NIS pustio u rad malu elektranu u Sirakovu

Kompanija NIS pustila je u rad malu elektranu za proizvodnju električne i toplotne energije na naftno-gasnom polju u Sirakovu, u blizini Velikog Gradišta.

NIS sada ima ukupno 13 mini elektrana, odnosno kogeneracionih modula na teritoriji Srbije, a ulaganja u ovaj segment biznisa prešla su 15 miliona evra.
NIS sada ima ukupno 13 mini elektrana, odnosno kogeneracionih modula na teritoriji Srbije, a ulaganja u ovaj segment biznisa prešla su 15 miliona evra.

Vrednost investicije je dva miliona evra, a ukupna snaga novog postrojenja 2MW. Na ovom naftno-gasnom polju se sada proizvodi ukupno 3 MW električne energije, s obzirom da je na ovom području pre dve godine puštena u rad i prva NIS-ova elektrana snage 1 MW.

Projekat je realizovan u okviru programa za razvoj kapaciteta male kogeneracije, koja je deo dugoročne strategije kompanije usmerene na povećanje efikasnosti poslovanja zahvaljujući racionalnom korišćenju postojećih gasnih resursa.

NIS sada ima ukupno 13 mini elektrana, odnosno kogeneracionih modula na teritoriji Srbije, a ulaganja u ovaj segment biznisa prešla su 15 miliona evra. Proizvodnja električne energije dostigla je snagu od 11,6 MW, što je dovoljno za snadbevanje strujom u proseku 10.000 domaćinstava. Osim električne energije, NIS na mini elektranama proizvodi i toplotnu energiju za potrebe svojih postrojenja u visini od 2 MW.

„Mini elektrane imaju veliki značaj jer proizvode električnu i toplotnu energiju iz gasa koji do sada nije bio iskorišćen zbog visokog stepena ugljen dioksida i azota. Takođe, proces pretvaranja ovog gasa u električnu energiju ima i ekološku dimenziju jer se on više ne spaljuje na baklji i smanjuje se emisija štetnih gasova u atmosferu. Time kompanija doprinosi ostvarenju strateških ciljeva Republike Srbije u pogledu racionalizacije potrošnje energije i smanjenju zagađenja“ rekao je Igor Korać, zamenik direktora Bloka Energetika u NIS-u.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, kao i promet širokog asortimana naftnih derivata. Više na strani nis.eu/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd