Veliki uspeh srpskih hemičara na Međunarodnoj olimpijadi uz podršku NIS-a

U 2019. godini, koja je od strane Uneska proglašena „Međunarodnom godinom periodnog sistema hemijskih elemenata“, u Parizu je od 21. do 29. jula 51. put održana Međunarodna hemijska olimpijada za učenike srednjih škola. Članovi srpskog tima, koji su na takmičenju učestvovali uz poršku kompanije NIS, osvojili su tri medalje i jednu pohvalnicu u konkurenciji timova iz 80 zemalja sveta.

Igor Topalović iz Užičke gimnazije osvojio je srebrnu medalju, a bronzane medalje pripale su Mihailu Miloševiću iz beogradske Matematičke gimnazije i Mihailu Mirkoviću iz Prve beogradske gimnazije. Učenica Aleksandra Ljubenović iz Gimnazije Leskovac osvojila je pohvalnicu.

Mentori ekipe Srbije na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi su bili prof. dr Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. dr Niko Radulović sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Međunarodna hemijska olimpijada je najveće takmičenje znanja iz hemije za srednjoškolce. Takmičenje je izuzetno zahtevno, a podrazumeva izradu teorijskih i praktičnih zadataka u ukupnom trajanju od 10 sati. Naučne oblasti koje olimpijada pokriva često su vrlo napredne i značajno prevazilaze nivo srednjoškolskog gradiva.

Prva Međunarodna olimpijada iz hemije održana je u Pragu 1968. godine, a Srbija na međunarodnim hemijskim olimpijadama učestvuje od 2012. godine i od tada se naši učenici timski često rangiraju bolje od mnogih zapadnoevropskih država.
Kompanija NIS u okviru programa „Energija znanja“ podržava Srpsku hemijsku olimpijadu, kao i odlazak srpskog tima na Međunarodne olimpijade iz hemije od 2014. godine. Za to vreme, zaključno sa 2019. godinom, u kojoj se obeležava 100 godina Međunarodne unije za čistu i primenjenu hemiju (IUPAC), tim Srbije je osvojio ukupno 21 medalju iz hemije.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, promet naftnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike. Više na strani http://www.nis.eu/lat/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd