Održan drugi po redu Boljšoj festival

11. jula završen je muzički festival "Boljšoj" koji se održavao od 9. jula u Drvengradu (Nacionalni park "Mokra Gora"). Festival se održavao drugi put za redom uz podršku kompanije "Gasprom njeft"

U takmičarskom delu je učestvovalo oko 100 mladih iz srednjih muzičkih škola i akademija iz Srbije i Republike Srpske. Prvo mesto i glavnu nagradu festivala (zlatnu matrjošku) dobio je Trio Assahra sa Muzičke akademije iz Beograda, Pavle Krstić iz novosadske muzičke škole „Isidor Bajić“ osvojio je drugo mesto, dok je Vanja Ćirković sa Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva dobila je bronzanu matrjošku.

Pobednici festivala: Trio Assahra, Pavle Krstić i Vanja Ćirković
Pobednici festivala: Trio Assahra, Pavle Krstić i Vanja Ćirković

Cilj festivala čiji je osnivač Emir Kusturica, jeste jačanje kulturnih veza između Rusije i Srbije, kao i podrška mladih talenata iz muzičkih škola i akademija u Srbiji.

Ključni događaj festivala bio je koncert jednog od vodećih pijanista svetske muzičke scene Denisa Macujeva koji je nastupao na svečanom otvaranju festivala. Macujev je izvodio kompozicije Petra Čajkovskog, Sergeja Rahmanjinova, Igora Stravinskog, Franca Lista i druge.

Koncert Denisa Macujeva
Koncert Denisa Macujeva

Na svečanom otvaranju festivala “Boljšoj”, osnivač festivala Emir Kusturica rekao je da je gostovanje Denisa Macujeva podiglo festival na viši kvalitetni nivo.

“Odavno sanjam da na brdu Mećavnik, gdje su nekad bila samo bandera i plast sijena, a gdje je sada drveni grad, ugledam klavir i filharmoniju koja izvodi djela velikih ruskih autora. Tako se jedan od mojih snova ostvaruje i tako ta bandera i plast postaju prošlost. Saradnja sa kompanijom Gaspromnjeft potvrđuje da dva bratska naroda nastupaju zajedno na kulturnom polju”, istakao je Kusturica.

Generalni direktor NIS-a i zamenik generalnog direktora Gaspromnjefta za inostrane aktive Kiril Kravčenko rekao je da Srbija i Rusija vekovima sarađuju na različitim nivoima, a naročito u kulturi.

Emir Kusturica i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko
Emir Kusturica i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko

“Malo je poznato da je veliki Puškin znao srpski jezik i prepevao je na ruski srpske narodne pesme, dok je jedan od najvećih kompozitora u istoriji Petar Iljič Čajkovski koristio srpske pesme kad je stvarao Srpsko-ruski marš. Uvek podržavamo mlade talente, što je i suština ovog festivala. Nadam se da će se ove, na Mećavniku naći talenti poput Macujeva, Puškina i Čajkovskog”, istakao je on.

Festival se završio nastupom Češkog nacionalnog orkestra koji je zajedno sa bendom “No smoking orkestra” izveo operu “Dom za vešanje”.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, kao i promet širokog asortimana naftnih derivata. Više na strani nis.eu/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd