Dodeljene nagrade pobednicima Srpske fizičke Olimpijade

U Poslovnom centru NIS-a u Novom Sadu, u nedelju, 19. maja dodeljene su nagrade pobednicima 7. Srpske fizičke Olimpijade, završnom takmičenju iz fizike za učenike srednjih škola u Srbiji.

Dodeljene nagrade pobednicima Srpske fizičke Olimpijade

Srpsku fizičku Olimpijadu organizuje Društvo fizičara Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanijom NIS. Ove godine NIS je prvi put domaćin takmičenja u okviru projekta „Energija znanja“, a u saradnji sa Akademijom umetnosti. Kompanija NIS je podržala ovo prestižno takmičenje u kojem su učestvovali najbolji učenici iz Republike Srbije kako bi doprinela razvoju prirodnih nauka koje su ključne za razvoj kompanije, ali i cele zemlje. Na Olimpijadi je učestvovao 21 najbolje plasirani učenik sa državnog takmičenja. Pored takmičara, ovom događaju kao gosti prisustvovali su i mlađi uspešni učenici iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Srpska fizička Olimpijada trajala je dva dana. Prvog dana takmičari su radili eksperimentalne, a drugog teorijske zadatke. Eksperimentalne aparature i zadatke je pripremila Komisija za takmičenja Društva fizičara Srbije sastavljena od fizičara sa Instituta za fiziku i Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Najbolji plasman na 7. Srpskoj fizičkoj Olimpijadi ostvarili su:

1. Milan Krstajić
2. Ivan Stošić
3. Ilija Burić
4. Uroš Ristivojević
5. Ivan Tanasijević

Oni su ujedno reprezentacija koja će Srbiju predstavljati na 44. Međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Kopenhagenu koja se održava u julu. Krajem aprila je potpisan Aneks Memoranduma o saradnji između NIS-a i Društva fizičara Srbije kojim kompanija nastavlja svoju podršku radu Društva i podržava odlazak reprezentacije Srbije na Međunarodnu Olimpijadu iz fizike.

Najuspešnijim takmičarima diplome su uručili doc. dr Ivan Dojčinović, predsednik Društva fizičara Srbije i dr Aleksandar Krmpot, predsednik komisije za takmičenja. Specijalne nagrade u ime kompanije NIS takmičarima je uručio Dmitrij Fomenko, zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Funkcije za organizaciona pitanja, koji je ovom prilikom izjavio:

„Počastvovani smo što se Srpska fizička olimpijada ove godine po prvi put održava u prostorijama naše kompanije. To je i simboličan način da se najbolji mladi fizičari udruže sa najuspešnijom kompanijom u Srbiji. NIS će nastaviti da ih podržava na njihovom putu ka vrhu budući da su danas najuspešniji fizičari sutra najbolji inženjeri. Bez kvalitetnih kadrova nema ni inovacija u kompaniji, a bez stalnog usavršavanja nema ni razvoja biznisa“.

NIS je prethodno u sklopu svog programa „Olimpijada znanja“ podržao i bio domaćin takmičenja iz matematike, a u pripremi je i takmičenje iz ruskog jezika. Učesnici sve tri Olimpijade će imati priliku da učestvuju u NIS Kampusu u Bečićima u avgustu ove godine i da steknu znanja od najeminentnijih predavača iz Srbije i Rusije.

Podrška ovom takmičenju je samo jedan deo projekta NIS-a pod nazivom „Energija znanja“, koji obuhvata različite vidove saradnje sa univerzitetima i drugim naučnim institucijama. Kroz projekat „Energija znanja“ kompanija želi da podrži najbolje i najtalentovanije mlade ljude kako bi ih ubuduće zapošljavala ne samo u Srbiji i regionu nego i širom Evrope. U cilju poboljšanja kvaliteta nastave projektom je predviđeno renoviranje kabineta i učionica, kao i doniranje opreme tehničkim fakultetima i srednjim školama širom Srbije, koje će doprineti objedinjavanju teorijskog znanja i praktičnog rada studenata.

NIS je u 2012. godini za ovaj program obezbedio više od 35 miliona dinara, od čega najviše za istraživačku stanicu „Petnica“, univerzitete u Beogradu i Novom Sadu, kao i projekte „NIS šansa“ i program stručne prakse.

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd