta 2015. godine u Matematičkoj gimnaziji.

Veliku Zlatnu statuu „Energije znanja“ osvojila je Marijana Vujadinović iz Matematičke gimnazije, dok je Srebrna statua pripala njenom školskom drugu Ognjenu Tošiću. Veliku Bronzanu statuu dobio je Ivan Damnjanović iz gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša. Male statue „Energije znanja“ pripale su Aleksi Milojeviću i Aleksi Konstantinovu iz Matematičke gimnazije i Anđeli Šarković iz niške gimnazije „Svetozar Marković“.

Svi nagrađeni učenici su učestvovali na 56. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Čijang Maju na Tajlandu, gde su osvojili četiri medalje – jednu zlatnu (Aleksa Konstantinov), jednu srebrnu (Anđela Šarković) i dve bronzane (Ivan Damnjanović i Ognjen Tošić).

Olimpijade 2014.

U 2014. godini na Srpskoj matematičkoj olimpijadi učestvovalo je 36 takmičara, među kojima su učenici srednjih škola iz Srbije koji su bili najbolje plasirani na republičkim takmičenjima, kao i najuspešniji takmičari iz Rusije, koji su se takmičili revijalno. Najbolji na srpskoj matematičkoj olimpijadi bio je Žarko Ranđelović iz niške gimnazije „Svetozar Marković“, dok su Srebrne statue poneli Dušan Drobnjak iz Matematičke gimnazije iz Beograda i Anđela Šarković, takođe iz niške gimnazije „Svetozar Marković“. Pobednici su izborili plasman za Međunarodnu olimpijadu iz matematike.

Žarko Ranđelović, pobednik Međunarodne matematičke Olimpijade u 2013. i 2014. godini: „Ova medalja mi mnogo znači. Za takmičenja se pripremam još od drugog razreda gimnazije i zato uspeh nije izostao. NIS-ov sam stipendista i školovanje ću nastaviti u Kembridžu“,

Na XXXI Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Plevenu u Bugarskoj pobednici Srpske matematičke olimpijade osvojili su pet medalja, od kojih su tri zlatne i dve bronzane. Učenici Žarko Ranđelović, Ivan Tanasijević i Dušan Drobnjak osvojili su maksimalan broj poena, a samim tim i zlatne medalje. Bronzanom medaljom okitili su se Maksim Stokić i Anđela Šarković, dok je pohvalu osvojio Luka Vukelić. Od svih zemalja učesnica, tim Srbije je osvojio najviše zlatnih medalja. Na 55. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj u julu 2014. u Kejptaunu, u Južnoafričkoj Republici mladi matematičari koje je podržao NIS, vratili su se u Beograd sa čak šest osvojenih medalja, jednom zlatnom (Žarko Ranđelović), tri srebrne (Anđela Šarković, Dušan Drobnjak i Luka Vukelić) i dve bronzane (Ivan Tanasijević i Maksim Stokić) i time ostvarili sjajan rezultat na takmičenju na kome je učestvovalo čak 560 učenika iz celog sveta.

Olimpijade 2013.

2013. godine pod pokroviteljstvom NIS-a , u organizaciji Društva matematičara Srbije i Akademije umetnosti održana je Srpska matematička Olimpijada. Prvo mesto u konkurenciji 32 najbolje plasirana matematičara na republičkim takmičenjima, zauzeo je Maksim Stokić, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, drugi je bio Žarko Ranđelović, učenik Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, dok je treća pozicija pripala Ivanu Damnjanoviću iz Gimnazije“Bora Stanković“ iz Niša. 2013. godine na 54. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike u Kolumbiji, srpski matematičari osvojili su četiri medalje i dve pohvale. Zlato je pripalo Žarku Ranđeloviću, učeniku Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, srebro Maksimu Stokiću, učeniku Matematičke gimnazije, bronza Simonu Stojkoviću, učeniku Matematičke gimnazije i Ivanu Damnjanoviću, učeniku Gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša.

U ovoj sekciji: