Na Mećavniku počinje peti „Boljšoj“ festival ruske muzike

Od 13. do 15. jula u etno-selu Mećavnik (nacionalni park „Mokra gora“, Srbija) održaće se peti muzički festival „Boljšoj“. Festival je osnovao režiser Emir Kusturica 2013. godine, i od samog osnivanja organizuje se uz podršku „Gasprom njefta“.

Od 13. do 15. jula u etno-selu Mećavnik održaće se peti muzički festival „Boljšoj“.

„Boljšoj“ promoviše kreativni razvoj mladih muzičkih talenata Srbije, Republike Srpske i Rusije. Jedna od glavnih tema festivala je kontinuitet i saradnja muzičkih tradicija.

Na festivalu 2017. godine za glavne nagrade – Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku – takmičiće se preko 60 učesnika u dve starosne grupe: 13 – 17 godina i 18 – 25 godina. Svake godine broj ruskih predstavnika raste – na peti festival doputovaće 21 učesnik iz sedam gradova: Sankt Peterburga, Tjumena, Omska, Orenburga, Tomska, Hanti-Mansijska i Muravljenka. Ca srpske strane učestvovaće oko 40 mladih talenata iz Srbije i Republike Srpske.

Pobednike će izabrati kompetentni žiri, u čijem su sastavu profesor Zoran Komadina, Danijela Jović, direktor Centra za muzičke talente iz Ćuprije i čuveni pijanista, narodni umetnik Rusije Jurij Rozum.

„Boljšoj“ promoviše kreativni razvoj mladih muzičkih talenata Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Gosti festivala biće violončelista Justus Grim, violinistkinja Tatjana Samuil, mecosopran Milijana Nikolić. Violinista-virtuoz Roman Simović pripremio je svetsku premijeru – nastup klavirskog kvinteta, koji je okupljen specijalno za učešće na festivalu.

Poznati muzičari takođe će održati master-klas radionice za mlade talente iz Rusije i Srbije. Prvi put u istoriji festivala biće organizovan „Dijalog talenata“: učesnici festivala iz Srbije, Republike Srpske, Rusije i Belorusije će van takmičarskog dela programa predstaviti specijalno pripremljena muzička dela.

Već treći put na sceni festivala nastupiće Simfonijski orkestar „Boljšoj“, koji čine iskusni izvođači i studenti srpskih muzičkih akademija, koje objedinjava majstorstvo dirigenta Srboljuba Dinića. U okviru ceremonije svečanog otvaranja festivala nastupiće čuveni srpski dečji hor „Kolibri“.

“Na mestu gde su bili rovovi i gde su bugarski vojnici stigli u Prvom svetskom ratu, dakle na mestu gde se ratovalo, večeras će biti otvoren peti festival Boljšoj gde se neće ratovati, nego svirati Čajkovski i u toliko je to jedan mali pravi jubilej”, izjavio je osnivač festivala i režiser Emir Kusturica.

„Festival ruske muzike „Boljšoj“ je značajan događaj kulturnog života Srbije i jedan od najvećih kulturnih projekata programa socijalnih investicija „Gasprom njefta“ u zemlji. Originalni format i učešće zvezda klasične muzike doprinose razvoju muzičkih, duhovnih i ljudskih veza između Srbije i Rusije i stvaraju jedinstveni društveno-kulturni prostor dveju bratskih zemalja“ – istakao je član Izvršnog odbora „Gasprom njefta“ Aleksandar Dibalj.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, promet naftnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike. Više na strani http://www.nis.eu/lat/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd