Ruski jezik

Od 2013. godine, NIS posvećuje posebnu pažnju aktivnostima i projektima koji će doprineti reafirmaciji i popularizaciji ruskog jezika u Republici Srbiji.

ruski-jezik

Prvi korak ka tome bila je podrška Olimpijadi iz ruskog jezika u organizaciji NIS-a, Ruskog centra Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu i Slavističkog društva Srbije.

Olimpijada iz ruskog jezika je takmičenje u poznavanju i vladanju ruskim jezikom, organizovano za učenike svih osnovnih (završni razredi) i srednjih škola u Republici Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Cilj ovog takmičenja je popularizacija ruskog jezika i popravljanje njegovog statusa u školama u Srbiji i regionu. Početnu ideju Ruskog centra u Gimnaziji „J. J. Zmaj“ u Novom Sadu, o organizovanju ovakve vrste takmičenja i manifestacije, svesrdno je podržala kompanija NIS, a zatim je iza te ideje stalo i Slavističko društvo Srbije. Ovu ideju i manifestaciju je podržalo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Sa ciljem da proširi obim projekta «Energija znanja» u susednim zemljama u kojima posluje, u martu 2014. godine NIS je organizovao i podržao Nacionalnu olimpijadu iz savremenog ruskog jezika u Rumuniji. Na tom takmičenju najboljih učestvovao je 51 učenik iz sedam zemalja.

Na prvoj NIS Olimpijadi iz ruskog jezika koja je održana u maju 2013, učestvovalo je 490 učenika iz 78 škola iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Oni su se takmičili u četiri kategorije, podeljeni po uzrastu i nivou poznavanja jezika. U finale NIS-ove olimpijade plasirao se po jedan, najbolji učenik iz svake škole, ali pod uslovom da je dostigao „olimpijsku normu“ koja je bila 40 poena. Tako je dobijeno 80 finalista koji su svoje znanje pokazali na takmičenju.

U 2014. godini, na osnovu rezultata i uspešne organizacije Olimpijade u 2013. godini, kao i velikog interesovanja učenika i škola za učešće, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je NIS Olimpijadu iz ruskog jezika uvrstilo u zvanični kalendar smotri i takmičenja.

NIS olimpijada iz ruskog jezika jedinstveno takmičenje takve vrste u Srbiji ne samo iz ruskog, već ni iz bilo kog drugog stranog jezika.

Na, drugoj po redu, NIS olimpijadi iz ruskog jezika, održanoj u maju 2014. godine, učestvovalo je 888 učenika (806 iz Srbije, 29 iz Crne Gore i 53 iz Republike Srpske), iz 158 škola iz 95 različitih gradova i naselja.

Paralelno sa organizacijom Olimpijada iz ruskog jezika, NIS sprovodi aktivnosti koje za krajnji cilj imaju uvođenje ruskog jezika u obrazovne institucije u Republici Srbiji (osnovne, srednje škole i fakultete).

Ključni rezultat u 2014. godini su 3 novootvorena bilingvalna srpsko-ruska odeljenja: odeljenje 1. i odeljenje 2. razreda u OŠ „Jovan Popović“ u Novom Sadu i odeljenje prirodno matematičkog smera u Aleksinačkoj gimnaziji.

U Osnovnoj školi „Jovan Popović“ u Novom Sadu u školskoj 2014/2015. godini sa radom su počela dva odeljenja, prvog i drugog razreda, sa dvojezičnom nastavom koja će se sprovoditi na srpskom i ruskom jeziku. Nastavni program akreditovan je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS. U prvi razred nove školske godine upisano je 22 učenika, dok će drugi pohađati 11 đaka. U cilju usavršavanja predavača i podizanja kvaliteta nastave u dvojezičnom odeljenju, NIS je obezbedio podršku i finansijska sredstva za obuku tri učiteljice na Nižnjenovgorodskom lingvističkom univerzitetu, koja podrazumeva intenzivan kurs ruskog jezika, kao i obuku iz metodike predavanja ruskog jezika. Nakon završetka dvojezične nastave u osnovnoj školi „Jovan Popović“, učenici svoje školovanje mogu nastaviti u bilingvalnom rusko-srpskom odeljenju Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu.

U školskoj 2014/2015. godini, Aleksinačka gimnazija je dobila, uz podršku NIS-a i Ministarstva, srpsko-rusko odeljenje na prirodno-matematičkom smeru. Pre samog upisa, u saradnji sa Ruskim domom, obezbeđen je i besplatni kurs ruskog jezika i literature za sve zainteresovane za upis u novo odeljenje, koji je pohađalo 60 polaznika. U novo bilingvalno odeljenje ove školske godine je upisano 28 učenika, a nastavu će pohađati u učionici “Energije znanja”, koju je NIS u potpunosti opremio.

 

U ovoj sekciji:

 •  

  Vesti

 •  

  Saradnja sa obrazovnim institucijama

 •  

  Olimpijade znanja

 •  

  Ruski jezik

 •  

  Predavanja NIS-ovih stručnjaka

 •  

  Stipendiranje

 •  

  Učionice i laboratorije

 •  

  Partnerstva