Treći „Boljšoj festival“ na Mokroj Gori

Od 9. do 11. jula u Drvengradu na Mokroj gori, pod pokroviteljstvom "Gasprom njefta" održava se treći muzički festival "Boljšoj".

Festival su svečano otvorili zamenik generalnog direktora Gasprom njefta Aleksandar Dibalj i režiser Emir Kusturica
Festival su svečano otvorili zamenik generalnog direktora Gasprom njefta Aleksandar Dibalj i režiser Emir Kusturica

Cilj Festivala, koji je osnovao istaknuti režiser Emir Kusturica, je razvoj kulturnih veza između Rusije i Srbije, kao i podrška mladih talenata iz muzičkih škola i akademija Srbije. Ove godine granice festivala su proširene, i u takmičarskom programu prvi put će učestvovati deca iz Rusije.

Na takmičenju u okviru festivala biće izvedena dela klasičnih i savremenih ruskih i srpskih kompozitora. Preko 100 talentovanih mladih muzičara boriće se za zlatnu matrjošku – glavnu nagradu festivala. Žiri takmičenja čine istaknuti srpski i ruski profesori i muzičari u sastavu: profesori Viktorija Matelinen i Zoran Komadina te Miroslav Pavlović koncertmajstor beogradske filharmonije.

Gosti festivala „Boljšoj“ uživaće i u bogatom muzičkom i filmskom programu.

Festival je otvorio laureat mnogobrojnih prestižnih međunarodnih takmičenja, istaknuti pijanista Jurij Rozum.

Pijanista Jurij Rozum nastupio na otvaranju festivala
Pijanista Jurij Rozum nastupio na otvaranju festivala

Na sceni Drvengrada nastupiće i srpski violinista Nemanja Radulović u pratnji Simfonijskog orkestra „Boljšoj“, pod upravom dirigenta Srboljuba Dinića, šefa opere u Meksiko Sitiju.

Finalni akord festivala biće nastup okteta „Boljšoj“, koji će izvesti teme Despićeve počasnice Mokranjcu i Mendelsonov okret na film „Sreća“ Aleksandra Medvedkina. Grupa „No Smoking Orchestra“ pobrinuće se za dobro raspoloženje svih gostiju i učesnika na kraju festivala.

Tagovi:

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, kao i promet širokog asortimana naftnih derivata. Više na strani nis.eu/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd