NIS stipendira školovanje pet studenata u Rusiji

NIS stipendira školovanje pet studenata iz Srbije na prestižnim univerzitetima u Rusiji koji obrazuju kadrove iz oblasti nafte i gasa.

NIS stipendira školovanje pet studenata u Rusiji
Petar Rajić iz Srpskog Itebeja, Sofija Šoškić iz Kraljeva i Ivan Savić iz Valjeva (s leva na desno), stipendisti kompanije NIS, juče su otputovali u Moskvu na petogodišnje školovanje i usavršavanje.

– Ovaj projekat realizuje se na osnovu saradnje Vlade Ruske Federacije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije za školovanje srpskih građana na fakultetima univerziteta Rusije o trošku državnog budžeta. NIS je kompanija koja se poslednjih godina intenzivno razvija i od velikog nam je interesa da u kompaniji rade najbolji. Da bi to bilo tako pokušavamo da prepoznamo najtalentovanije đake iz oblasti prirodnih nauka i ruskog jezika kako bi smo ih odgajili i imali dobar podmladak za kompaniju. Zbog toga je NIS pokrenuo ovaj projekat i odabrao pet najboljih đaka iz Srbije, od kojih je troje juče otputovalo u Moskvu na Ruski drzavnim univerzitet nafte i gas “Gupkin” – najprestižni i najbolji u oblasti istraživanja nafte i gasa, a još dvoje stipendista će sledeće nedelje otići na nacionalni mineralno-sirovinski univerzitet “Gorni” u Sankt Peterburgu NIS će narednih pet godina uložiti u obrazovanje i stipendiranje ovih mladih ljudi, obezbediti im letnju praksu u kompaniji, kao i medicinsko osiguranje. Ukoliko neko od stipendista nakon uspešnog završetka studija bude želeo na dalje usavršavanje na master studije, kompanija će ih podržati i stipendirati. — рекла је Tatjana Zajac iz Sektora za trening i razvoj kompanije NIS.

– Dugo nisam mogla da se odlučim koji fakultet da upišem, razmišljala sam i o građevini i elektrotehnici, a onda su mi iz NIS-a javili da žele da me stipendiraju i to je bilo iznenadno i pravo rešenje. Tek kada sam dobila ovu priliku shvatila sam koliko me zaista interesuje rad u industriji i na tako velikim projektima – navela je devetnaestogodišnja Sofija Šoškić iz Kraljeva.

Prvu godinu boravka u Rusiji stipendisti će provesti na pripremnom fakultetu tj. na “nultoj godini” u toku koje će usavršavati ruski jezik, ali i fiziku, matematiku, hemiju i tehničko crtanje. Petar Rajić, jedan od stipendista, kaže da ne brine da će im biti teško jer smatra da su potkovani dobrim znanjem.

– Ne brinem, znam da će biti naporno, ali znam i da ću sve to moći da izdržim. Razredni starešina mi je bio profesor fizike i on je najviše uticao na mene i moje učenje ovog predmeta – rekao je Petar, a ostali stipendisti su se složili i, takođe, dodali da su na njihova znanja najviše uticali profesori koji su ih i učili iz ruskih knjiga za fiziku.

– Osim fenomenalne prilike za usavršavanje, veoma mi znači što imam zagarantovan posao u velikoj kompaniji kao što je NIS.. Jedva čekam da se vratim u Srbiju i da počnem da radim u NIS-u i da svoja znanja prenosim drugim ljudima – istakao je Ivan Savić.

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd