NIS objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja

NIS grupa objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za prvi kvartal 2016. godine, pripremljene u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja.

U prva tri meseca 2016. godine ostvaren je neto profit od 261 milion dinara, što je znatno bolji rezultat nego u istom periodu protekle godine kada je zabeležen gubitak od 4,7 milijardi dinara. Za ostvarene rezultate u velikoj meri je zaslužan opsežan program povećanja operativne efikasnosti koji se dosledno sprovodi u svim segmentima poslovanja. Samo za prva tri meseca ove godine efekat sprovedenih mera operativne efikasnosti iznosi 1,3 milijarde dinara, što je u velikoj meri doprinelo održanju profitabilnosti NIS grupe.

Uprkos složenoj makroekonomskoj situaciji, NIS je nastavio da investira i u prva tri meseca ove godine ukupno je uloženo 4,6 milijardi dinara, od čega najviše u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa. Takođe, povećan je i obim obaveza po osnovu poreza i drugih javnih prihoda NIS grupe. U prvom kvartalu 2016. godine je iznosio 32,8 milijardi dinara, što je povećanje od 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Nepovoljni makroekonomski uslovi su se, međutim, odrazili na pokazatelj EBITDA koji je je iznosio 3,8 milijardi dinara, odnosno 48 odsto manje nego u prva tri meseca 2015. godine.

Kada je reč o operativnim pokazateljima poslovanja, NIS je uspeo da poveća ukupan promet naftnih derivata na 701.000 tona, što je za 4 odsto više u poređenju sa prvim tromesečjem 2015. godine. Istovremeno je zabeležen rast učešća na maloprodajnom tržištu Srbije za 2 odsto. Odlični rezultati su postignuti i u inostranim aktivama, gde je promet naftnih derivata povećan za čak 36 odsto. Ukupan obim prerade nafte i poluproizvoda veći je za 13 odsto u odnosu na prvo tromesečje prošle godine i iznosi 776.000 tona. Proizvodnja nafte i gasa dostigla je 377.000 uslovnih tona i bila je iznad planiranog nivoa.

Povodom objavljivanja rezultata poslovanja u prvom tromesečju 2016. godine, Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, je izjavio:

„Uprkos očekivanjima da će naši rezultati biti slabiji od prošlogodišnjih, zbog nepovoljnih trendova na svetskom tržištu, to se nije dogodilo. Ne samo da smo zadržali profitabilnost kompanije, već smo i poboljšali učinak u mnogim segmentima poslovanja. U tome smo uspeli jer smo ostali dosledni u nastavku sprovođenja programa povećanja operativne efikasnosti, ali i zato što nismo odustali od investiranja u razvoj kompanije. Tim putem ćemo nastaviti i u narednom periodu jer kriza u naftno-gasnom sektoru još nije prošla i prvi kvartal potvrđuje da će 2016. biti godina velikih poslovnih izazova.“

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, kao i promet širokog asortimana naftnih derivata. Više na strani nis.eu/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd