Filantropija i volonterizam

NIS, u skladu sa titulom jedne od najodgovornijih domaćih kompanija, izuzetno veliku pažnju posvećuje filantropskim aktivnostima kao i razvoju volonterizma kod zaposlenih. U cilju podsticanja empatije i afirmacije inicijative i pozitivnih vrednosti, kompanija je u 2016. godini realizovala niz filantropskih i volonterskih akcija.

Filantropija

Korporativna filantropija je deo koncepta društveno odgovornog poslovanja i obično se opisuje kao podrška neprofitnim organizacijama, od strane kompanija, u novcu, proizvodima ili uslugama. Dajući podršku kompanija zapravo pokazuje da razume potrebe šire zajednice i društva u kome posluje.

Iako brojni korporativni projekti podstiču razvoj empatije i inicijativu da se pomogne svim ugroženim kategorijama stanovništva, naše filantropske aktivnosti u 2016. godini bile su usmerene na decu i pomoć institucijama u kojima se leče deca.

Ove godine po prvi put zaposleni kompanije dobili su priliku da putem korporativnog portala glasaju za institucije kojima žele da doniraju svoja sredstva. Pod sloganom „Najviše ima onaj koji puno daje“ sredstva su prikupljena za Dečju univerzitetsku kliniku u Tiršovoj.

Kako bi podstakla zaposlene na angažovanje u filantropskim akcijama, kompanija NIS godinama primenjuje sistem kojim donira sredstva u ukupnom iznosu prikupljenih sredstava od strane zaposlenih. Ove godine pod nazivom “Praznična čarolija je u našim rukama” akcija se proširila i na NIS-ove benzinske stanice na kojima su našu želju da pomognemo malim pacijentima Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj u Beogradu upotpunili i potrošači, jer je od svake kupovine od 25 ili više litara bilo koje vrste derivata na NIS Petrol ili Gazprom benzinskim stanicama širom Srbije, kompanija donirala po 25 dinara za nabavku medicinske opreme neophodne Dečijoj klinici.

Naša želja da pomognemo onima kojima je potrebna pomoć, i ovog puta je imala značajan rezultat. Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj dobiće savremene medicinske aparate u vrednosti od preko 136.000 evra!

“Veoma je važna donacija Naftne industrije Srbije, nabavićemo 8 medicinskih aparata koji se svakodnevno koriste za najbolju dijagnostiku i lečenje dece. Tiršova, jedna od najznačajnijih medicinskih institucija u zemlji i regionu, leči i neguje najteže bolesne mališane. Naš cilj je da deca u Srbiji i regionu imaju uslove za lečenje poput onih u razvijenim zemljama sveta. Da bismo se dalje razvijali i pratili standarde u savremenoj medicinskoj praksi potrebna nam je stalna podrška svih činilaca društva – države, kompanija i pojedinaca. Kako se i kompanija NIS pridružila krugu naših prijatelja napravili smo još jedan veliki korak ka zajedničkom cilju. Jer deci smo potrebni, i mi i vi.”

prof. dr Zoran Radojičić,

direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj

Volonterizam

Akcijama korporativnog volonterizma kompanija motiviše svoje zaposlene, podstiče ih na angažovanje i razvija osećaj zajedništva omogućavajući im da se uključe u aktivnosti koje doprinose ostvarivanju širih društvenih ciljeva.

U 2016. godini, usvojena je strategija korporativnog volonterizma u kompaniji kao integralni deo korporativne filantropije i društveno odgovornog delovanja. U akcijama pod sloganom «Budi promena koju želiš» zaposleni doniraju svoje vreme ili znanje, a u fokusu su aktivnosti usmerene na socijalno ugrožene kategorije, talentovane mlade ljude, ekologiju i zaštitu životne sredine.

Vođeni činjenicom da nemaju svi tu sreću da novogodišnje i božićne praznike dočekaju u okrilju porodice, zaposleni NIS-a su postali pomoćnici Deda Mraza i tokom dva dana pakovali novogodišnje paketiće koje je kompanija obezbedila deci i omladini ometenoj u razvoju Doma «Veternik». Uoči Nove godine, volonteri kompanije su u prazničnoj atmosferi uručili paketiće deci i zajedno sa njima okitili jelku u Domu „Veternik“. Rezultatom se ponosimo: 3 dana volontiranja, 533 novogodišnjih paketića, 67 volontera, 164 volonterskih sati i neprocenjivi dečiji osmesi!

Humanitarno-ekološku akciju „Čepom do osmeha“ NIS je podržao kupovinom kombija u okviru programa „Zajednici zajedno“ 2015, a u januaru 2016. godine prepoznajući mogućnost za kontinuirano volontersko uključivanje zaposlenih u ovu akciju postavljene su kutije u svim poslovnim centrima u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu i Nišu. Koliko mnogo smo, uz malo truda, učinili za osmehe na dečjim licima, pokazuje podatak da su zaposleni kompanije tokom cele 2016. godine davali volonterski doprinos akciji i prikupili preko 500.000 čepova.

Takođe, zaposleni kompanije su tradicionalno učestvovali u filantropskoj akciji u okviru proslave Dana kompanije. Tom prilikom, za štićenike Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici, prikupljeno je više od dve hiljade raznih predmeta koji mališanima ulepšavaju svakodnevnicu i školske dane: igračke, društvene igre, školski pribor, slatkiši, garderoba, sredstva za ličnu higijenu, sanitarije. Desetak zaposlenih kompanije volonterski je uručilo poklone štićenicima Dečjeg sela u ime kompanije, družilo se sa njima i pokazalo da zajedno brinemo o onima kojima je pomoć najviše potrebna.

Volontiranje može promeniti nečiji život, pomaže u stvaranju osećaja pripadnosti, podstiče lični razvoj i razvijanje mnogih veština. Zato je korporativni volonterizam integralni deo korporativne filantropije i društveno odgovornog delovanja kompanije, a njegov razvoj od posebne važnosti za sve nas.

„Naši prijatelji iz Kompanije Nis a.d. Novi Sad, prošle godine organizovali su akciju dodele novogodišnjih paketića za decu iz Doma “Veternik”. Posetili su nas i iznenadili svojim humanim delom.

Zaposleni iz Kompanije Nis a.d. Novi Sad bili su naši gosti, svaki uručeni paket bio je paket iskrenosti i poštovanja prema svakom korisniku u ustanovi. Mi smo ih dočekali osmehom i najdivnijom porukom velikog prijateljstva koji smo zajedno poslali našoj okolini.

Uvek je prijatno ugostiti ljude dobre volje, ljude koji ostave pečat za pamćenje i koji doprinesu pozitivnom osećanju koje veže pregršt drugih lepih misli misli, nada i osmeha.“

M.Sc Ana Vila

defektolog-logoped

v.d.direktor

U ovoj sekciji:

 •  

  Energija sporta

  Podrška profesionalnom i dečjem sportu, promocija zdravog načina života

 •  

  Energija znanja

 •  

  Kultura bez granica

  Podrška kulturnim manifestacijama i projektima

 •  

  Zajednici zajedno

  Javni konkurs u regionima u kojima NIS posluje

 •  

  Filantropija i volonterizam

 •  

  Mapa socijalnih investicija