NIS dobio prestižno priznanje Ist kapitala za izvanredne rezultate u poslovanju

NIS je dobitnik prestižne nagrade Ist kapital u kategoriji „Otkriće godine“. NIS je prva energetska kompanija na Balkanu i prva srpska kompanija koja je primila ovo prestižno priznanje, koje je sinoć bilo uručeno na svečanoj ceremoniji u Stokholmu.

NIS_nagrada_EAST

U obrazloženju nagrade koju dodeljuje švedska kompanija Ist kapital, specijalizovana za ulaganja na tržištima u razvoju, se navodi da je NIS, jedna od najvećih vertikalno integrisanih kompanija u Jugoistočnoj Evropi, prošla kroz ogromnu transformaciju od prodaje 2008.

„Modernizacija, uvođenje novih tehnologija i unapređenje poslovnih procesa su NIS, iz preduzeća koje je pravilo gubitke, doveli do visoko profitabilne kompanije sa profitom od 500 miliona dolara u 2012. U isto vreme, NIS je napravio ogroman napredak u korporativnom upravljanju. Sa svojim transparentnom komunikacijom prema manjinskim akcionarima, uvodeći jasnu dividendu politiku, NIS je uspostavio nove standarde korporativnog upravljanja među kompanijama u Srbiji“, navodi se u obrazloženju nagrade koja se dodeljuje za izuzetne rezultate u oblasti prodaje, tržišnog učešća i rasta profita.

Ovo je deseta godina otkako je Ist kapital ustanovio nagrade za izvanredne rezultate koje postižu kompanije u njihovom investicionom portfoliju. Ist kapital je osnovan 1997, sedište kompanije je u Stokholmu, upravlja sa 3,6 milijardi evra sredstava, ima kancelarije u Hong Kongu, Kijevu, Luksemburgu, Moskvi, Oslu, Parizu i Talinu. Svoju investicionu strategiju Ist kapital bazira na poznavanju tržišta , analizi poslovanja i čestim posetama investicionih timova kompanijama u čije akcije ulaže sredstva. Ist kapital je sa 0,24 odsto učešća u kapitalu drugi po veličini mali akcionar NIS-a.

„Velika je čast i zadovoljstvo primiti nagradu na koju smo ponosni iz barem dva razloga. Prvo, jer je ovo priznanje da smo na pravom putu i da su investicije u razvoj i inovacije od dve milijarde evra u poslednje četiri godine dovele do pravih rezultata. Drugo, nagradu nam dodeljuje akcionar koji nas poznaje bolje od ostalih i koji pažljivo motri na naše poslovne poteze. Mogu da vam obećam da ćemo nastaviti da poslujemo transparentno, da unapređujemo našu efikasnost i da ulažemo u rast i razvoj 1,5 milijardi evra u ovoj i u naredne dve godine“, rekao je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

Dobitnici Ist kapital priznanja ove godine su i Ksel, najveći mobilni operater u Kazahstanu, M.video, najveći ruski maloprodavac električne opreme i Jandeks, najveći internet pretraživač u Rusiji. U prethodnih deset godina, među dobitnicima priznanja su bili i najveća ruska banka Sberbanka, poznata turska avio kompanoja Turkiš erlajns, jedna od najvećih bankarskih grupacija ubregionu Rajfajzen internešenal, kao i poznata regionalna kompanoja Atlantik grupa.

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd