NIS na 14. Međunarodnoj konferenciji Beogradske Berze

U okviru 14. Međunarodne konferencije Beogradske Berze „Upgrade Belgrade 2015“ kompanija NIS predstavila je najvažnije projekte u oblasti energetike.

Igor Korać, zamenik direktora Bloka Energetika u NIS-u
Igor Korać, zamenik direktora Bloka Energetika u NIS-u

Igor Korać, zamenik direktora Bloka Energetika, ovom prilikom učesnicima je predstavio tok transformacije NIS-a iz naftno-gasne u energetsku kompaniju.

Istaknuti su mnogobrojni projekti u okviru Bloka Energetika kao što su kogeneracija – iskorišćavanje gasa za proizvodnju električne i toplotne energije, proizvodnja i prodaja komprimovanog prirodnog gasa, trgovanje električnom energijom i korišćenje geotermalne energije.

„NIS trenutno ima 13 mini elektrana na teritoriji Srbije, a ulaganja u ovaj segment biznisa prešla su 15 miliona evra. Proizvodnja električne energije dostigla je snagu od 11,5 MW, što je dovoljno za snadbevanje strujom u proseku 10.000 domaćinstava“, istakao je Igor Korać, zamenik direktora Bloka Energetika u NIS-u.

Korać se osvrnuo i na dostignuća kompanije u proizvodnji i prodaji komprimovanog prirodnog gasa. NIS je prva velika mreža benzinskih stanica u zemlji koja je u svoju ponudu uvrstila i ovaj energent.

Komprimovani prirodni gas koristi se kao alternativno gorivo za sve vrste vozila, ali i kao važan energent u industriji. Smatra se gorivom budućnosti, kako zbog svojih ekoloških osobina i odličnih performansi koje pruža vozilima, tako i zbog ekonomske isplativosti. Osim toga, komprimovani prirodni gas omogućava lakši start i bolje performanse motora. Kompanija NIS namerava da širi ovu delatnost, pa je u planu da do 2020. godine ima maloprodaju KPG-a na 20 benzinskih stanica širom Srbije.

Na kraju izlaganja, zaključeno je da kompanija NIS aktivno razvija inovativna rešenja koja doprinose čistijem i zdravijem okruženju i istovremeno podiže unutrašnju efikasnost u oblasti uštede energije.

NIS je generalni sponzor 14. Međunarodne konferencije Beogradske berze, na kojoj su učestvovali predstavnici najvažnijih domaćih i regionalnih kompanija, kao i stručnjaci iz finansijskog sektora Srbije i regiona.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, kao i promet širokog asortimana naftnih derivata. Više na strani nis.eu/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd