Svečano obeležen početak izgradnje TE-TO Pančevo

U Pančevu je 7. marta održana svečanost povodom početka izgradnje teremoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, koju NIS i „Gasprom energoholding“ grade na lokaciji pančevačke Rafinerije nafte.

Svečanosti su, pored Kirila Tjurdenjeva, generalnog direktora NIS-a, prisustvovali i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, Denis Fjodorov, generalni direktor „Gasprom energoholdinga“, Hua Sin Šen, predstavnik Šangaj elektrik grup koja je izvođač radova, brojne zvanice i predstavnici medija.

Ovim projektom se predviđa izgradnja elektrostanice za kogeneraciju na bazi tehnologije parno-gasnog ciklusa sa  istovremenom proizvodnjom električne i toplotne energije u obliku tehnološke pare, ukupne instalisane električne snage oko 200 MW.

Projekat se realizuje u saradnji NIS-a (akcionarski udeo 49 odsto) i „Gasprom energoholdinga“ (51 odsto).

Osnovna namena TE-TO je zadovoljavanje rastućih potreba rafinerije Pančevo za električnom energijom i tehnološkom parom. Osim toga, TE-TO će doprineti povećanju stabilnosti snabdevanja električnom energijom, zahvaljujući usmeravanju dela proizvedene električne energije u energetski sistem Srbije.

Puštanje u rad TE-TO Pančevo planirano je za 2020. godinu.

Tagovi:

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, promet naftnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike. Više na strani http://www.nis.eu/lat/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd