Dodeljene diplome stipendistima NIS-a na prestižnim ruskim univerzitetima

Završetkom školske 2018/2019. godine, druga generacija stipendista NIS-a, njih 18, završila je svoje studije na uglednim ruskim univerzitetima. Stipendisti NIS-a od septembra ove godine postaju deo NIS-ovog tima.

Na Sanktpeterburškom rudarskom univerzitetu ove godine je diplomiralo je 1703 studenta, među kojima je devetoro srpskih studenata, stipendista NIS-a, koji su se školovali na Fakultetu za „Naftno i gasno inženjerstvo“, na smerovima „Razrada i eksploatacija naftnih i gasnih ležišta“ i „Bušenje naftnih i gasnih bušotina“. Studentima su diplome uručene u svečanoj sali glavne zgrade Univerziteta, a dodeli diploma prisustvovali su rektor Univerziteta, Vladimir Stefanovič Litvinenko, prvi prorektor, Natalija Vladimirovna Paškevič, dekani fakulteta, kao i Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a i Snežana Lakićević, savetnik zamenika generalnog direktora kompanije NIS.

Prisutnima se na svečanosti obratila Danijela Kralus, stipendista NIS-a, koja je proglašena najboljim stranim studentom u Ruskoj Federaciji u ovoj godini.

Takođe, u ambasadi Republike Srbije u Moskvi, održana je svečana dodela diploma za osam stipendista NIS-a na Ruskom državnom univerzitetu za naftu i gas „I. M. Gubkin“, koji su se školovali na Fakultetu „Naftno i gasno inženjerstvo“, smer „Razrada i eksploatacija naftnih i gasnih ležišta“. Svečanom događaju prisustvovali su dugogodišnji ambasador Republike Srbije u Rusiji, Slavenko Terzić, rektor Gubkinskog univerziteta, Viktor Georgijevič Martinov, pomoćnica rektora, Vlada Strelecka, Andrej Jevdokimov, direktor predstavništva NIS-a u Moskvi, kao i Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a i Snežana Lakićević, savetnik zamenika generalnog direktora kompanije NIS.

Na svečanosti je sa ponosom istaknuto da je srpski student i stipendista NIS-a, Andrija Avramović, proglašen najboljim stranim studentom u Ruskoj Federaciji u 2017. godini.

Preko NIS-ovog programa „Energija znanja“, na Sanktpeterburškom rudarskom univerzitetu do sada je stipendirano ukupno 12 srpskih studenata, dok je na Univerzitetu „Gubkin“ stipendirano 13 srpskih studenata. Stipendisti kompanije NIS koji su već diplomirali na ovim univerzitetima, postali su NIS-ovi zaposleni, a novi diplomci od septembra ove godine takođe postaju deo NIS-ovog tima.

U okviru posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji, u januaru ove godine, kompanija NIS potpisala je memorandume o saradnji sa ova dva prestižna ruska univerziteta. Pored ovih sporazuma, memorandume su međusobno potpisali i ruski i srpski univerziteti. Univerzitet iz Novog Sada uspostavio je saradnju sa Ruskim državnim univerzitetom za naftu i gas „Gubkin“, dok je Univerzitet u Beogradu potpisao memorandum sa Sanktpeterburškim rudarskim univerzitetom. Potpisivanjem memoranduma otvorene su mogućnosti za proširenje saradnje u okviru brojnih zajedničkih aktivnosti koje se planiraju između srpskih i ruskih univerziteta i NIS-a.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, promet naftnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike. Više na strani http://www.nis.eu/lat/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd