NIS u medijima

septembar 2017.

01.09. | Magazin "Nova Ekonomija"

Mladost i znanje osvajaju svet

Magazin “Nova ekonomija” objavio je tekst o uspehu mladih srpskih učenika na međunarodnim olimpijadama znanja iz fizike, matematike i hemije, uz podršku kompanije NIS. Kako se u tekstu navodi, učenici koji su predstavljali Srbiju na međunarodnim takmičenjima izabrani su na domaćim olimpijadama znanja koje su organizovane uz podršku kompanije NIS. Kompanija već pet godina kroz svoj program „Energija znanja“ ulaže u razvoj obrazovanja i nauke u Srbiji i pruža podršku mladim talentima koji nastupaju na međunarodnim takmičenjima.

NIS a.d. Novi Sad

januar 2017.

08.01. | Portal New Europe

Između konkurentnosti i odgovornosti

New Europe, jedan od najuticajnijih EU magazina, objavio je autorski tekst Nadežde Kokotović, šefa kabineta generalnog direktora i predstavnika NIS-a u Briselu. Tema teksta je odgovornost koji velike kompanije imaju prema zajednicama i privredama u kojima posluju, kao i važnost održivog razvoja, puta koji je izabrala i naša kompanija.

Tekst je objavljen na portalu New Europe 08.01.2017.

Članak na srpskom jeziku možete pročitati ovde.

novembar 2016.

08.11. | Portal B92.net

Predsednik Nikolić odlikovao Aleksandra Dibalja

Mediji izveštavaju da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u povezivanju i jačanju kulturnih i privrednih veza Ruske Federacije i Republike Srbije, odlikovao Aleksandra Dibalja, člana Upravnog odbora Gasprom njefta i zamenika generalnog direktora ove kompanije za korporativne komunikacije.

NIS a.d. Novi Sad

avgust 2016.

16.08. | Dnevne novine "Danas"

Gaspromnjeft finansira oslikavanje Hrama Svetog Save

Mediji prenose vest u kojoj se navodi da kompanija „Gasprom njeft“ donira četiri miliona evra za unutrašnje oslikavanje Hrama svetog Save. Ugovor o donaciji su potpisali predsednik Glavnog odbora Društva za podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej, Aleksandar Dibalj, zamenik generalnog direktora Gasprom njefta i Manana Valentinovna Popova, u ime Moskovskog međunarodnog fonda za pruženje pomoći UNESKO. „Gaspromnjeft” će finansirati izradu unutrašnje dekoracije kupole Hrama u okviru programa podrške projekti¬ma u oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je zahvalio na pomoći ruskoj državi i kompaniji „Gasprom njeft“, istakavši da je to bratska, prijateljska i hrišćanska pomoć. Patrijarh srpski Irinej je istakao da je donacija simbol rusko-srpkog prijateljstva i cement našeg narodnog jedinstva, te da će Hram svetog Save biti primer hrišćanske pravoslavne umetnosti.“Navodi se izjava Aleksandra Dibalja, da „Gasprom njeft“ nije samo najveći investitor u srpsku privredu, već i da pomaže očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa srpskog naroda.

NIS a.d Novi Sad

juli 2016.

20.07. | Biznis Magazin

Ulaganje kompanijskog profita u razvoj društva

Mesečnik Biznis Magazin objavio je tekst na temu održivog razvoja i kako kompanije ulažu od svog profita u razvoj društva. Kao dobar primer navodi se kompanija NIS, gde je navedeno da je kompanija krajem juna predstavila svoj Izveštaj o održivom razvoju za 2015. godinu, što je šesti put po redu. U tekstu se navodi da NIS u zajednicu ulaže putem pet korporativnih programa – „Energija sporta” „Kultura bez granica” „Energija znanja”, „Humanitarne aktivnosti” i „Zajednici zajedno”, kao i da je kroz te programe u zajednicu tokom 2015. godine uloženo više od 400 miliona dinara. U tekstu se prenosi i izjava generalnog direktora NIS-a Kirila Kravčenka koji je između ostalog naveo da je podrška zajednici kroz društveno odgovorne projekte zapravo strateško opredeljenje njegove kompanije.

NIS a.d. Novi Sad
04.07. | "Financial Times"

Poslovanje u skladu sa održivim razvojem

U srpskom izdanju Financial Times objavljen je tekst na temu poslovanja komopanija u skladu sa održivim razvojem, u kome je kao pozitivan primer predstavljeno da NIS poslednjih godina prednjači u oblasti održivog poslovanja i izveštavanja javnosti. Kako se u tekstu navodi, kompanija NIS predstavila je Izveštaj o održivom razvoju za 2015. godinu i takvu praksu neguje još od 2010. Na predstavljanju izveštaja za 2015. rečeno je da NIS svoju strategiju održivog razvoja bazira na četiri stuba, a to su ekonomski pokazatelji, ljudski resursi, odgovornost prema zajednici i zaštita životne sredine. Preneta je izjava Kirila Kravčenka, generalnog direktora NIS, u kojoj je navedeno da je održivi razvoj strateško opredeljenje kompanije.

NIS a.d. Novi Sad

juni 2016.

30.06. | Dnevne novine "Blic"

NIS predstavio Izveštaj o održivom razvoju za 2015. godinu

Mediji prenose vest da je kompanija NIS predstavila Izveštaj o održivom razvoju za 2015. godinu, koji je u skladu sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI). Osim što je prva kompanija u Srbiji koja je objavila verifikovan Izveštaj o održivom razvoju, NIS je u toku 2015. godine nastavio da unapređuje transparentnost izveštavanja u ovoj oblasti, pa je broj indikatora povećan sa 69 na 80. Izveštaj je verifikovala nezavisna revizorska kuća Ernst&Young u Srbiji i tradicionalno je predstavljen na dijalogu zainteresovanih strana gde su pored Kirila Kravčenka, generalnog direktora NIS-a, učestvovali i Stiven Fiš, partner u revizorskoj kući Ernst&Young, Irena Solorano, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) i Ana Trbović, profesorka na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) u Beogradu. Akcenat u Izveštaju o održivom razvoju za 2015. godinu je na onome što je NIS učinio u sprovođenju HSE politike, odnosno u oblasti zdravlja i bezbednosti na radu i zaštite životne sredine. NIS je ujedno i 2016. godinu proglasio godinom HSE-a u kompaniji, pokazujući da su pitanja iz te oblasti apsolutni prioritet u poslovanju.

NIS a.d. Novi Sad
23.06. | Magazin "NIN"

Zalog za budućnost

Magazin NIN objavio je tekst na temu stručne prakse koju su studenti Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ iz Zrenjanina obavili na Uhtinskom državnom univerzitetu u Rusiji, uz podršku kompanije NIS. Reč je o 11 studenata prve generacije sa novoakreditovanog smera Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa na zrenjaninskom Tehničkom fakultetu, čije je osnivanje inicirala kompanija NIS pre dve godine. Kako se u tekstu između ostalog navodi, ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji kompanije NIS Gaspromnjeft sa Tehničkim fakultetom iz Zrenjanina koji pripada Univerzitetu u Novom Sadu, potpisan je u julu 2013. godine, a u martu naredne godine potpisan je i ugovor sa Uhtinskim državnim tehničkim univerzitetom.

NIS a.d. Novi Sad

april 2016.

10.04. | Dnevne novine "Večernje novosti"

Intervju Aleksandra Dibalja člana UO Gaspromnjefa za „Novosti“ o donaciji za Hram Svetog Save

Novine „Večernje novosti“ objavile su intervju sa Aleksandrom Dibaljem, članom UO Gaspromnjefta, koji je govorio o donaciji Hramu Svetog Save. Dibalj je tom prilikom naglasio da će iznos od četiri miliona evra, koji je Gaspromnjeft izdvojio za završetak radova na Hramu, biti namenjen za tehničke radove na mozaiku kupole, ukupe površine 1.230 kvadratnih metara. U intervju je istaknuto da kontrolu nad kvalitetom i usklađenošću izvođenih radova sa izabranim umetničkim rešenjem kompanija Gaspromnjeft namerava da prepusti kćerki kompaniji, NIS, koja će privući kvalifikovane stručnjake iz oblasti mozaičke dekoracije. Na čelu celokupnog procesa biće Kiril Kravčenko, generalni direktor kompanije NIS. Dibalj je naglasio i da Srbi i Rusi imaju jake mnogovekovne duhovne veze i da se nada da će Hram Svetog Save postati najveći spomenik rusko-srpskog prijateljstva.

NIS a.d. Novi Sad

mart 2016.

07.03. | Novine "Sport"

NIS otvorena škola tenisa na Dejvis kupu

Mediji prenose vest da su tokom trajanja Dejvis kupa koji se održao u Beogradu, kompanija NIS i Teniski savez Srbije organizovali trodnevnu „NIS otvorenu školu tenisa”. Deca su imala priliku da nauče prve korake u tenisu uz pomoć stručnih trenera, a kompanija NIS sprovodi ovu akciju u skladu sa svojim sloganom „Budućnost na delu”koja ima za cilj podršku dečijem i profesionalnom sportu, kao i promovisanje zdravog načina života i pravilan razvoj mladih.

NIS a.d. Novi Sad

februar 2016.

08.02. | Dnevne novine "Blic"

Generalni direktor NIS-a najmoćniji stranac u Srbiji prema anketi dnevnog lista

Dnevni list “Blic” je i ove godine objavio listu 50 najmoćnijih stranaca u Srbiji. Na prvom mestu liste 50 najmoćnijih stranaca  nalazi se  Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a. Kako se navodi, na mestu generalnog direktora kompanije NIS Kravčenko se nalazi od 2009. Pod njegovim rukovodstvom, a u saradnji strateških partnera Gasprom njefta i Vlade Srbije, NIS je transformisan iz nacionalne naftno-gasne kompanije u uspešan regionalni energetski holding. Uprkos naglom padu cena nafte na svetskom tržištu u proteklih godinu i po dana, NIS je zahvaljujući  kvalitetnom upravljanju ostao uspešna kompanija. Ističe se i da je održana profitabilnost poslovanja i da je NIS je ostao najveći budžetski davalac u zemlji i puni preko 15 odsto budžeta Srbije.

NIS a.d. Novi Sad

decembar 2015.

31.12. | "Večernje novosti"

Intervju generаlnog direktorа NIS-а Kirilа Krаvčenkа zа “Večernje novosti”

NIS a.d. Novi Sad
09.12. | Čаsopis kompаnije Gаsprom Eksport „Blue Fuel“

Gorivo budućnosti iz Srbije

Čаsopis kompаnije Gаsprom Eksport „Blue Fuel“ objаvio je tekst u kome se nаvodi dа je kompаnijа NIS, čiji je većinski vlаsnik ruskа kompаnijа Gаsprom njeft, 2014. godine pustilа u rаd prvo postrojenje osposobljeno zа pripremu i komprimovаnje prirodnog gаsа (KPG) zа potrebe industrijskih potrošаčа, а od аvgustа ove godine kompаnijа je otvorilа i prvu mаloprodаjnu jedinicu sа ponudom KPG kаo motornog gorivа nаmenjenog putničkim i lаkim teretnim vozilimа. Uvođenjem komprimovаnog prirodnog gаsа u veleprodаjni i mаloprodаjni sistem, NIS ne sаmo neposredno doprinosi povećаnju energetske efikаsnosti, već i unаpređuje politiku održivog rаzvojа i uprаvljаnjа životnom sredinom, što je u sklаdu sа nаjstrožim direktivаmа Evropske Unije koje podstiču ogrаničenje i postepeno ciljno smаnjenje emisije štetnih gаsovа u аtmosferu.

NIS a.d. Novi Sad
02.12. | Magazin "Pečat"

Učešće kompаnije NIS nа srpsko-ruskom forumu u Mokvi

Mаgаzin Pečаt objаvio je vest u kojoj se nаvodi dа je nа srpsko-ruskom poslovnom forumu održаnom u Moskvi, u sklopu posete političko-privredne delegаcije iz Srbije Rusiji, pored 120 preduzećа iz Srbije i 100 iz Rusije učestvovаlа je i kompаnijа NIS. Posebnu pаžnju učesnikа izаzvаlo je obrаćаnje Kirilа Krаvčenkа, generаlnog direktorа NIS-а koji je predstаvio kompаniju, аli i potencijаle srpske privrede, u cilju dаljeg unаpređenjа rаzvojа srpsko-ruske sаrаdnje. Direktor NIS-а Kiril Krаvčenko istаkаo je dа je kompаnijа dаnаs nаjvećа kompаnijа u Srbiji i među prvih deset u Jugoistočnoj Evropi. Istаknuto je dа je od dolаskа Gаsprom njeftа u ovu kompаniju uloženu 2,5 milijаrdi evrа.

NIS a.d. Novi Sad

septembar 2015.

28.09. | Kurir -"Financial Times"

Kаko će energetskа politikа EU uticаti nа nаftnu privredu regionа

List Kurir , u specijalnom izdanju “Financial Times” objavio je tekst na temu nedavno održane panel-diskusije u Privrednoj komori Srbije pod nazivom „Uticaj energetske i klimatske politi¬ke Evropske unije na naftnu privre¬du u jugoistočnoj Evropi“ u organizaciji Nacionalnog naftnog komiteta, a uz podršku kompanije NIS. Učesnici panel-diskusije bili su predstavnici Energetske zajednice, Međunarodne agencije za energetiku, Vlade Srbije i najvećih naftnih kompanija koje posluju u zemljama jugoistočne Evrope, među kojima je i kompanija NIS.

NIS a.d. Novi Sad
10.09. | Dnevne novine "Večernje Novosti"

NIS je najbolja srpska firma prema tradicionalnoj rang-listi Deloitte “Top 500”

NIS se od svih srpskih kompanija najbolje plasirao na tradicionalnoj rang-listi Top 500 kompanija u centralnoj Evropi, revizorsko-konsultantske kuće Deloitte. Na listi 50 najuspešnijih kompanija iz energetskog sektora u centralnoj Evropi, NIS je zauzeo 34. mesto, dok je na listi „Top 500 kompanija“ zadržao 63. poziciju sa prošlogodišnjim ostvarenim prihoima od prodaje od 2,19 milijarde evra. Druga najbolje plasirana kompanija iz Srbije je Elektroprivreda Srbije, koja je na listi “Top 50 energetskih kompanija” rangirana na 39. mestu, a na listi “Top 500” zauzela je 88. mesto.

NIS a.d. Novi Sad

avgust 2015.

06.08. | Magazin "Nedeljnik"

Uspeh mladih matematičara i hemičara uz podršku kompanije NIS

List “Nedeljnik” objavio je tekst na temu uspeha mladih matematičara i hemičara iz Srbije koji su osvojili ukupno osam medalja na međunarodnim olimpijskim takmičenjima na Tajlandu odnosno u Azerbejdžanu uz podršku kompanije NIS. Saradnja sa univerzitetima i naučnim institucijama samo je deo društveno odgovornog poslovanja NIS-a koji se odvija pod sloganom „Budućnost na delu”. Kompanija ulaže u razvoj obrazovanja i nauke i pruža podršku mladim talentima kroz korporativni program „Energija znanja”, navodi se u tekstu.

NIS a.d. Novi Sad

juli 2015.

30.07. | Dnevne novine "Kurir"

Dobit NIS-a od pet milijardi dinara u prvoj polovini godine

Grupa NIS ostvarila na kraju prvog polugodišta ove godine neto dobit od pet milijardi dinara.”Finansijski pokazatelji NIS-a su poboljšani u poređenju sa prvim kvartalom ove godine. Prema rečima zamenika generalnog direktora Gaspromnjefta i generalnog direktora NIS-a, Kirila Kravčenka Кompanija je uspela da prevaziđe negativne trendove i da zabeleži pozitivan rezultat, pre svega zahvaljujući naporima koji su uloženi u cilju povećanja operativne efikasnosti”. Najveću podršku tome pružili su zaposleni u NIS-u, svakodnevno dajući doprinos uspešnom i stabilnom radu kompanije. “Nastojaćemo i dalje da očuvamo profitabilnost NIS-a i zadržimo konkurentnost poslovanja”, rekao je Kravčenko.

NIS a.d. Novi Sad
24.07. | Politika

Intervju Kirila Kravčenka, generalnog direktora NIS-a za list “Politika”

Dnevne novine Politika objavile su intervju sa Kirilom Kravčenkom, generalnim direktorom NIS-a koji je govorio o izgradnji nove termoelektrane-toplane u Pančevu, u koju će biti uloženo oko 140 miliona evra, kao i da će NIS postati energetski holding.

NIS a.d. Novi Sad
11.07. | Dnevne novine "Večernje Novosti"

Održаn festivаl “Boljšoj” uz podršku Gаspromnjeftа

Muzički festivаl “Boljšoj” koji već treću godinu zа redom podržаvа kompаnijа Gаsprom njeft održаn je u Drvengrаdu nа Mokroj gori, od 9.do 11.julа. Više od 100 tаlentovаnih mlаdih muzičаrа borilo se zа zlаtnu mаtrjošku – glаvnu nаgrаdu festivаlа. Cilj Festivаlа, koji je osnovаo istаknuti režiser Emir Kusturicа, je rаzvoj kulturnih vezа između Rusije i Srbije, kаo i podrškа mlаdih tаlenаtа iz muzičkih školа i аkаdemijа iz Srbije, Republike Srpske, kаo i mlаdih tаlenаtа iz regionа Rusije. Kusturicа se zаhvаlio kompаniji Gаspromnjeft kojа je i ove godine podržаlа festivаl, а posetioce je u okviru svečаnog otvаrаnjа pozdrаvio zаmenik generаlnog direktorа Gаsprom njeftа Aleksаndаr Dibаlj.

NIS a.d. Novi Sad
07.07. | Dnevne novine "Danas"

NIS predstаvio Izveštаj o održivom rаzvoju zа 2014. godinu

Mediji prenose vest dа je kompаnijа NIS predstаvilа Izveštаj o održivom rаzvoju zа 2014 godinu. Izveštаj je i ove godine trаdicionаlno predstаvljen nа Forumu stejkholderа u okviru kojeg je održаnа i pаnel diskusijа nа kojoj su pored generаlnog direktorа NIS-а, Kirilа Krаvčenkа učestvovаli i direktor revizorske kuće KPMG, DŽejms Tornli i urednicа mаgаzinа Biznis i Ekonometаr, Rаdojkа Nikolić.Pored Izveštаjа o održivom rаzvoju, održаnа su i tri pаrаlelnа okruglа stolа nа teme:„ Odgovorni premа životnoj sredini-korporаtivnа HSE prаksа“, „Sigurni u vreme krize-motivаcijа i benefiti zа zаposlene“ i „Investicije u enegetiku-ulаgаnje u budućnost“. Nа okruglim stolovimа učestvovаli su predstаvnici NIS-а, ministаrstаvа, držаvnih institucijа, univerzitetа u Beogrаdu i Novom Sаdu, nevlаdinih orgаnizаcijа, nаjvećih kompаnijа u Srbiji, kаo i predstаvnici medijа.

NIS a.d. Novi Sad

juni 2015.

30.06. | Dnevne novine "Blic"

Svečano otvorena GAZPROM Benzinska stanica “Žarkovo 1”

Kompanija NIS otvorila novu GAZPROM benzinsku stanicu “Žarkovo 1” u Trgovačkoj ulici na opštini Čukarica. Benzinsku stanicu “Žarkovo 1”, otvorio je direktor Bloka Promet u NIS-u Aleksej Černjikov, istakavši da je stanica izgrađena u skladu sa najzahtevnijim ekološkim propisima i opremljena savremenom opremom i dvostranim multipleks automatima za točenje goriva. Potrošači će na ovoj benzinskoj stanici moći da kupe visoko kvalitetno gorivo, a u ponudi je i širok spektar dopunskih proizvoda, u sastavu benzinske stanice je restoran i autoperionica a stanica radi 24 sata dnevno.

NIS a.d. Novi Sad
26.06. | Magazin "Pečat"

NIS potpisao sporazum o izgradnji termoelektrane kod Pančeva

Nedeljni magazin Pečat prenosi vest da je u okviru Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma potpisan sporazum izmedu OAD Centrener-goholdinga (pripada Grupi Gasprom energoholding) i NIS a.d. Novi Sad (Grupa Gasprom njeft) o formiranju kompanije Serbskaja Generacija LLC Novi Sad. Sporazum su potpisali generalni direktor Gasprom energoholdinga d.o.o. i OAD Centrenergoholdinga Denis Fjodorov i generalni direktor NIS a.d. Kiril Kravčenko, u prisustvu predsednika Izvršnog odbora OAD Gasprom Alekseja Milera.

NIS a.d. Novi Sad
22.06. | Kurir -"Financial Times"

Nastavljena modernizacija Rafinerije nafte Pančevo

Kompanija NIS nastavila je s modernizacijom Rafinerije nafte Pančevo i od početka ove godine su realizovane četiri investicije, u vrednosti većoj od devet miliona evra. Završetkom treće faze modernizacije auto-punilišta, što je investicija vredna gotovo dva miliona evra, instaliran je ekološki najbezbedniji način utovara derivata u autocisterne.

NIS a.d. Novi Sad

maj 2015.

31.05. | Dnevne novine "Kurir"

Najstariji ruski teatar u Novom Sadu, uz podršku kompanije NIS

Predstava “Usnila sam baštu”, najstarijeg ruskog pozorišta “Fedor Volkov”, odigrana je u Velikoj pozorišnoj sali u Poslovnom centru NIS-a u Novom Sadu. Andrej Šibanov, zamenik generalnog direktora i direktor funkcije za organizaciona pitanja NIS-a, je prisutnima rekao da je ovo prilika da vide lepotu ruske romanse i jednu od najlepših i najharizmatičnijih glumica, kao i da čuju lepotu ruskog jezika i kulture u Srbiji. Direktor teatra “Fodor Volkov” Jurij Itin rekao je da su naša pozorišta, kao i naše zemlje, povezani. Gostovanje ovog ruskog pozorišta realizovano je u saradnje NIS-a i Ruskog doma. Saradnja podrazumeva razmenu znanja i iskustava, a naročito rad na popularizaciji ruskog jezika i kulture u Srbiji.

NIS a.d. Novi Sad

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd