Ruski jezik

Kompanija NIS posvećuje posebnu pažnju aktivnostima i projektima koji doprinose reafirmaciji i popularizaciji ruskog jezika u Republici Srbiji.

Najvažnija aktivnost Kompanije u ovom cilju je organizacija NIS olimpijade iz ruskog jezika u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ruskim centrom Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu i Slavističkim društvom Srbije. Olimpijada iz ruskog jezika je takmičenje u poznavanju i vladanju ruskim jezikom, organizovano za učenike završnih razreda osnovnih škola, kao i za sve učenike srednjih škola i studente fakulteta u Republici Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Cilj ovog takmičenja je popularizacija ruskog jezika i povećanje broja učenika koji izučavaju ruski jezik u Srbiji i regionu.

Prva NIS Olimpijada iz ruskog jezika održana je u maju 2013, a učestvovalo je 490 učenika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Godine 2014. Olimpijada je ušla u zvaničan kalendar takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Školske 2016/2017. godine uvedena je Olimpijada iz ruskog jezika i za studente, a tada se prvi put takmičila i Bugarska.
Na 6. NIS Olimpijadi u 2018. godini učestvovalo je skoro 1500 učenika osnovnih i srednjih škola i studenata fakulteta.
Sa ciljem uvođenja i popularizacije ruskog jezika u obrazovnim ustanovama u Srbiji Kompanija NIS od 2014. godine pruža podršku školama za odvijanje nastave u dvojezičnim odeljenjima. Otvorena su dvojezična odeljenja u novosadskoj OŠ „Jovan Popović“, Gimnaziji „J. J. Zmaj“ u Novom Sadu i u Aleksinačkoj gimnaziji.

U Osnovnoj školi „Jovan Popović“ u Novom Sadu u školskoj 2014/2015. godini sa radom su počela dva odeljenja, prvog i drugog razreda, sa dvojezičnom nastavom koja se sprovodi na srpskom i ruskom jeziku. Nastavni program akreditovan je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS. U cilju usavršavanja predavača i podizanja kvaliteta nastave u dvojezičnom odeljenju, NIS je obezbedio podršku i finansijska sredstva za obuku tri učiteljice na Nižegorodskom lingvističkom univerzitetu, koja podrazumeva intenzivan kurs ruskog jezika, kao i obuku iz metodike predavanja ruskog jezika.
U školskoj 2014/2015. godini, u Aleksinačkoj gimnaziji uz podršku NIS-a i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS počelo je sa radom srpsko-rusko odeljenje na prirodno-matematičkom smeru.

Kompanija NIS je do sada pružila finansijsku podršku za adaptaciju i opremanje više od 10 učionica i kabineta za ruski jezik u školama čiji učenici su na NIS olimpijadama iz ruskog jezika ostvarili značajne rezultate. U 2018. godini Kompanija NIS je, na osnovu broja učesnika i plasmana na 6. NIS Olimpijadi iz ruskog jezika, donirala novac za 6 obrazovnih institucija (5 osnovnih škola i Filološki fakultet u Beogradu) na teritoriji Republike Srbije u cilju opremanja i adaptacije kabineta za ruski jezik.

NIS sarađuje sa Pedagoškim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, na kome se kreira baza nastavnog kadra za dvojezična odeljenja u školama u cilju edukacije i sertifikacije nastavnika za ruski jezik.

Saradnja je ostvarena i sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Beogradu, sa kojim je 2016. godine potpisan Memorandum o saradnji, a 2018. godine uz podršku naše kompanije na FPN-u je otvoren Centar za ruske studije.
Jedan od najznačajnijih partnera NIS-a u domenu popularizacije ruskog jezika je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, sa kojim je potpisan Memorandum 2013. godine. Sa Fakultetom su realizovani zajednički projekti, kao što su digitalizacija dela Ive Andrića, jedinog srpskog nobelovca i prevođenje najvećih dela srpske klasike u okviru Biblioteke „Književnost i jezik“ na ruski jezik u cilju promocije i unapređivanja kulture i nauke. NIS aktivno podržava i međunarodna i domaća učešća Filološkog fakulteta na sajmovima i stručnim skupovima čiji je cilj promocija i afirmacija ruskog jezika, pismenosti i kulture.

U školskoj 2018/2019. godini adaptiran je kabinet za ruski jezik na Fakultetu i u saradnji sa ovim fakultetom započeta je realizacija nastave srpskog jezika u Ruskoj školi pri Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji. Nastavu učenicima i profesorima Ruske škole drže studenti master i doktorskih studija Filološkog fakulteta u okviru praktičnog dela metodike nastave.
NIS sarađuje i sa univerzitetima u Ruskoj Federaciji:

– Uhtinski državni tehnički univerzitet, sa kojim je 2013. godine potpisan Memorandum o saradnji. Ukupno 6 profesora sa ovog univerziteta predaje na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu – smer „Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa“, koji je akreditovan 2014. godine u cilju školovanja kadrova za biznis potrebe NIS-a.
– Nižegorodski državni univerzitet „N. I. Lobačevski“ sa kojim je 2016. godine potpisan Memorandum o saradnji. Godine 2017. profesori sa Univerziteta uključeni su u komisiju na NIS Olimpijadi iz ruskog jezika.

Kompanija NIS ostvaruje i aktivnu saradnju sa Ruskim domom i sa Federalnom agencijom Ruske Federacije „Rossotrudničestvo“.

U ovoj sekciji:

 •  

  Vesti

 •  

  Saradnja sa obrazovnim institucijama

 •  

  Olimpijade znanja

 •  

  Ruski jezik

 •  

  Predavanja NIS-ovih stručnjaka

 •  

  Stipendiranje

 •  

  Učionice i laboratorije

 •  

  Partnerstva