Otvoren digitalni kabinet za ruski jezik u Osnovnoj školi „Brekovo“, uz podršku NIS-a

U Osnovnoj školi „Brekovo“, u Brekovu kod Arilja, svečano je otvoren digitalni kabinet za ruski jezik, čiju je adaptaciju i opremanje podržala kompanija NIS u okviru svog korporativnog programa „Energija znanja“, koji podrazumeva saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji i inostranstvu.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave,  rukovodstva Osnovne škole „Brekovo“, kompanije NIS, Školske uprave, Saveta roditelja, kao i sadašnji i bivši učenici škole.

Kabinet je kompletno adaptiran i renoviran, u potpunosti je opremljen multimedijalnim sredstvima i obezbeđen internet vezom. Zahvaljujući tome, kabinet je namenjen učenicima svih razreda i pogodan je za izvođenje nastave kako stranih jezika, tako i drugih predmeta, koji zahtevaju multimedijalnu opremu.

Osnovna škola „Brekovo“ redovno učestvuje i ostvaruje odlične rezultate na olimpijadama iz ruskog jezika koje organizuje kompanija NIS, a nastavu ruskog jezika pohađaju svi učenici ove škole. Zahvaljujući podršci NIS-a, koji već sedam godina putem programa „Energija znanja“ ulaže u popularizaciju nauke i unapređenje uslova za izvođenje nastave u obrazovnim institucijama u Srbiji, u Osnovnoj školi „Brekovo“ nastava ruskog jezika, kao i ostalih predmeta, unapređena je i olakšana.

Miloš Nedeljković, predsednik Opštine Arilje, istakao je da se Osnovna škola „Brekovo“ ponosi bogatom tradicijom i velikim brojem uglednih i poznatih naučnika i umetnika, koji su bivši učenici ove škole, a predsednik Skupštine opštine Arilje, Dragiša Terzić, zahvalio se kompaniji NIS na donaciji školi u Brekovu: „Za opštinu Arilje ova godina smatra se godinom prosvete. Opština je uložila u rekonstrukciju tehnološkog parka, zahvaljujući čemu ćemo otvarati nova IT odeljenja i nove obrazovne profile. Naši učenici će tako moći da se školuju u Arilju. Za nas je ova donacija velika čast“, naveo je Terzić ovom prilikom.

Goran Ičelić, direktor Osnovne škole „Brekovo“, izrazio je zahvalnost kompaniji NIS na donaciji i istakao da se škola trudi da maksimalno unapredi nastavni proces, čemu značajno doprinosi uspešna saradnja i sa lokalnom zajednicom i sa meštanima.

Prilikom svečanog otvaranja digitalnog kabineta za ruski jezik nastavnici i učenici Škole pripremili su raznovrstan umetnički program, a direktor Ičelić je uručio zahvalnice gostima.

Kompanija NIS u 2019. godini nastavlja sa donacijama školama širom Srbije, čiji učenici postižu zapažene rezultate na olimpijadama iz ruskog jezika i prirodnih nauka.

Program „Energija znanja“ pokrenut je 2012. godine. Pored podrške razvoju prirodnih nauka, NIS ulaže i u popularizaciju ruskog jezika, tako da je od 2013. godine održano šest Olimpijada znanja iz ruskog jezika i otvoreno više od 10 učionica i kabineta za ruski jezik u školama čiji su učenici  ostvarili visoke rezultate na olimpijadama. NIS olimpijada je 2014. godine uvrštena i u zvaničan kalendar takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Takođe, u okviru popularizacije ruskog jezika, preko programa „Energija znanja“, NIS od 2014. godine pruža podršku realizaciji dvojezične nastave u tri škole u Srbiji i sarađuje sa fakultetima Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu. Tako se  na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu školuju profesori za dvojezična odeljenja u ovim školama, na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2018. godine je otvoren Centar za ruske studije, a na Filološkom fakultetu u Beogradu otvoren je kabinet za ruski jezik. Saradnja sa Filološkim fakultetom podrazumeva i realizaciju nastave srpskog jezika u Ruskoj školi pri Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, promet naftnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike. Više na strani http://www.nis.eu/lat/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd