Uz podršku “Gasprom njefta” počeo četvrti “Boljšoj” festival

Četvrti festival klasične muzike "Boljšoj", koji se održava uz podršku ruske kompanije "Gasprom njeft", otvoren je večeras u etno selu Mećavnik, u nacionalnom parku "Mokra gora".

Festival koji traje do 17. jula otvorili su njegov osnivač, režiser Emir Kusturica, i Aleksandar Dibalj, zamenik generalnog direktora za korporativne komunikacije “Gasprom njefta”.

Festival su otvorili režiser Emir Kusturica, i Aleksandar Dibalj, zamenik generalnog direktora za korporativne komunikacije "Gasprom njefta"
Festival su otvorili režiser Emir Kusturica, i Aleksandar Dibalj, zamenik generalnog direktora za korporativne komunikacije “Gasprom njefta”

“Saradnja sa Gasprom njeftom za nas je privilegija i rezultovala je ovim festivalom u kome ćemo uživati naredna tri dana. U trenutku kada je svet u vrlo teškom stanju, mi ovde uživamo u uzvišenim tonovima. Doneli smo klasičnu rusku muziku na mesto na kome to niko nije očekivao. Najlepše je što je ovaj festival mesto na kome se sreću najtalentovaniji ljudi. U vreme kada je sve kvantifikovano i meri se brojkama, mi stavljamo akcenat na kvalitet. Želim da izrazim zahvalnost Gasprom njeftu, koji je omogućio da na ekskluzivnom mestu čujemo zvuke koji će odjeknuti u celom svetu”, rekao je Kusturica.

Aleksandar Dibalj je kazao da je “Gasprom njeft” jedan od najvećih investitora u Srbiji i da će nastaviti da ulaže u razvoj srpske ekonomije.

“Kao investitor koji dolazi iz Rusije, koja je vrlo značajna za Srbiju, mi smo odmah shvatili da nije dovoljno samo ekonomsko ulaganje, već i kulturno. Zato Gasprom njeft već dugi niz godina investira u kulturne projekte zajedno sa našim srpskim partnerima, pa smo između ostalog i sponzori filmskog festivala „Kustendorf“. Pre četiri godine smo sa Emirom Kusturicom razgovarali kako bi trebalo da napravimo neki lep zajednički projekat, a naš prijatelj Emir, genijalan kakav jeste, odmah je smislio kako će na ovom mestu napraviti festival ruske klasične muzike i nazvao ga skromno „Boljšoj“. Projekat smo uspešno realizovali i zato sada imamo prilike da na ovom divnom mestu slušamo muziku najtalentovanijih muzičara”, rekao je zamenik generalnog direktora za korporativne komunikacije “Gasprom njefta”.

Na otvaranju manifestacije publika je uživala u nastupu Zorana Todorovića, jednog od najboljih svetskih lirskih tenora, i simfonijskog orkestra “Boljšoj”.

Četvrti festival klasične muzike "Boljšoj" počeo je nastupom Zorana Todorovića, jednog od najboljih svetskih lirskih tenora, i simfonijskog orkestra "Boljšoj"
Četvrti festival klasične muzike “Boljšoj” počeo je nastupom Zorana Todorovića, jednog od najboljih svetskih lirskih tenora, i simfonijskog orkestra “Boljšoj”

Večerašnji koncert je samo početak festivala koji je podeljen na takmičarski deo i koncertni program. U takmičarskom delu će nastupiti 65 mladih talentovanih muzičara iz škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, koji se nadmeću za nagrade festivala – zlatnu, srebrnu i bronzanu „Matrjošku“. U žiriju koji će odlučiti o nagradama su Jurij Rozum, čuveni pijanista, narodni umetnik Rusije, Ljiljana Nestorovska, dekan Beogradskog fakulteta muzičke umetnosti i Zoran Komadina, profesor muzičke Akademije Istočnog Sarajeva.

Festival u etno selu Mećavnik tradicionalno se održava od 2013. godine uz podršku "Gasprom njefta"
Festival u etno selu Mećavnik tradicionalno se održava od 2013. godine uz podršku “Gasprom njefta”

U koncertnom delu programa nastupiće renomirane muzičke zvezde, kao što su violončelista Narek Ahnazarjan, pijanista Jurij Rozum, violinista Nemanja Radulović.

Muzička manifestacija na Mokroj gori mladim talentima omogućava razmenu iskustava i usavršavanje znanja kroz saradnju sa renomiranim umetnicima
Muzička manifestacija na Mokroj gori mladim talentima omogućava razmenu iskustava i usavršavanje znanja kroz saradnju sa renomiranim umetnicima

Festival koji se tradicionalno održava od 2013. godine uz podršku „Gasprom njefta“ omogućava mladim muzičarima da razmene iskustva, kao i da usavrše svoje umeće sarađujući sa renomiranim umetnicima.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, kao i promet širokog asortimana naftnih derivata. Više na strani nis.eu/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd