Održana peta Srpska fizička olimpijada uz podršku NIS-a

Srpska fizička olimpijada za najbolje srednjoškolce održana je, petu godinu zaredom, uz podršku kompanije NIS. Na takmičenju koje je 27. i 28. aprila u prostorijama Fizičkog fakulteta u Beogradu organizovalo Društvo fizičara Srbije učestvovala su 23 najbolja mlada fizičara iz škola iz cele Srbije.

Nagrađeni takmičari činiće olimpijski tim Srbije koji će nastupiti na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja se u julu ove godine održava u Indoneziji

Na svečanosti održanoj u NIS-ovoj laboratoriji na Fizičkom fakultetu u Beogradu proglašeni su pobednici: Veliku zlatnu statuu „Energija znanja“ osvojio je Marko Šušnjar iz Matematičke gimnazije u Beogradu. Velika srebrna statua pripala je Dušanu Đorđeviću iz Matematičke gimnazije u Beogradu, dok su Veliku bronzanu statuu poneli Ognjen Tošić i Vuk Radović, takođe iz Matematičke gimnazije u Beogradu. Mala statua je pripala Novaku Stanojeviću iz gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša. Nagrađeni takmičari činiće olimpijski tim Srbije koji će nastupiti na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja se u julu ove godine održava u Indoneziji.

Sve pohvale za ove izuzetne uspehe mladih fizičara, svakako zaslužuju i njihovi profesori Nataša Čanković iz Matematičke gimnazije u Beogradu i Ljiljana Kostić iz gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, bez čijeg znanja, entuzijazma i posvećenosti, uspesi njihovih đaka ne bi bili mogući.

„Iako nas je već stigao umor, veoma sam uzbuđen zbog pobede na ovoj olimpijadi i učešću na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi. Zadaci su bili teži nego prošli put, ali su bili jako zanimljivi i uživao sam rešavajući ih. U pripremi nam je dosta značio rad u NIS-ovim laboratorijama za fiziku ovde na Fizičkom fakultetu, pa verujem da ćemo se odlično pripremiti za međunarodno takmičenje“, rekao je Marko Šušnjar, apsolutni pobednik Srpske fizičke olimpijade.

Prvog dana takmičenja, učesnici su znanje pokazali u eksperimentalnom delu, a drugi dan u teorijskim zadacima.

Pored Srpske fizičke olimpijade, NIS podržava i realizaciju Olimpijada iz matematike, hemije i ruskog jezika, a osim organizacije nacionalnih takmičenja, kompanija omogućava i odlaske srpskih timova na međunarodne Olimpijade

Ivan Dojčinović, predsednik Društva fizičara Srbije, istakao je da je Srpska fizička olimpijada veliki izazov za učesnike, jer su većina učenici 4. razreda srednje škole, pa učešćem na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi imaju bolju mogućnost za upis na prestižne fakultete.

“Deca su uložila puno truda i rada, a na nama je da ih u svemu tome podržimo. Ovom olimpijadom pripremamo učenike za Međunarodnu olimpijadu, jer je ovde težina zadataka na istom nivou kao ona sa kojom će se susresti na Međunarodnoj olimpijadi i, upravo zato, očekujemo sjajne rezultate. Svakako, sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške NIS-a, jer je od početka programa „Energija znanja“ renoviran veliki broj laboratorija za fiziku širom Srbije, a samo na Fizičkom fakultetu smo dobili dve nove laboratorije koje nam omogućuju kvalitetne uslove za rad sa studentima i srednjoškolcima”, rekao je Dojčinović.

Srpski olimpijski tim dobio je statue Energije znanja, a pobednik Olimpijade, Marko Šušnjar, na poklon je dobio i sat, koji mu je darovala švajcarska kompanija „Grovana“. Sat kompanije „Grovana“ uručen je i prošlogodišnjem nosiocu zlatne medalje na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi, Mihajlu Sporiću, sada studentu Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Pored Srpske fizičke olimpijade, NIS podržava i realizaciju Olimpijada iz matematike, hemije i ruskog jezika, a osim organizacije nacionalnih takmičenja, kompanija omogućava i odlaske srpskih timova na međunarodne Olimpijade.

U sklopu programa „Energija znanja“, NIS podržava razvoj nauke i obrazovanja, pre svega ulaganjem u mlade talente i stvaranjem kvalitetnih uslova za njihovo usavršavanje. U skladu sa svojim sloganom „Budućnost na delu“, kompanija realizuje veliki broj društveno-odgovornih projekata, od kojih je većina namenjena mladima.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, promet naftnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike. Više na strani http://www.nis.eu/lat/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd