Renovirani muzej NIS-a otvoren u okviru “Noći muzeja”

U okviru manifestacije "Noć muzeja", kompanija NIS je izložbom "Od fosila do automobila" svečano otvorila svoj renovirani muzej u Novom Sadu.

NIS je izložbom "Od fosila do automobila" svečano otvorio svoj renovirani muzej u Novom Sadu
NIS je izložbom “Od fosila do automobila” svečano otvorio svoj renovirani muzej u Novom Sadu

Posetioci izložbe imali su priliku da se, kroz edukativno-interaktivnu postavku, upoznaju sa nastankom nafte i da vide ceo proces njene proizvodnje i prerade, kao i put naftnih derivata do benzinskih stanica i krajnjih potrošača. Takođe, gosti NIS-ovog muzeja imali su priliku da učestvuju u eksperimentima i da čuju iskustva starijih naftaša.

Tema stalne postavke renoviranog muzeja NIS-a je “Budućnost na delu” i čine je tri narativne celine: prošlost, sadašnjost i budućnost. Razvoj kompanije prikazan je kroz svedočenja bivših i sadašnjih zaposlenih i kroz njihove doživljaje, iskustva i sećanja.

Posetioci izložbe imali su priliku da se upoznaju sa nastankom nafte i da vide ceo proces njene proizvodnje i prerade
Posetioci izložbe imali su priliku da se upoznaju sa nastankom nafte i da vide ceo proces njene proizvodnje i prerade

U muzeju su izloženi eksponati velike vrednosti koji svim posetiocima omogućavaju da saznaju više o prvim bušotinama, o počecima istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i o njihovoj preradi. Takođe, predstavljen je i istorijat razvoja benzinskih stanica na ovim prostorima, a muzejska postavka donosi priču o razvoju posleratne Jugoslavije i jedne od najvažnijih privrednih grana u našoj zemlji – energetike.

Naftna industrija je u velikoj meri uticala na razvoj države
Naftna industrija je u velikoj meri uticala na razvoj države

“NIS-ov muzej je mnogo više od zbirke eksponata – on predstavlja svedočanstvo o razvoju energetike na ovim prostorima, kao i o nastanku jednog novog zanimanja – naftaša. Za nas, zaposlene NIS-a, on ima sentimentalnu vrednost, a za našu zajednicu istorijski značaj. Naziv nove muzejske postavke “Budućnost na delu”, ujedno je i naš korporativni slogan. Njime želimo da poručimo da ćemo, kao društveno odgovorna kompanija, nastaviti da ulažemo u našu zajednicu i društvo, ali i u tradiciju, očuvanje nasleđa i promovisanje pravih vrednosti”, rekla je povodom otvaranja renoviranog muzeja NIS-a Sanja Lubardić, direktorka Funkcije za odnose sa javnošću i komunikacije.

NIS već šestu godinu zaredom učestvuje u kulturnoj manifestaciji “Noć muzeja”. Na ovaj način kompanija želi da javnost bliže upozna sa svojom tradicijom i vrednostima i sa industrijom koja je u velikoj meri uticala na razvoj zemlje.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, kao i promet širokog asortimana naftnih derivata. Više na strani nis.eu/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd