Filantropija i volonterizam

NIS, u skladu sa titulom jedne od najodgovornijih domaćih kompanija, izuzetno veliku pažnju posvećuje filantropskim aktivnostima, kao i razvoju volonterizma kod zaposlenih. U cilju podsticanja empatije i afirmacije inicijative i pozitivnih vrednosti, kompanija je u 2018. godini realizovala niz filantropskih i volonterskih akcija.

Filantropija

Iako brojni korporativni projekti podstiču razvoj empatije i inicijativu da se pomogne svim ugroženim kategorijama stanovništva, naše filantropske aktivnosti u 2018. godini bile su usmerene na decu i pomoć institucijama u kojima se leče deca. Pored pomoći najmlađima i zdravstvenim ustanovama, naše aktivnosti bile su okrenute i ekološkim akcijama, kao i projektima namenjenim podizanju svesti o značaju zaštite životne sredine.

Sredstva za filantropske i volonterske akcije u NIS-u prikupljaju se godinama na različite načine. Tako su zaposleni prethodnih godina samoinicijativno izdvajali sredstva, a kompanija je duplirala prikupljeni iznos. Akcije smo zatim širili i na naše benzinske stanice i tako uključivali i svoje potrošače, koji su kupovinom određene količine goriva uticali da kompanija donira definisana novčana sredstva i na taj način nam pomogli da osnažimo naše filantropske aktivnosti. Ove i prethodne godine, novčana sredstva za filantropske i volonterske akcije smo prikupljali aukcijama na Danu kompanije, u okviru kojih su se zaposleni nadmetali za kupovinu sportskih trofeja, odlaske na sportske događaje i slično.

Prikupljena sredstva smo ove godine namenili Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu, kao i Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici. Kraljevačkoj bolnici je donacijom od oko 100.000 evra omogućena nabavka novog laparoskopskog stuba koji će omogućiti primenu savremenih hirurških metoda u lečenju svih korisnika medicinskih usluga Opšte bolnice „Studenica“. Pored podrške koju su naša kompanija i njeni zaposleni pružili Opštoj bolnici u Kraljevu, NIS je nabavio i novo sanitetsko vozilo sa mobilnim inkubatorom za Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici u vrednosti od 45.000 evra.

“Ovoga puta nam je došao Deda Mraz iz daleke Rusije i donirao ovu značajnu donaciju u vrednosti od 100.000 evra koju ćemo pretočiti u najnoviji laparoskopski stub. Do sada smo koristili aparat iz 2004. godine i sada će on biti zamenjen novim koji će pomoći i unaprediti rad stručnjaka u našoj bolnici. Još jednom se zahvaljujem NIS-u na tome što je imao razumevanja i što njegova društvena odgovornost očigledno prevazilazi naša shvatanja, ali znajući strategiju naše bolnice i partnerske odnose sa Ministarstvom zdravlja, partnerske odnose sa ljudima dobre volje, nadam se da ćemo sarađivati i narednih godina”.

Dr Zoran Mrvić ,

direktor Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu

Volonterizam

U 2018. smo i formalno osnovali „Klub volontera“, i okupili veliki broj zaposlenih naše kompanije, sa osnovnim ciljem da se što više NIS-ovaca uključi u planiranje, osmišljavanje i realizaciju volonterskih akcija, kako bi se one uspešno i kvalitetno realizovale u što većem broju.

Akcijama korporativnog volonterizma kompanija motiviše svoje zaposlene, podstiče ih na angažovanje i razvija osećaj zajedništva omogućavajući im da se uključe u aktivnosti koje doprinose ostvarivanju širih društvenih ciljeva. U našim akcijama, zaposleni doniraju svoje vreme ili znanje, a u fokusu su aktivnosti usmerene na socijalno ugrožene kategorije, decu i omladinu, ekologiju i zaštitu životne sredine.

Vođeni činjenicom da nemaju svi tu sreću da novogodišnje i božićne praznike dočekaju u okrilju porodice, zaposleni NIS-a su i 2018. godine bili pomoćnici Deda Mraza i pakovali novogodišnje paketiće koje je kompanija obezbedila za decu iz Opšte bolnice „Studenica“ iz Kraljeva, Dečijeg sela iz Kraljeva, Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici i Kliničkog centra iz Niša.

Volontiranje može promeniti nečiji život, pomaže u stvaranju osećaja pripadnosti, podstiče lični razvoj i razvijanje mnogih veština. Zato je korporativni volonterizam integralni deo korporativne filantropije i društveno odgovornog delovanja kompanije, a njegov razvoj od posebne važnosti za sve nas.

NIS-ovci su tako tokom 2018. godine organizovali više volonterskih akcija među kojima su uručenje paketića i druženje sa decom u Domu za decu u Sremčici, Beograd, zatim volonterska akcija uređenja dvorišta, farbanja ograde, oslikavanje žandinjera, zidova u istoj ustanovi na proleće, akcija oslikavanja hola u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr.Vukan Čupić”, uređenje ruskog Nekropolja u Beogradu sa učešćem predstavnika državne vlasti, lokalne samouprave, diplomatskog kora, SPC i RPC i top menadžmenta kompanije, a tu je i kontinuirana podrška udruženju „Čepom do Osmeha“.

Pored humanitarnih akcija, naši volonteri su inicirali i učestvovali u nekoliko važnih ekoloških manifestacija, od kojih izdvajamo veliku ekološku akciju na Fruškoj Gori povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, kao i ekološka akcija uređenje obale Tamiša uz učešće top menadžmenta i predstavnika lokalne vlasti, građana i različitih organizacija, kao i međunarodna ekološka akcija sa partnerima čišćenja Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu.

U ovoj sekciji:

 •  

  Zajednici zajedno

  Program podrške lokalnim zajednicama

 •  

  Filantropija i volonterizam

  Naše filantropske i volonterske aktivnosti

 •  

  Sponzorstva i donacije

  Odabir projekata u skladu sa našim principima

 •  

  Energija znanja

  Saradnja sa univerzitetima, naučnim i obrazovnim institucijama

 •  

  Izveštavanje

  Izveštaji o održivom razvoju

 •  

  HSE

  Brinemo o ljudima i životnoj sredini