NIS pustio u rad 14. mini elektranu

Kompanija NIS je pustila u rad četrnaestu po redu mini elektranu za proizvodnju električne i toplotne energije na naftno-gasnom polju Majdan, u blizini Novog Kneževca. Ukupna snaga postrojenja je 2,41 MW, dok vrednost investicije iznosi 2,6 miliona evra.

Ukupna snaga postrojenja je 2,41 MW, dok vrednost investicije iznosi 2,6 miliona evra

Ovom investicijom je ukupan nivo ulaganja NIS-a u program izgradnje malih elektrana u Srbiji dostigao ukupno 15 miliona evra, a njihova snaga iznosi 14,5 MW, što je dovoljno za snabdevanje strujom čak 20 hiljada domaćinstava. Osim električne energije, na naftno gasnim nalazištima se proizvodi i toplotna energija ukupne snage 4 MW koja se koristi za potrebe NIS-ovih postrojenja.

U skladu sa reputacijom jedne od najvećih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, NIS u okviru Bloka Energetika od 2013. godine realizuje program efikasnog korišćenja gasnih resursa, koji podrazumeva izgradnju mini elektrana, odnosno kogeneracionih modula na naftno-gasnim poljima širom Srbije. Oni rade na principu pretvaranja gasa u električnu i toplotnu energiju, što predstavlja energetski efikasan i ekološki način proizvodnje. Struja proizvedena u mini elektranama isporučuje se u javnu distributivnu mrežu, a osim u Srbiji, NIS od 2016. godine trguje električnom energijom i na tržištima Rumunije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, dok je strateški cilj kompanije proboj na tržišta svih EU zemalja u regionu.

Ukupan nivo ulaganja NIS-a u program izgradnje malih elektrana u Srbiji dostigao ukupno 15 miliona evra, a njihova snaga iznosi 14,5 MW, što je dovoljno za snabdevanje strujom čak 20 hiljada domaćinstava

„Proizvodnja struje u mini elektranama jedan je od projekata na koji smo posebno ponosni u NIS-u. Gas koji zbog sadržaja ugljen dioksida i azota od preko 50% ranije nije bio korišćen i spaljivao se na bakljama, sada upotrebljavamo za dobijanje električne i toplotne energije čime povećavamo efikasnost naše kompanije. Sa druge strane, iz istog razloga je značajno smanjena i emisija štetnih gasova u atmosferu, pa time ovaj segment biznisa ima i značajnu ekološku komponentu“, izjavio je Aleksej Belov, direktor Bloka Energetika u NIS-u.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, promet naftnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike. Više na strani http://www.nis.eu/lat/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd