Održan treći „Boljšoj festival“

Na Mokroj gori, u Drvengradu Emira Kusturice, od 9. do 11. jula je održan održan treći muzički festival "Boljšoj", pod pokroviteljstvom "Gasprom njefta".

Nemanja Radulović

Festival je otvorio istaknuti ruski pijanista Jurij Rozum, dok je druge festivalske večeri koncert održao proslavljeni srpski violinista Nemanja Radulović, u pratnji Simfonijskog orkestra „Boljšoj“, a pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića, šefa opere u Meksiko Sitiju. Za dobro raspoloženje na kraju festivala pobrinula se grupa „No Smoking Orchestra“ predvođena režiserom Emirom Kusturicom.

Na takmičenju u okviru festivala učestvovalo je više od 70 mladih muzičara iz srednjih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske, a ove godine prvi put pridružili su im se i mladi iz Rusije.

Prema jednoglasnoj oceni žirija koji su činili profesori Viktorija Matelinen i Zoran Komadina i Miroslav Pavlović koncertmajstor beogradske filharmonije, glavnu nagradu, Zlatnu matrjošku, osvojio je pijanista Leo Borisavljević sa Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda. Srebrna matrjoška je pripala duu koji čine sopran Ana Petrović i pijanista Strahinja Đokić, takođe sa Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, dok je Bronzanu matrjošku osvojila ruskinja Anastasija Čugajnova iz Centra umetnosti za talentovanu decu sa Severa. Pobednicima je nagrade uručio violinista Nemanja Radulović.

Cilj Festivala, koji je osnovao istaknuti režiser Emir Kusturica, a podržala kompanija Gasprom njeft je razvoj kulturnih veza između Rusije i Srbije, kao i podrška mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Tagovi:

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, kao i promet širokog asortimana naftnih derivata. Više na strani nis.eu/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd