Ruski jezik

ruski-jezik

Anđela Petronić, pobednica Olimpijade iz ruskog jezika:
NIS je ispleo čvrstu mrežu energije znanja širom našeg regiona, povezavši mlade sličnih interesovanja, unapredivši i nagradivši njihova znanja i zalaganja. Planovi za školovanje znatno su mi olakšani otkako sam potpisala ugovor sa NIS-om, bez obzira na to što sam i ranije bila odlučna u svojoj želji da se posvetim ruskom jeziku.

Olimpijada iz ruskog jezika je takmičenje u poznavanju i vladanju ruskim jezikom, organizovano za učenike svih osnovnih (završni razredi) i srednjih škola u Republici Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Cilj ovog takmičenja je popularizacija ruskog jezika i popravljanje njegovog statusa u školama u Srbiji i regionu. Početnu ideju Ruskog centra u Gimnaziji „J. J. Zmaj“ u Novom Sadu, o organizovanju ovakve vrste takmičenja i manifestacije, svesrdno je podržala kompanija NIS, a zatim je iza te ideje stalo i Slavističko društvo Srbije. Ovu ideju i manifestaciju je podržalo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Olimpijada 2015.

Na trećoj po redu, ovogodišnjoj Olimpijadi, takmičilo se čak 1.083 učenika iz 148 škola iz 78 gradova iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Na svečanoj akademiji nakon finala Olimpijade proglašeni su najuspešniji takmičari u četiri kategorije i ukupnom plasmanu. Bronzanu statuu Energije znanja osvojila je Anastasija Jablanović iz Devete gimnazije “Mihailo Petrović Alas” iz Beograda, dok je srebrnu statuu ponela Ružica Malbaša iz OŠ „Ruža Đurđević Crna“ iz Čortanovaca. Pobednik Olimpijade iz ruskog jezika i dobitnik Zlatne statue Energije znanja je Danka Radovanović iz Gimnazije u Lazarevcu.

Olimpijada 2014.

U 2014. godini, na osnovu rezultata i uspešne organizacije Olimpijade u 2013. godini, kao i velikog interesovanja učenika i škola za učešće, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je NIS Olimpijadu iz ruskog jezika uvrstilo u zvanični kalendar smotri i takmičenja.

NIS olimpijada iz ruskog jezika jedinstveno takmičenje takve vrste u Srbiji ne samo iz ruskog, već ni iz bilo kog drugog stranog jezika.

Na, drugoj po redu, NIS olimpijadi iz ruskog jezika, održanoj u maju 2014. godine, učestvovalo je 888 učenika (806 iz Srbije, 29 iz Crne Gore i 53 iz Republike Srpske), iz 158 škola iz 95 različitih gradova i naselja.

Učesnici su bili podeljeni u 4 različite kategorije po uzrastu i nivou poznavanja jezika. Takmičenje se odvijalo u dva kruga: prvi krug je održan u svakoj školi posebno, gde su đaci rešavali test, koji su dobili od organizatora i u finale NIS olimpijade, tj. drugi, završni krug takmičenja, plasirao se po jedan, najbolji učenik iz svake škole, ali pod uslovom da je dostigao „olimpijsku normu“. „Olimpijsku normu postiglo je 349 učenika, a u finale se kvalifikovalo njih 172.

Finale Olimpijade 2014. se održavalo dva dana. Posle otvaranja prvog dana je na programu bio jedan segment finala – test iz leksike gramatike. Drugi dan finala održao se u Poslovnom centru NIS-a u Novom Sadu, učesnici su prošli kroz još tri segmenta takmičenja (test razumevanja na sluh, test razumevanja pročitanog teksta i konverzacija), nakon čega su određeni pobednici u svakoj kategoriji posebno i pobednik u ukupnom plasmanu 2. NIS olimpijade iz ruskog jezika.

Velika zlatna statua “Energije znanja” pripala je Milici Kalanj, učenici Devete beogradske gimnazije M.P. Alas. Aleksandar Matić iz Aleksinačke gimnazije je u ukupnom plasmanu osvojio drugo mesto i srebrnu statuu „Energije znanja“, a Vanji Krstivojević iz Četrnaeste beogradske gimnazije je kao trećeplasiranoj pripala velika bronzana statua „Energije znanja“.

Na ceremoniji svečanog zatvaranja, koja je održana u poslovnoj zgradi NIS-a, najbolje plasiranim učesnicima nagrade je uručio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i predstavnici menadžmenta kompanije.

Olimpijada 2013.

Na prvoj NIS Olimpijadi iz ruskog jezika koja je održana u maju 2013, učestvovalo je 490 učenika iz 78 škola iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Oni su se takmičili u četiri kategorije, podeljeni po uzrastu i nivou poznavanja jezika. U finale NIS-ove olimpijade plasirao se po jedan, najbolji učenik iz svake škole, ali pod uslovom da je dostigao „olimpijsku normu“ koja je bila 40 poena. Tako je dobijeno 80 finalista koji su svoje znanje pokazali na takmičenju. Pobedila je Anđela Petronić, tada je učenica Devete beogradske gimnazije, koju je NIS stipendirao do kraja školske godine, i nastavio je da stipendira njene studije u naredne četiri godine fakulteta.

U ovoj sekciji: