Festival ruske muzike «Boljšoj» dobio je novi vizuelni izgled

Nova vizuelna koncepcija, koju je izradila agencija „Weavers Brand Consultancy“, prikazuje jedinstvo kulturnih vrednosti dva slovenska naroda – Rusije i Srbije.

Logo festivala je sastavljen od nekoliko simbola, od kojih je centralni ruska matrjoška (babuška) u bojama ruske i srpske državne zastave.

boljsoj vizual

Tradicionalno se festival održava u etno selu Drvengrad u Srbiji, pod rukovodstvom svetski poznatog režisera Emira Kusturice i uz podršku kompanije «Gasprom njeft».
Ove godine će se festival održati od 15. do 17. jula. U toku ova tri dana 100 muzičara, uzrasta od 13 do 25 godina iz muzičkih škola i akademije Srbije i Rusije, takmičiće se u izvođenju klasičnih kompozicija ruskih i srpskih kompozitora.
Po završetku festivala, međunarodni žiri će izabrati najbolje izvođače u dve uzrasne grupe, kojima će biti dodeljena glavna nagrada konkursa – „Zlatna matrjoška“. Na čelu žirija četvrtog festivala biće čuveni ruski pijanista, narodni umetnik Rusije, solista Moskovske državne filharmonije Jurij Rozum.
«Veoma se radujemo što je festival ‘Boljšoj’ postao izuzetan događaj u muzičkom životu Balkana. Ove godine smo kreirali novi vizuelni izgled festivala: njegovi tradicionalni simboli – matrjoška i note – sada su oplemenjeni bojama naših zastava, što naglašava ideju festivala, čija je uloga da razvija kulturne veze Rusije i Srbije. Crvena boja simbolizuje energiju i promene, plava otelovljava stabilnost kulturnih vrednosti, bela govori o miru i savršenosti. Festival se razvija i novi vizuelni stil održava ne samo zajedništvo kultura, već i pridodaje snažne emocije koje su karakteristične za naše narode», – istakao je zamenik generalnog direktora za korporativne komunikacije kompanije «Gasprom njeft» Aleksandar Dibalj.
Režiser Emir Kusturica je izjavio: «Muzika nam pruža mogućnost da prevaziđemo ograničenja i osetimo pravu slobodu. Ta nezavisnost duha već četvrtu godinu ispunjava Mokru goru. Osnovni simbol festivala je muzička matrjoška, koja simbolizuje pravu suštinu sveslovenskog jedinstva, čije ovaploćenje je u slobodi muzičkog izraza».

Dodatna informacija:
Muzički festival ruske muzike «Boljšoj» pod rukovodstvom režisera Emira Kusturice održava se u etno selu Drvengrad (Srbija) od 2013. godine. Kompanija «Gasprom njeft» nastupa kao generalni partner festivala. Osnovna ideja je podrška mladima talentima iz muzičkih škola i akademije Srbije, kao i mladih talenata iz različitih regiona Rusije. Svake godine festival «Boljšoj» okupi oko pet hiljada gledalaca. Među umetnicima, koji nastupaju na festivalu u Drvengradu su čuveni ruski i srpski muzičari: Denis Macujev, Jurij Rozum, Nemanja Radulović, Alena Bajeva.
Drvengrad se nalazi na nadmorskoj visini od 1.600 metara u planinskoj oblasti Zlatibora (nacionalni park «Mokra gora») u Srbiji i predstavlja jedinstveni arhitektonski projekat Emira Kusturice. Inspirisan filmom „Život je čudo“, Emir Kusturica je izgradio Drvengrad, nedaleko od železničke stanice na pruzi uzanog koloseka, koja je nekada povezivala Beograd i Dubrovnik. U centralnom delu gradića se nalazi trg Nikole Tesle, čije je glavno zdanje crkva Svetog Save, a grad ima svega oko 50 kuća. Sve ulice i objekti nose posebna imena, vezana za poznate ličnosti: ulica Novaka Đokovića, ulica Maradone, zdanje bioskopa Stenlija Kjubrika, Trg Nikite Mihalkova, kuća Dostojevskog i druge.

Tagovi:

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, kao i promet širokog asortimana naftnih derivata. Više na strani nis.eu/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd