Kompanija NIS učestvovala na prvom Women’s Cyber forumu

Prvi Women’s Cyber Forum 2019 održan je danas u Skupštini Grada Beograda sa ciljem podizanja svesti o važnosti zapošljavanja žena u oblasti sajber bezbednosti, informisanja javnosti o ovoj temi, kao i povezivanja iskusnih i uspešnih profesionalaca, kako međusobno, tako i sa mladim i perspektivnim kadrovima.

Snežana Lakićević, savetnik zamenika generalnog direktora i direktora Funkcije za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije NIS-a

Među brojnim učesnicima našli su se talentovani studenti, visoki predstavnici fakulteta, svetski i domaći stručnjaci, istaknuti predstavnici ministarstava i Vlade Republike Srbije, kao i organizatori foruma. Neke od glavnih tema o kojima je bilo reči ticale su se povezanosti digitalne pismenosti i bezbednosti, zatim rastućeg udela žena u struci informaciono-komunikacionih tehnologija, značaja promene svesti o profilu IT profesionalaca, kao i perspektivi za zaposlenje u industriji zaštite od sajber kriminala.

Prisutnima se ispred kompanije NIS obratila Snežana Lakićević, savetnik zamenika generalnog direktora i direktora Funkcije za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije, koja je tom prilikom istakla da se naftna industrija danas suočava sa velikim izazovima u procesima digitalizacije.
„Naftna industyrija Srbije kontinuirano ulaže u školovanje mladih ljudi za potrebe biznis procesa kompanije, sa željom da u svojim kadrovima ima kompetentne i konkurentne stručnjake u vremenu i na tržištu koje nas okružuje,“ izjavila je Lakićević. Ona je podsetila prisutne da se inžinjerski posao u naftnom biznisu tradicionalno percipira kao muški, ali da ove godine čak polovinu diplomaca koje je NIS podržao u studiranju na univerzitetima iz oblasti naftne industrije u inostranstvu čine devojke, koje su nedavno i počele da rade u kompaniji na pozicijama naftnih, mašinskih i IT inžinjera u procesu naftnog biznisa.

O ubrzanoj ekspanziji oblasti sajber bezbednosti, nedovoljnoj zastupljenosti žena u IT sektoru, potrebom za mentorskom podrškom mladim ženama u industriji i rastućim potrebama za novim stručnim kadrovima, ali i brojnim drugim aspektima i izazovima koje digitalizacija donosi, govorili su i pomoćnik gradonačelnika, Andreja Mladenović, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, rektor Beogradskog univerziteta, Ivanka Popović, kao i brojni drugi učesnici.
Sajber bezbednost nije samo tehnički, već i društveni i poslovni izazov, za koji je potreban raznolik skup disciplina i veština koje uključuju računarske nauke, ali i snažne kompetencije iz sfere psihologije, biznisa, prava i politikologije. Prošle godine magazin Forbs objavio je informaciju da će do 2021. godine biti otvoreno do 3,5 miliona radnih mesta u ovoj oblasti, a u međuvremenu žene čine samo 20% zaposlenih.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, promet naftnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike. Više na strani http://www.nis.eu/lat/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd