Valerij Gergijev uručio nagrade pobednicima petog festivala ruske muzike „Boljšoj“

Na Mećavniku se završio festival klasične muzike «Boljšoj», koji se već peti put zaredom održava uz podršku kompanije «Gasprom njeft».

Na Mećavniku se završio festival klasične muzike «Boljšoj»

Tokom dva dana, 62 mlada talenta iz Srbije, Republike Srpske i Rusije su se družili, učili od slavnih majstora i, naravno, borili za nagrade festivala. Tokom svake festivalske večeri, gledaoci su mogli da uživaju u nastupima poznatih muzičara – violinista Romana Simovića i Tatjane Samuil, mecosoprana Milijane Nikolić, violončeliste Justusa Grima. Oni su svirali u pratnji Simfonijskog orkestra «Boljšoj» kojim je dirigovao Srboljub Dinić.

Valerij Gergijev uručio nagrade pobednicima petog festivala ruske muzike „Boljšoj“

Među učesnicima konkursnog programa u grupi 18-25 godina, najbolji je bio srpski kvintet harmonika iz Istočnog Sarajeva – Accordeus. Zlatnu nagradu uručio im je umetnički rukovodilac Marijinskog teatra, dirigent Valerij Gergijev; srebrnu matrjošku dobila je flautistkinja Ana Malkov (Novi Sad), bronzanu matrjošku dobila je pijanistkinja Ivana Damjanov (Novi Sad).

U uzrasnoj kategoriji 13-17 godina, zlatnu matrjošku osvojila je pijanistkinja Svetlana Zvereva iz Sankt Peterburga, srebrnu matrjošku dobila je pijanistkinja Jana Jakovljević iz Beograda, a bronzanu matrjošku osvojila je sopran Violeta Sabajeva iz Omska.

Dobitnice nagrada festivala Boljšoj

U okviru novog programa «Dijalog talenata» pred gostima festivala nastupili su mladi muzičari – Aljona Rostovska (sopran, Rusija), Aleksa Mirković (harmonika, Srbija), Mina Radivojević (sopran, Srbija), Jelizaveta Antonova (vokal, Rusija), Aleksandra Latinović (violina, Srbija) i Vladislav Handogij (klavir, Belorusija).

Iznaneđenje za goste i učesnike festivala bio je otvoreni majstorski čas Valerija Gergijeva koji je održao orkestru «Boljšoj».

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, promet naftnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike. Više na strani http://www.nis.eu/lat/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd