NIS u Briselu organizovao okrugli sto “Srbija u EU: izazovi i prilike”

Kompanija NIS je, zajedno sa ambasadom Srbije u Belgiji i Sekretarijatom Energetske povelje, organizovala u kongresnom centru u Briselu okrugli sto "Srbija u EU: izazovi i prilike" na kojem su učestvovali zvaničnici Evropske unije, Energetske povelje, ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić i srpski privrednici.

Na okruglom stolu su učestvovali zvaničnici Evropske unije, Energetske povelje, ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić i srpski privrednici.
Na okruglom stolu su učestvovali zvaničnici Evropske unije, Energetske povelje, ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić i srpski privrednici.

Govoreći o poslovnoj i investicionoj klimi u Srbiji, Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, rekao je učesnicima da je u NIS od privatizacije uloženo više od dve milijarde evra i da je Srbija jedna od najprivlačnijih zemalja za strana ulaganja u regionu.

“Mi u Srbiji vidimo četiri stvari – stabilnu vladu, vrlo jasnu perspektivu članstva u EU, odličnu geografsku poziciju i solidan zakonski okvir”, poručio je Kravčenko, dodajući da ipak još treba raditi na poboljšanju postojeće regulative i primeni zakona kako bi se proces pridruživanja Evropskoj uniji ubrzao.

On je ukazao da NIS i druge kompanije podržavaju i pomažu proces pregovora o pridruživanju Srbije EU kroz aktivno učešće u pregovorima, punu primenu evropskih standarda u poslovanju i tehnološku modernizaciju proizvodnih procesa.

Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Srbije, rekao je da će Srbija u maju potpisati deklaraciju o Evropskoj Energetskoj povelji i uključiti se u proces formiranja Energetske unije . Antić je pozvao evropske i svetske preduzetnike da investiraju u Srbiju.

“Srbija je ozbiljno mesto za investicije i dajemo sve garancije ulagačima, a perspektive su naročito povoljne u energetskom sektoru“, istakao je ministar Antić.

Mihael Karničnig, šef kabineta evropskog komesara za proširenja Johanesa Hana, rekao je da je put Srbije ka EU neopoziv i naglasio da su u tom procesu važni predvidivost poslovanja, vladavina zakona i suzbijanje sivog tržišta. Povezivanje energetske i transportne mreže regiona i EU je, smatra on, jedan od preduslova za uspeh na evropskom putu.

Ivan Miletić iz duvanske industrije „Filip Moris“ iz Niša je objasnio da su ključni izazovi za poslovanje u Srbiji predvidivost zakona i propisa, a to znači da se mora usvojiti jasan akcioni plan za primenu svih pravnih tekovina Evropske unije u srpsko zakonodavstvo i to u toku pregovora o članstvu.

Bratislav Čeperković, regionalni direktor kompanije za visoku medicinsku tehnologiju iz Barselone „Medkomtek“, rekao je da je ova kompanija svoje regionalno središte za nanotehnologiju osnovala u Srbiji i privukla niz naučnika, lekara i istraživača.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, kao i promet širokog asortimana naftnih derivata. Više na strani nis.eu/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd