NIS objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za devet meseci 2016. godine

NIS Grupa objavljuje konsolidovane finansijske rezultate poslovanja za devet meseci 2016. godine, pripremljene u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja.

Iako su prosečne cene sirove nafte tipa Urals u devet meseci 2016. godine bile oko 27 odsto niže u poređenju sa prethodnom godinom, NIS Grupa je zabeležila pozitivne finansijske rezultate. NIS Grupa je značajno poboljšala rezultat iz prvog polugodišta kada je neto dobit iznosila 3,1 milijardu dinara i prvih devet meseci ove godine završila sa neto dobiti od 7,7 milijardi dinara. Ostvareni pozitivni rezultati su u velikoj meri posledica primene programa za povećenje operativne efikasnosti čiji se efekti u devet meseci 2016. godine procenjuju na 5,7 milijardi dinara.

Uspeh je zabeležen i kod operativnih pokazatelja, od kojih su mnogi iznad biznis plana. Ukupan promet naftnih derivata za devet meseci 2016. iznosi 2,414 miliona tona što je 3 odsto više nego prethodne godine. Značajan rezultat ostvaren je u ino-aktivama, gde je obim prometa povećan 34 procenta u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, NIS je u poređenju sa istim periodom prošle godine za 1,3 odsto uvećao svoje učešće na maloprodajnom tržištu Srbije i ono sada iznosi 42,7 procenata. Bolji rezultat ostvaren je i u Bloku Energetika gde je ostvarena proizvodnja električne energije od 104.305 MWh, odnosno 21 odsto više u poređenju sa devet meseci prošle godine. Ukupna proizvodnja nafte i gasa u Srbiji i koncesijama iznosila je 1,108 miliona uslovnih tona što je u skladu sa planiranim obimom proizvodnje, dok je obim prerade nafte bio 2,376 miliona tona.

Međutim, niske cene sirove nafte uticale su na finansijske rezultate NIS Grupe: pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) je u devet meseci 2016. godine iznosio 22,5 milijardi dinara, odnosno 30 odsto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno su povećane obaveze na ime poreza i drugih javnih prihoda NIS Grupe, tako da za devet meseci 2016. godine one iznose 117,5 milijardi dinara, što je 7 procenata više u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Uprkos negativnim trendovima na tržištu, NIS nije odustao od odgovornog odnosa prema svojim akcionarima, zaposlenima i lokalnoj zajednici. Akcionarima je u septembru ove godine isplaćeno više od 4 milijarde dinara, odnosno 25 odsto neto dobiti iz 2015. godine. NIS i dalje sledi kurs društveno-odgovornog poslovanja i nastavio je sa ulaganjem u zajednicu u kojoj posluje. U trećem kvartalu ove godine objavljeni su rezultati javnog konkursa u okviru korporativnog programa „Zajednici zajedno“ na osnovu kojeg će NIS projekte u 11 lokalnih samouprava širom Srbije podržati sa 110,5 miliona dinara. Nije se odustalo ni od unapređenja bezbednosti i zdravlja na radu, pa su zapaženi rezultati postignuti i u ovoj oblasti – indikator povreda sa izgubljenim danima je 50 odsto manji u poređenju sa istim periodom 2015. godine.

Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a je izjavio:

„Rezultati koje smo postigli još jednom dokazuju da smo kreirali dobar i otporan poslovni model. Ostali smo lider bez obzira na složene makroekonomske uslove. Za devet meseci 2016. godine uložili smo ukupno 14,5 milijardi dinara što potvrđuje status NIS-a kao vodećeg investitora u Srbiji. Naša ambicija je da budemo prvi i da budemo najefikasnija kompanija u zemlji. Očekujemo da nam mere operativne efikasnosti u 2016. godini donesu ukupnu uštedu od preko 8,5 milijardi dinara. To će nam omogućiti da zadržimo profitabilnost i nastavimo da razvijamo NIS.“

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, kao i promet širokog asortimana naftnih derivata. Više na strani nis.eu/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd