NIS pomogao otvaranje kabineta za mehatroniku u Mašinskoj školi „Pančevo“

Uz podršku kompanije NIS, Mašinska škola „Pančevo“ dobila je savremeno opremljen kabinet za mehatroniku, čime je unapređen proces odvijanja nastave u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Kabinet za mehatroniku opremljen je u okviru Memoranduma o saradnji koji je kompanija NIS potpisala sa Mašinskom školom „Pančevo“ u septembru 2017. godine, kako bi se obezbedili uslovi za prilagođavanje školskog programa i školovanje kadrova za poslovne potrebe Rafinerije nafte u Pančevu.

Svečanom otvaranju kabineta za mehatroniku prisustvovali su predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, lokalne samouprave, kompanije NIS i rukovodstva Mašinske škole u Pančevu.

Novi kabinet za mehatroniku opremljen je savremenom didaktičkom opremom za izvođenje vežbi i sticanje praktičnih znanja, kojom se simuliraju uslovi u pravom radnom okruženju i doživljavaju realni uslovi procesne industrije. Nov nameštaj i nastavna oprema modernizovali su i unapredili obrazovni proces, prvenstveno za obrazovni profil tehničar mehatronike, ali i za druge obrazovne profile, među kojima su tehničari za kompjutersko upravljanje i mašinski tehničari za kompjutersko konstruisanje. Kompanija NIS je za opremanje kabineta za mehatroniku izdvojila sredstva u iznosu od milion dinara.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva
Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva, ovom prilikom je izjavio: „Izrazio bih veliku zahvalnost kompaniji NIS na više puta dokazanoj društvenoj odgovornosti. Srećan sam što je ovaj novac uložen u odeljenje mehatronike i siguran da ćemo sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje i Ministarstvom prosvete uspeti da u Pančevu prikažemo šta je to dualno obrazovanje, kao i da stvorimo uslove da naša deca, kada izađu iz srednjih škola, mogu da zarađuju i budu samostalna. Siguran sam da ćemo imati još zajedničkih projekata, pre svega u oblasti obrazovanja, koje postaje vrlo važna oblast, jer je to znak oporavka društva i razvoja Grada Pančeva“.

Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine

Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice zahvalio se svima koji su učestvovali u projektu i imali razumevanja i volje za njegovu realizaciju: “Zahvalio bih se i učenicima koji su izabrali ovo zanimanje za svoju budućnost i koji svojim radom i obrazovanjem mogu da doprinesu kompaniji koja je imala sluha za pomoć ovom projektu. Želim da podržimo ovakve aktivnosti, o čemu govori i činjenica da je Vlada Republike Srbije, zajedno sa Pokrajinskom vladom, opredelila obrazovanje i zdravstvo kao dva strateška cilja.“

Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS-a

Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS-a, istakao je značaj obrazovanja kao jednog od glavnih stubova svakog društva i zaloga za budućnost.

„Ovaj kabinet omogućiće učenicima da pored teorijskih dobiju i mogućnost sticanja praktičnih znanja. Mehatronika kao nauka je spoj mašinstva, elektrotehnike i digitalizacije, a jasno je da je svet na pragu Četvrte industrijske revolucije. Rafinerija nafte Pančevo razvija se u kontinuitetu, 2012. godine izgradili smo pogon MHC/DHT, a ove godine planiramo da startujemo „Duboku preradu“. Samim tim, mnogo više su zastupljene tehnologije kao što su mashine learning i veštačka inteligencija, a za praćenje takvih trendova potrebni su stručni kadrovi. Ovo je doba izazova za industriju, a mi imamo ambiciju da budemo ako ne najbolja rafinerija u Evropi, onda svakako jedna od najboljih u regionu. Da bismo to ostvarili, pored ulaganja u opremu, potrebno je ulaganje u stručne kadrove, obrazovanje i školstvo“, istakao je Gagić.

Osim toga, u saradnji sa NIS-om, i u konsultaciji sa inženjerima Rafinerije nafte u Pančevu, u Mašinskoj školi je dopunjen i prilagođen nastavni program za obrazovni profil tehničar mehatronike. Prilagođavanjem nastavnog programa i opremanjem prostora za rad, stvorene su okolnosti za školovanje kadrova za potrebe Rafinerije.

Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole „Pančevo“

„Obeležavamo još jednu stanicu na dugom, plodonosnom i uspešnom putu saradnje između NIS-a i Mašinske škole „Pančevo”. Nadam se mnogim novim sličnim stanicama saradnje, a jedna od sledećih koju ćemo realizovati na inicijativu NIS-a je prvo revijalno republičko takmičenje tehničara mehatronike, koje će biti održano u maju mesecu. Priča o kabinetu za mehatroniku započela je na inicijativu Grada Pančeva i kompanije NIS, u cilju realizacije dualnog obrazovanja, kako bi učenici koji izlaze iz ove škole stekli adekvatno znanje i brzo se prilagodili radu u kompaniji kao što je NIS“, naglasio je Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole „Pančevo“.

Kroz svoj korporativni program „Energija znanja“, kompanija NIS već sedmu godinu sarađuje sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji i inostranstvu, u cilju doprinosa nauci i obrazovanju, kao i prilagođavanja studijskih programa potrebama tržišta. Radi poboljšanja uslova za rad učenika i studenata, kompanija NIS je u okviru programa „Energija znanja“ do sada opremila preko 50 učionica i laboratorija u školama i na fakultetima u Srbiji. Za svoj doprinos razvoju obrazovanja, NIS je prva kompanija dobitnik prestižne „Svetosavske nagrade“, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Tagovi:

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, promet naftnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike. Više na strani http://www.nis.eu/lat/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd