Potpisan Memorandum o saradnji kompanije NIS i Univerziteta u Banja Luci

Predstavnici kompanije NIS i Univerziteta u Banja Luci potpisali su danas Memorandum o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke i kulture. Memorandum o saradnji u Rektoratu Univerziteta u Banja Luci potpisali su Andrej Šibanov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za organizaciona pitanja NIS-a i prof.dr Milan Mataruga, rektor Banjalučkog univerziteta.

Memorandum o saradnji u Rektoratu Univerziteta u Banja Luci potpisali su Andrej Šibanov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za organizaciona pitanja NIS-a i prof.dr Milan Mataruga, rektor Banjalučkog univerziteta.

Dokumentom je predviđeno uspostavljanje partnerskih odnosa dve strane u okviru promocije i popularizacije ruskog jezika i kulture u Republici Srpskoj, kao i razvoju naučnih istraživanja , usavršavanju kadrova i razmene znanja. Istovremeno saradnjom je predviđeno i organizovanje gostujućih predavanja NIS-ovih stručnjaka na Univerzitetu u Banja Luci, uključivanje studenata u kompanijske programe namenjene mladima, kao i zajednički rad na stvaranju uslova za održavanje Olimpijada znanja iz ruskog jezika u Republici Srpskoj.

Andrej Šibanov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za organizaciona pitanja NIS-a je ovom prilikom istakao: „Za nas je velika čast da je kompanija NIS započela saradnju sa Univerzitetom u Banja Luci. Verujemo da će naša saradnja u oblasti nauke i obrazovanja doprineti reafirmaciji i popularizaciji ruskog jezika u Republici Srpskoj, kao i jačanju kapaciteta i osposobljavanju kadrova za zajedničke projekte koji će, siguran sam, dostići vrhunske rezultate u budućnosti“.

Partnerstvo sa obrazovnim i naučnim institucijama kompanija NIS razvija već pet godina u okviru korporativnog programa „Energija znanja“ čiji je cilj unapređenje uslova za obrazovanje i školovanje mladih stručnjaka, kao i prilagođavanja studijskih programa potrebama tržišta. U okviru ovog programa, NIS između ostalog podržava brojne projekte usmerene upravo na širenje i popularizaciju ruskog jezika. Neki od tih projekata su organizacija Olimpijada iz ruskog jezika za učenike osnovnih škola, gimnazija i srednjih stručnih škola na kojima su učestvovala i deca iz Republike Srpske. Pored toga, NIS je pomogao otvaranje bilingvalna rusko-srpska razreda u dve škole u Srbiji.

Kompanija je do sada potpisala 46 sporazuma sa domaćim i međunarodnim naučnim i obrazovnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, a kroz program stipendiranja do sada je prošlo više od 94 studenata. Za svoj doprinos razvoju obrazovanja u Srbiji, kompanija NIS je u 2016. godini dobila prestižnu „Svetosavsku nagradu“ koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije.

Pored NIS-a, predstavnici Univerziteta u Banja Luci potpisali su i sporazum o saradnji sa Ruskim centrom za nauku i kulturu u Republici Srbiji (Ruski dom). Svečanosti koja je organizovana ovim povodom, pored delegacije NIS-a i Predstavništva Rossotrudničestva u Srbiji, ,,Ruski dom”, prisustvovali i ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Nj.E. g. Stanimir Vukićević, savetnik u Ambasadi Rusije g. Petar Frolov i konzul Republike Srbije u Banja Luci g. Radoslav Ilić.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, promet naftnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike. Više na strani http://www.nis.eu/lat/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd