Istorija festivala

Boljšoj – 2017

Peti po redu Boljšoj festival otvorio je koncert violiniste Romana Simovića, u pratnji „Boljšoj“ simfonijskog orkestra. Narednih dana festivala, ređali su se koncerti poznatih muzičara: violončeliste Justusa Grima, violinistkinje Tatjane Samuil, mecosoprana Milijane Nikolić, kao i jedna svetska premijera – nastup Romana Simovića i njegovog klavirskog kvinteta.

Zvezde festivala su i na petom Boljšoj festivalu održali master-klas radionice za mlade talente iz Rusije i Srbije, dok je prvi put u istoriji festivala organizovan „Dijalog talenata“ – van takmičarski deo programa, u kome su učesnici festivala iz Srbije, Republike Srpske, Rusije i Belorusije predstavili specijalno pripremljena muzička dela.

Specijalno iznenađenje petog Boljšoj festivala, bilo je gostovanje čuvenog ruskog dirigenta Valerija Gergijeva, koji je članovima simfonijskog orkestra „Boljšoj“ održao majstorski čas.

Na petom festivalu „Boljšoj“ učestvovalo je ukupno 62 mladih talenata iz Srbije, Republike Srpske i Rusije. Među učesnicima konkursnog programa u grupi 18-25 godina, najbolji je bio srpski kvintet harmonika iz Istočnog Sarajeva – Accordeus. Srebrnu matrjošku dobila je flautistkinja Ana Malkov (Novi Sad), bronzanu matrjošku dobila je pijanistkinja Ivana Damjanov (Novi Sad). U uzrasnoj kategoriji 13-17 godina, zlatnu matrjošku osvojila je pijanistkinja Svetlana Zvereva iz Sankt Peterburga, srebrnu matrjošku dobila je pijanistkinja Jana Jakovljević iz Beograda, a bronzanu matrjošku osvojila je sopran Violeta Sabajeva iz Omska.

 

nis_istorija_2016

Boljšoj – 2016

Festival je otvoren koncertom simfonijskog orkestra „Boljšoj“, pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića, šefa Opere u Meksiko Sitiju, nakon čega se publici predstavio proslavljeni tenor Zoran Todorović.

Drugog dana koncerte su održali narodni umetnik Rusije, čuveni pijanista Jurij Rozum i mlada zvezda iz Jermenije, pobednik muzičkog takmičenja „P.I. Čajkovski“, violončelista Narek Haknazarijan. Poslednje festivalske večeri, koncert je održao violinista Nemanja Radulović, sa ansamblom Dabl Sens.

Na takmičenju u okviru festivala učestvovalo je 65 mladih talentovanih muzičara iz Srbije, Republike Srpske i Rusije. Žiri festivala su činili pijanista Jurij Rozum, Ljiljana Nestorovska, dekan Beogradskog fakulteta muzičke umetnosti i Zoran Komadina, profesor muzičke Akademije Istočnog Sarajeva.

Na takmičenju u okviru festivala učestvovalo je 65 mladih talentovanih muzičara iz Srbije, Republike Srpske i Rusije

Dobitnik Zlatne matrjoške u grupi 13-17 godina je Aleksandra Latinović iz Muzičke škole Petar Stojanović iz Uba. Srebrnu matrjošku u grupi 13-17 godina je dobila Galina Nikolin iz muzičke škole Josif Slavenski iz Beograda. Bronzana matrjoška u grupi 13-17 godina je uručena Ekaterini Maslovoj iz Nojabrska. U kategoriji 18-25 godina Zlatnu matrjošku je osvojio Milosav Bojičić iz Belgorodskog državnog instituta kulture i umetnosti, Srebrna matrjoška je pripala Jani Momirović, studentkinji Prayner Konservatorium iz Beča, dok je Bronzana matrjoška otišla u ruke Minje Marčetić sa Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

Novina četvrtog „Boljšoj“ festivala je održavanje jedinstvenih majstorskih radionica za mlade muzičare, koje su održali Nemanja Radulović, Zoran Todorović, Narek Haknazarijan i Jurij Rozum.

nis_boljsoj_istorija1

Boljšoj – 2015

V takmičarskom programu festivala «Boljšoj» učestvovalo je više od 70 mladih talenata iz srednjih škola i akademije iz Srbije i Republike Srpske.

Prvi put na sceni Drvengrada su nastupili mladi izvođači iz Rusije. Na takmičenju su se predstavile muzičke škole iz Omska, Tomska, Muravljenko, Nojabrska, Orenburga i Hanti-Mansijska.
Treće mesto u takmičarskom programu je osvojila petnaestogodišnja violinistkinja Anastasija Čugajnova iz Hanti-Mansijska. Drugo mesto je dodeljeno srpskom vokalno-instrumentalnom ansamblu, a glavnu nagradu festivala — zlatnu babušku — dobio je student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, mladi pijanista Leo Borisavljević.

Gosti manifestacije su takođe pratili nastupe istaknutih izvođača. Na otvaranju festivala dela ruskih kompozitora je izvodio laureat međunarodnih konkursa pijanista Jurij Rozum. Drugog dana programa, u prisustvu Patrijarha srpskog održan je koncert svetski poznatog srpskog violiniste Nemanje Radulovića, u pratnji Beogradskog simfonijskog orkestra pod upravom Srboljuba Dinića. Na zatvaranju festivala grupa „The No Smoking Orchestra“ na čelu sa Emirom Kusturicom izvela je svoje najpoznatije kompozicije.

nis_boljsoj_istorija2

Boljšoj – 2014

U 2014. godini se 95 studenata i učenika muzičkih akademija i srednjih škola Srbije i Republike Srpske takmičilo u izvođenju klasičnih i savremenih ruskih muzičkih dela za osvajanje glavne nagrade festivala – zlatne babuške. Zlatnu nagradu je osvojio Trio Assaha sa Muzičke akademije u Beogradu, srebrnu nagradu je dobio Pavle Krstić, učenik srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada, a bronzanu babušku je osvojio Vane Ćirković sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

Drugi muzički festival je bio otvoren koncertom Denisa Macujeva, jednog od istaknutih pijanista svatske muzičke scene. U okviru programa festivala „Boljšoj“ je nastupio i Češki nacionalni orkestar, koji je izveo operu „Vreme Cigana“ u pratnji „No Smoking Orchestra“.

nis_boljsoj_istorija3

Boljšoj – 2013

Tačno 150 takmičara iz Srbije i Republike Srpske je učestvovalo na prvom muzičkom festivalu «Boljšoj».
Festival su otvorili filmski režiser Emir Kusturica i Kiril Kravčenko, zamenik generalnog direktora kompanije „Gaspromnjeft“ i Generalni direktor NIS-a.

Na festivalu su nastupali: Divna Ljubojević s horom „Melodi“, Češki nacionalni simfonijski orkestar pod upravom dirigenta Jana Kučera, a “No Smoking Orchestra” je izveo čuvenu operu „Vreme Cigana“. Zvezda festivala je bio ruski pijanista Jurij Rozum. Među počasnim gostima manifestacije bila je i italijanska glumica Monika Beluči.