Uz podršku NIS-a izabrani prvi „Mladi heroji“ Srbije

Proglašeni su pobednici prvog nacionalnog konkursa „Youth Heroes“ koji je u novembru pokrenula Exit Fondacija u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije. Cilj konkursa je da se mladi, istinski heroji izvuku iz anonimnosti, predstave javnosti i promovišu kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za cele generacije.

Stručni žiri je među više stotina pristiglih kandidatura odabrao 18 mladih heroja koji će od predstojećeg januara poneti tutulu “Youth Hero”. Najviše pobednika izabrano je u oblasti obrazovanja i nauke, ukupno šest, a prvo mesto među srednjoškolcima zauzeo je Stefan Velja, mladi pronalazač koji je razvio patent namenjen razbijanju trombova u organizmu. Pored njega priznanje će dobiti i Jovana Kondić, vlasnica Zlatne Tesline medalje i Zlatne Arhimed medalje za inovacije, kao i Aleksa Konstantinov, vlasnik zlatne medalje sa Međunarodne Matematičke Olimpijade u Tajlandu 2015.

Među studentima i diplomcima, pobednici u oblasti obrazovanja i nauke su mladi robotičar Kosta Jovanović, koji razvija simulacione modele naprednih humanoidnih robota; dvadesetdevetogodišnji doktor medicine Jasmin Nurković koji ima impresivne 43 publikacije u medicinskim časopisima, kao i Nikola Tepavac, izumitelj VALDI 1 robota za deminiranje eksplozivnih naprava i MARVIN 1 i MARVIN 2 humanoidnih robota na glasovno upravljanje.

Osnivač Udruženja građana za pomoć beskućnicima, „we.care”, Lazar Erić, pobednik je u oblasti preduzetništva. Pored njega, tu su i Ivan Petrović, jedan od najmlađih tehnoloških preduzetnika u Srbiji, čiji startup WorkPlus posle godina dana ima klijente iz preko 50 zemalja širom sveta, kao i Ivan Brkljač, osnivač Arbo projekta, organizacije koja se bavi društveno odgovornom modom.

Prvo mesto iz oblasti društvenog aktivizma poneo je diplomirani hemičar, Mirko Kaldaraš, aktivista na projektima podrške romskim studentima u obrazovanju. Nagrađeni su i Aleksa Živković, predsednik Upravnog odbora Udruženja građana Leka i osnivač i volonter projekata “Mladi za stare”, “Solidarna odeća” i “Mali Šangaj”, kao i Arsen Arsenović, prvi parakajakaš u Srbiji, koji se zalaže za razvoj sporta osoba sa invaliditetom.

U oblasti kulture i umetnosti istakla se Gala Čaki, višestruko nagrađivana slikarka i stipendistkinja fondacija i udruženja iz Amerike, Indije, Finske, Egipta i Katara, a dobitnice priznanja su i Jovana Bobić, osnivač festivala umetnosti “Š.U.N.D. – Šta Umetnost Nudi Društvu” kao i Tijana Kozarčić, mlada i uspešna harfistkinja.

Prvo mesto iz oblasti Kreativne industrije pripalo je Milanu Iniću za veoma zapaženi rad i komunikaciju sa mladima putem njegovog YouTube kanala, “Yasserstain”. Drugo mesto zauzeo je Rade Joksimović, mladi programer koji je sa 19 godina pokrenuo svoj prvi biznis. Na trećem mestu je Tamara Jakovljević, autorka dokumentarnog serijala “Moj heroj”, uz pomoć kojeg je ekranizovano više od 45 herojskih priča o različitim vrlinama.

Specijalno priznanje “Youth Heroes” žiri je dodelio studentu Jovanu Simiću koji je organizovao prodaju svoje kolekcije dresova i akciju Sportski bazar prilikom koje je, uz učešće poznatih sportista i javnih ličnosti, skupljeno 300.000 evra za uspešno lečenje devojčice Nađe Novaković.

Članove stručnog žirija činili su Nenad Borovčanin, državni sekretar za omladinu u Ministarstvu omladine i sporta Vlade Republike Srbije, Snežana Lakićević, menadžerka za saradnju sa Univerzitetima u NIS-u, Irena Petrović, zamenik marketing direktora Ringier Axel Springer Media AG i Ivan Petrović, izvršni direktor Exit fondacije, dok je peti član žirija biran po oblastima respektivno, u zavisnosti od kategorije u kojoj su dodeljivana priznanja, Deo žirija bili su i Miša Lukić, predsednik UO Publicis Group, Tijana Pavkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice srpske, dr Igor Stamenković, Univerzitet u Novom Sadu, Zoja Kukić, urednica portala startit.rs i menadžerka SEE ICT, kao i Nemanja Milenković, projektni vođa kandidature Novog Sada za omladinsku prestonicu Evrope 2018 i Kulturnu prestonicu Evrope 2021.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, kao i promet širokog asortimana naftnih derivata. Više na strani nis.eu/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd