Potez za budućnost

Javni poziv za idejno rešenje i izvođenje murala u Beogradu

nis-potez-za-buducnost

Da bismo jednog dana u nasleđe ostavili grad koji će biti po meri svojih stanovnika, svakodnevno moramo da gledamo u njegovu budućnost i negujemo zelene površine, javne prostore, komšijske odnose i zdravlje zajednice.

Fasade su mesto susreta grada i prolaznika. One govore o prošlosti, ali mogu da predskazuju i budućnost. Kompanija NIS a.d. Novi Sad uz podršku Grada Beograda otvorila je javni poziv za idejno rešenje i izvođenje murala na temu ZELENI GRAD – NOVA ENERGIJA. Ovim projektom kompanija NIS želi da podrži razvoj savremenog stvaralaštva u oblasti vizuelne umetnosti, istovremeno oplemenjujući grad snažnom porukom namenjenom svim prolaznicima – stanovnicima i posetiocima Beograda.

Zeleni grad – nova energija

Grad pre svega čine ljudi, ne samo zgrade, saobraćajnice, mostovi i institucije. Njegov svakodnevni život ima svoj ritam, način govora i heroje malih istorija i velikih dela, a njegov neizostavni deo je i umetnost u prolazu, na zidovima i ulicama. Čineći neočekivanu promenu, potezi umetnika čija je scena grad skreću pažnju, komentarišu i oplemenjuju okolinu, dajući novi život poznatim prostorima.

Da bismo jednog dana u nasleđe ostavili grad koji će biti po meri svojih stanovnika, svakodnevno moramo da gledamo u njegovu budućnost i negujemo zelene površine, javne prostore, komšijske odnose i zdravlje zajednice.

Zeleni grad, humani grad je grad budućnosti, a u kreiranju takvog okruženja učestvujemo SVI MI ZAJEDNO. Zato je jedna od važnih misija umetnika je da pruže viziju takvog grada, u celosti ili kroz neki detalj, motiv, ideju, kritički stav prema trenutnom stanju ili budućem pravcu razvoja grada.

Kako izgleda taj grad?

Poziv je namenjen svim pojedincima, kolektivima i neformalnim grupama koje se bave vizuelnim stvaralaštvom i imaju prebivalište ili su registrovani na teritoriji Republike Srbije. Na konkurs se kao pojedinci mogu prijaviti samo punoletni građani RS.

O izboru rešenja odlučivaće višečlana komisija, a pobednički rad biće nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 120,000 dinara i mural će biti izveden na zidu u centru Beograda do kraja 2017. godine.
Konkurs je otvoren od 08.12. – 20.12.2017. godine.

Lokaciju, tehničke podatke, prijavni formular i ostale informacije o konkursu preuzmite na ovom linku.

U ovoj sekciji:

 •  

  Zajednici zajedno

  Program podrške lokalnim zajednicama

 •  

  Filantropija i volonterizam

  Naše filantropske i volonterske aktivnosti

 •  

  Sponzorstva i donacije

  Odabir projekata u skladu sa našim principima

 •  

  Energija znanja

  Saradnja sa univerzitetima, naučnim i obrazovnim institucijama

 •  

  Izveštavanje

  Izveštaji o održivom razvoju

 •  

  HSE

  Brinemo o ljudima i životnoj sredini