Istorijski uspeh mladih srpskih matematičara, uz podršku NIS-a

Na 60. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike za učenike srednjih škola, koja je ove godine održana u britanskom gradu Batu, od 10. do 22. jula, tim Srbije, sačinjen od šest učenika Matematičke gimnazije u Beogradu, postigao je izvanredan uspeh. Tri zlata, srebro i dve bronze doneli su nam naši olimpijci, koji su na takmičenju učestvovali uz podršku kompanije NIS.

Ekipno, tim Srbije je u konkurenciji od 112 zemalja, sa 171 poen zauzeo 9. mesto u svetu, što je jedan od najboljih plasmana naše olimpijske reprezentacije iz matematike svih vremena. Po osvojenim medaljama, ovo je najbolji rezultat u istoriji Srbije. Vođe sjajnog srpskog tima su bili dr Bojan Bašić i dr Marko Radovanović.

Zlatne medalje osvojili su Jelena Ivančić, učenica trećeg razreda, i Pavle Martinović i Aleksa Milojević, učenici četvrtog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu. Miloš Milićev osvojio je srebrnu medalju, dok su Jovan Toromanović i Vladimir Viktor Mirjanić osvojili bronzane medalje, svi učenici Matematičke gimnazije.

Jedini ženski takmičar, Jelena Ivančić, dobila je i posebnu, Mirzahani nagradu, odnosno specijalno priznanje za uspeh ženskih takmičara, jer je osvojila 41 poen od maksimalnih 42. Na prošlogodišnjoj 59. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Rumuniji Jelena je osvojila srebrnu medalju. Bila je i apsolutni pobednik 8. Evropske matematičke olimpijade za devojke, EGMO (European Girls’ Mathematical Olympiad), i jedina učesnica olimpijade koja je osvojila maksimalnih 42 boda. Zlatna medalja na 8. EGMO je bila Jelenina treća zlatna medalja na Evropskim matematičkim olimpijada za devojke i druga sa maksimalnim brojem poena.

Tradicionalno, već sedmu godinu zaredom, kompanija NIS je kroz svoj program „Energija znanja”, podržala održavanje Srpske matematičke olimpijade, kao i odlazak talentovanih matematičara Srbije na Balkansku i Međunarodnu matematičku olimpijadu.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, promet naftnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike. Više na strani http://www.nis.eu/lat/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd